Buna, am aflat de curand de salariul-bonus la care au dreptul noile mamici, conform contractului colectiv de munca. Numai ca: am nascut in urma cu aproape 2 ani + intre timp am schimbat angajatorul + la momentul respectiv nu am facut nicio cerere in acest sens catre angajator.
Intrebarile mele sunt:
- pot cere retroactiv acest drept banesc (cand se prescrie)?
- in ce suma ar fi bonusul (salariul meu de baza din momentul acela, salariul mediu pe unitate, salariul mediu pe tara etc)?
- compania la care lucram activeaza in sectorul servicii (plasare forta de munca) - exista un contract colectiv de munca separat pentru aceasta ramura?
Multumesc anticipat pentru raspuns. Chiar mi-ar face placere sa ma adresez fostului angajator cu o astfel de cerere dupa atata timp :D
Sunt angajata in cadrul unui tribunal (consilier de probatiune). Ma incadrez la beneficiarii acestui drept? Chiar nu retin daca la angajare am semnat CIM. Stiu ca aceasta categ profesionala este numita prin ordin al ministrului. De aici, nedumerirea mea. Multumesc.
Si eu am depus 2 cereri pentru acest salariu bonus la serviciu dar din pacate nu am primit nici un raspuns din partea unitatii( lucrez in sanatate , sunt asistent medical). Ce ar trebui sa fac acum?
@maria1977
Puteti deschide o actiune in instanta. In sistemul sanitar se acorda un salariu de baza, plătit de unitate mamei, pentru naşterea fiecărui copil, iar daca mama nu este salariata, soţul acesteia beneficiază de plata unui salariu de baza.
as dori sa stiu daca pot beneficia de salariul bonus pt nastere?lucrez la o societate privata angajata cu contract
individual de munca,iar copilul meu are varsta de 2ani si 3 luni.
mitea adriana:
Da, puteti beneficia de un salariu mediu pe unitate pentru nasterea fiecarui copil, conform Contractului Colectiv de Munca Unic la Nivel National pe anii 2007-2010:
ART.51. - In afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate;