avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1006 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... MOSTENIRI....INCERTITUDINE!!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

MOSTENIRI....INCERTITUDINE!!

As dori sa va rog, sa ma informati , evident daca se poate,.. daca in situatia, in care intr-o familie, care are 2 copii(adulti si ei), parintii fiind in viata, exista posibilitatea ca tot ceea ce detin ca proprietati(case, terenuri) sa fie "date"(termenul corect donate, cedate..vandute..) unui singur copil, cu celalalt aflandu-se in conflicte. Ce inseamna legal acest lucru?ce implica? Sau asa numita dezmostenire in ce conditii legale se poate concretiza? Ce s-ar putea face pentru a impiedica astfel de fapte?
Vamultumesc.
Cel mai recent răspuns: Florin* , utilizator 12:56, 29 Octombrie 2010
doar vandute , dar corect , cu plata reala a valorii bunurilor respective , plata sa se faca in fata notarului public , cu martori si acest lucru sa fie mentionat in acte, altfel daca copilul prejudiciat prin actele simulate va reusi sa demonstreze ca este vorba de donatii deghizate si nu de acte de vanzare cumparare , respectivele acte nu vor mai avea valoare de acte de vanzare cumparare, prin urmare copilul care a primit fraudulos bunurile nu va ramane decat cu o parte din bunuri.
Exista acte juridice care nu pot fi incheiate de parinti nici macar cu incuviintarea autoritatii tutelare: a) Garantarea obligatiei altei persoane cu patrimoniul copilului. b) Donatii in numele minorului. c) Acte juridice intre parinti sau rudele acestora, inclusiv fratii si surorile parintilor, pe de o parte si minori pe de alta parte.
Minorul cu capacitate restransa de exercitiu poate savarsi acte marunte de conservare a patrimoniului. Pentru actele de administrare el are indreptatirea de a actiona personal, dar avand incuviintarea prealabila a parintilor. Actele de dispozitie pot fi incheiate de minor doar cu incuviintarea prealabila a parintilor si a autoritatii tutelare.

Insa si aceste acte pot fi atacate , de catre ceilalti descendenti ai dumneavoastra.
Copii nu pot fi dezmosteniti direct. Asta e din pacate unul din neajunsurile legislatiei (Codului civil) in vigoare. Ei pot fi insa dezmosteniti indirect, adica prin instrainarea bunurilor de catre parini in timpul vietii (cu exceptia liberalitatilor) astfel incit la data decesului sa nu mai aiba nimic pe numele lor.
In cazul prezentat singura varianta este vinzarea facut in urmatoarele conditii:
- pretul declarat sa fie SERIOS
- pretul sa fie platit prin intermediul unei institutii bancare (adica sa fie depusi in cont pe numele vinzatorului)
Celelalte metode (plata in fata notarului, martori) pentru mine, unul, nu au nicio valoare. Mai mult, impotriva unui inscris nu se poate face proba contrara decit cu un alt inscris.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casa copilului minor angelmarian angelmarian pot trece o locuinta pe numele copilului minor(3 ani),cu un contract de vanzare-cumparare sau prin donare de la o matusa? daca parinti au datorie de exemplu ... (vezi toată discuția)
Se poate vinde un imobil unei persoane minore? eu12345 eu12345 buna ziua! va rog frumos, care este raspunsul la intrebarea din titlu? este vorba despre un imobil proprietate 50/50 sot si sotie si de comun acord sotii ... (vezi toată discuția)
Legea permite ? redialboss redialboss buna seara as dorii sa stiu daca este legal si daca legea i-mi permite sa trec un apartament ... (vezi toată discuția)