avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... titlu de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

titlu de proprietate

In anul 1976 un proprietar X avea o casa cu teren in suprafata totala de 640 mp. Proprietarul X vinde in anul 1976 parintilor mei jumatate din casa partea de la strada si niste anexe din partea din spate a curtii precum si terenul aferent in suprafata totala de 320 mp din suprafata totala de 640mp. Terenul aferent constructiei s-a trecut in proprietatea statului. Tot atunci s-a constituit si un drum de servitute in latime de 3m pentru acces la proprietarul X. In anul1995 parintii au obtinut titlu de proprietate conform legii pe titlu aparand doua pozitii, partea din fata a casei si terenul aferent in suprafata de 250 mp iar anexele din spate si terenul aferent de 70 mp, in total 320mp.
In anul 1996 proprietarul X vinde restul de proprietate adica jumatate din casa si terenul ramas adica 320mp unei persoane Y.
In anul1997 parintii mei vand proprietatea de 250mp teren si casa mie si sotiei iar proprietatea de 70mp alei persoane Z.
In anul 2008 noi am fost la cadastru si am intabulat casa si terenul, carte funciara,tot ce trebuie si nu au fost probleme.
De remarcat ca este trecut in cartea funciara drumul de servitute fara probleme.
In anul 2010 proprietarul Y care are 320mp partea din spate a constructiei si terenul, cheama in judecata primaria orasului si consiliul in calitate de intimat si pe parintii mei in calitate de parat care sunt titulari in titlu de proprietate pentru constatare nulitate titlu de proprietate pe motivul ca nu ar avea suprafata de teren cat este trecut in actul de vanzare-cumparare.
Este posibil asa ceva? Ce ar insemna aularea titlului de proprietate pentru actele facute ulterior respectiv act vanzare-cumparare cadastru intabulare etc deoarece noi suntem cumparatori de buna credinta.
Drumul de servitute pe care il foloseste persoana Y noi platim impozit pe el.
Nu ar trebui sa plateasca jumatate din suma si cel care-l foloseste?
Cine are obligatia sa faca (repare) portile de la strada ,noi cei din fata , sau cel care foloseste servitutea si are acces la proprietatea lui pe acleasi porti?
Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Cristian Fara , Expert cadastru autorizat ANCPI / OCPI 13:38, 29 Octombrie 2010
Este posibil ca x,y sau z sau altcineva sa ceara anularea titlului ( poate sa nu o obtina sau poate obtine o anulare partiala)

e posibil insa ca primul proprietar cel care a vandut cele doua jumatati sa nu fi avut decat in acte 640mp . Va vandut 1/2, dar poate avea 580mp #-o. x+z a luat 320mp s-au si intabulat iar y-ul a ramas doar cu 260mp....

sau e posibil ca y-ul sa fi "pierdut" suprafata la vecinul din stanga sau din dreapta sau din spate....

aceastea sunt motive pentru care solicitati expertului judiciar topograf trimis de instanta sa masoare si vecinii (sau toata strada) si va trebuie si un avocat...

impozitul il plateste proprietarul...

cel care foloseste servitutea va poate da in judecata ca ati pus porti care ii ingradesc accesul #-o acu ce voiati sa intrebati ? daca il puteti obliga sa repare portile ? (daca ar fi un spatiu comun - definit ca atare ati putea face...... asociatie de proprietari#-o)


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intabularea dreptului de trecere/servitute Adi Matei Adi Matei Am dobandit, in anul 2003, un teren la care accesul se face pe un drum de servitute peroprietatea unui vecim afla mai in spate, fata de terenul meu. Odata cu ... (vezi toată discuția)
Drum de servitute. mugurciup mugurciup Buna ziua. Am cumparat un teren de 462 mp din care sunt stipulati in contract 62 mp drum de servitute, reprezentand 1/10 pt fiecare lot.La primarie ,pt ... (vezi toată discuția)
Litigiu teren robert_10g robert_10g Buna ziua, Vreau sa cumpar un teren in apropierea Bucurestiului , am depus actele propietarului la notariat, pentru tranzactie si surpriza la extrasul de ... (vezi toată discuția)