avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... DREPTUL FAMILIEI
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

DREPTUL FAMILIEI

Buna ziua,

As avea si eu doua intrebari si sper sa ma lamuresc pe aceasta cale. Multumesc anticipat tuturor celor care ma vor "lumina" :)

1. Pentru capatul de cerere accesoriu cererii de divort, privind stabilirea unui program liber de vizitare pentru tata, este necesar a se plati o alta taxa de timbru de 8 lei de catre reclamanta? La introducerea actiunii de divort asa mi s-a specificat, ca ar fi vorba de 8 lei taxa timbru stabilire program liber d evizitare minor, pentru tata. Este valabil acest lucru? Si daca da si in cazul unui program liber, fara zile, ore, perioade de vizitare?

2. Mi s-a dat un termen lung pentru actiunea de divort si as dori sa stiu ce motive temeinice pot fi invocate pentru a se accepta acest lucru, in afara de graviditate sau violenta?

Multumesc.

Cel mai recent răspuns: J.M. , utilizator 12:14, 1 Noiembrie 2010
1. Este suficienta timbrarea cu 8 lei , respectiv 0 , 3 .

Cererea de preschimbare de termen

1. Se indica instanta care judeca si actiunea principala, fie ca este vorba de instanta de fond, de apel sau de cea din caile extraordinare de atac.
2. Oricare dintre parti, atat reclamantul, cat si paratul, in orice etapa procesuala: fond, apel, cai extraordinare de atac, poate depune o astfel de cerere.
3. Termenul luat in cunostinta sau pentru care au fost trimise citatiile nu poate fi preschimbat decat pentru motive temeinice si cu citarea partilor. Procedura va avea loc in camera de consiliu.
4. Se indica aceeasi instanta mai sus mentionata, instanta competenta material si teritorial sa judece cererea principala.
Solutionarea cererii de preschimbare a primului termen de judecata este de competenta presedintelui instantei, a vicepresedintelui instantei, presedintelui de sectie ori a judecatorului care il inlocuieste, iar cererea facuta in cursul judecarii procesului se solutioneaza de cate completul de judecata.

Violenta este motiv intemeiat ,in vederea incetarii raporturilor familiale.Sa aveti inscrisuri doveditoare.

Succes.

Va multumesc.
1. Legat de prima intrebare, sa vedem daca am inteles ce trebuie... Prin urmare, pe langa taxa de 39 lei pentru introducerea actiunii de divort se va mai plati o taxa de 8 lei + timbru judiciar de 0.3 lei pentru capatul de cerere referitor la stabilire program vizitare minor?

2. La a 2-a intrebare, insa, nu ma voi putea referi la violenta pentru solicitare preschimbare termen, intrucat nu este cazul...Ma intereseaza alte motive temeinice pe care le pot invoca si pe care instanta sa le accepte...Exemple din practica de care aveti cunostinta in care s-a acceptat preschimbarea termenului pentru motivul x...
Ultima modificare: Vineri, 29 Octombrie 2010
ContSters20980, utilizator
Nu dvs. trebuie sa solicitati stabilirea unui program de vizitare al minorului pentru tata, ci tatal adica paratul, pentru ca acest drept este conferit de lege parintelui caruia nu i se incredinteaza minorul, ori dvs. solicitati incredintarea minorului.
Stabilirea unui program de vizita al minorului este un drept dar in acelasi timp si o optiune a paratului, optiune care poate fi valorificata in cadrul actiunii de divort-pe cale unei cereri reconventionala sau pe cale separata.
Prin urmare timbrajul pentru stabilirea programului de vizitare cade in sarcina paratului daca va solicita stabilirea relatiilor personale cu minorul.;)
Multumesc pentru raspuns...Mai ramane de vazut daca pot solicita preschimbarea termenului de judecata si in baza carei motivatii. Daca mi se pot da cateva sugestii intalnite in practica, ar fi minunat :D !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul familiei-taxa de timbru J.M. J.M. Buan ziua. Pentru capatul de cerere referitor la stabilire program liber de vizitare minor in cadrul procesului de divort trebuie platita o taxa separata de 8 ... (vezi toată discuția)
Divort mica-mihaela mica-mihaela Va rog frumos sa-mi comunicati ce ar trebui sa stiu in cazul in care doresc sa divortez. Nu este cazul partajului, dar exista un copil minor. Sunt procese ... (vezi toată discuția)
Termen divort noiembrie11 noiembrie11 daca s-a stabilit un termen pentru prima infatisare la procesul de divort, pot face ceva ca acesta sa aiba loc mai devreme? (vezi toată discuția)