avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Suspendarea platii pensiei anticipate partiale conform ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Suspendarea platii pensiei anticipate partiale conform art. 92, alin. 1, lit. b din Legea nr. 19/2000

Am urmatoarea speta:

Sunt pensionata anticipat cu o penalizare de 0,25.
As dori sa suspend pensia si sa ma angajez cu contract de munca pe durata nedeterminata.
Intrebarea este : daca renunt la contract si fac cerere de reluare a platii pensiei , care va fi cuantumul penalizarii avand in vedere ca noua lege a pensiilor prevede pt. pensionarea anticipata un procent de 0,75 indiferent de cati ani mai are o persoana pana la iesirea la pensie pt.limita de varsta ?:">.
In mod normal, eu am o decizie data sub imperiul L.19/2000, iar suspendarea nu trebuie sa afecteze procentul stabilit prin aceasta decizie, urmand ca la incetarea contractului de munca sa-mi reiau plata pensiei cu penalizarea initiala, repectiv 0,25.
Dar, cum nimic nu mai e normal in tara in materie legislativa si cum se incalca tot mai des principiul neretroactivitatii legii, va rog sa-mi trimiteti opiniile dumneavoastra.

Multumesc !

Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 18:42, 29 Octombrie 2010
Doamna, se suspenda plata pensiei (v-am modificat si titlul). Suspendarea platii pensiei nu afecteaza cu nimic cuantumul acesteia si cu atat mai putin decizia de pensie pe care o aveti. Dvs. ramaneti beneficiar de pensie anticipata partiala, cu plata pensiei suspendata.

Intrarea in vigoare a legii privind sistemul unitar de pensii publice (sau cum se va numi, ca vad ca parlamentarii ii tot modifica denumirea) nu va afecta decizia dvs. de pensie. Legea se va aplica situatiilor ivite dupa intrarea ei in vigoare, respectiv dupa data de 1 ianuarie 2011 (ma refer la deschiderile noi de drepturi de pensie, dvs. vi s-au deschis drepturile sub imperiul Legii nr. 19/2000 si situatia va ramane asa).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata partial 2011 Roxana_Tudor Roxana_Tudor Buna ziua, as dori sa stiu daca incepand cu luna ian 2011 se mai pot face pensionari anticipate partial; din ce ma auzit la TV Romania este printre putinele ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata cu penalizare maimyc maimyc Tatal meu va implini in octombrie 2010 varsta de 60 de ani si are 40 de ani vechime. Vrea sa iasa la pensie anticipat dupa ce implineste varsta, insa cum se va ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata tuilleries tuilleries Buna seara! Prietena mea este nascuta la data de 26.mai.1960.Lucreaza de la data de 1.octombrie.1984 imediat dupa terminarea facultatii de stiinte ... (vezi toată discuția)