avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 776 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

indiviziune

Suntem 3 mostenitori (eu si doi frati de tata) cu vocatie succesorala cu drept din mostenire 1/3.
Am mostenit de la tatal nostru 6 ha teren extravilan impartit in mai multe loturi.
Le-am propus mai multe variante de partaj dar nu au vrut pentru ca din mostenire, aproape doua ha (2 loturi -unul de 1.2 ha si unul de 0.7ha) sunt amplasate la drum judetean, au granite cu casele si teren din intravilan (in fiecare propunere pe care le-am facut-o am introdus unul dintre ele si eram sigur ca nu vor accepta). Nu cunosc daca in viitor pot fi transformate in intravilan dar ma gandesc ca au alta valoare si acum. Intr-un final, au gasit cumparator pentru tot terenul cu care urma sa incheiem un antecontract iar cumparatorul sa ne dea toata suma in loc de acont; el urma sa ne dea in judecata, sa nu ne prezentam si pamantul sa fie trecut de instanta in posesia lui pe motiv ca n-am respectat termenul...ceva de genu' asta. Din cele 6 ha, 3 ha nu au carte funciara. Cand am fost la notariat, trebuia doar sa semnez pe unul din antecontracte prin care vindeam 2 ha (suma a doua loturi fara carte funciara pe care ma obligam s-o prezint la incheierea de autentificare ce urma sa aiba loc pana max 15 dec a.c) Notarul a refuzat sa faca un antecontract in care sa fie trecuti toti vanzatorii (noi 3) si tot terenul pe motiv ca ei au semnat antecontractele lor care erau deja gata si ca nu trebuie decat semnatura mea pe antecontractul in care eram eu promitetent vanzator. Aranjamentul mi s-a parut suspect; vanzarea pe bucati fiecare, intrucat nefiind iesiti din indiviziune mi se parea mai logic sa vindem toti totul. Suma de vanzare era oricum ridicol de mica asa ca nu am vrut sa semnez nimic.( acceptasem cautarea unui cumparator pentru ca niciodata in 10 ani nu am beneficiat de nimic intrucat terenul a fost lucrat abuziv de alte persoane, asta tot dupa spusele lor care locuiesc in localitate limitrofa). Conflictul a fost declansat, s-au suparat foarte.
Ca urmare, vor deschide proces de iesire din indiviziune (la ei sunt toate titlurile de proprietate).
M-au amenintat ca voi cheltui pe cheltuieli de judecata si experti mai mult decat valoreaza pamantul.
1)Daca ei doi ma dau in judecata pe mine, cheltuielile de judecata se impart la 2?
2) E posibil sa raman cu datorii mai mari in urma indiviziunii decat valoreaza terenul?#-o
3) Am sanse ca instanta sa accepte sa-mi incredinteze 1/3 din fiecare lot de pamant chiar daca la 3 din cele 9 loturi exista cadastru facut de tatal meu?
Cel mai recent răspuns: ContSters160686 , utilizator 18:38, 29 Octombrie 2010
Buna ziua !
1. Cheltuielile de judecata vor trece in sarcina celui care pierde procesul numai daca se solicita (si presupun ca fratii vor solicita date fiind cele expuse mai sus) ; avand in vedere faptul ca dvs. aveti calitate de parat este posibil sa fiti cel care va plati cheltuielile de judecata numai daca instanta va hotara in acest sens .
2. datorii ? va referiti la costurile cu judecata ? este posibil ... depinde cat valoareaza terenurile ..... daca angajati avocat (ceea ce este recomandat) .....
3. da , este posibil ..... faptul ca este sau nu efectuat cadastrul bunurilor nu incumba cu absolut nimic in ceea ce priveste calitatea dvs. de mostenitor sau dreptul dvs. la aceste bunuri ....
Bafta!
In procesele de partaj ,partile au o dubla calitate atit de reclamant cit si de pirit intrucit fiecare urmeaza a primi un lot de bunuri corespunzator cotei sale.Deci, in principiu, in partaj nu se pierde !De obicei cheltuielile se compenseaza tocmai din aceasta cauza.Este bine sa angajati avocat totusi avocat intrucit apar diverse probleme in legatura cu componenta loturilor de bunuri care se vor atribui fiecaruia, evaluarea acestora,solicitarea si interpretarea rapoartelor de expertiza judiciara si multe altele.
va sugerez sa va angajati un avocat ca sa fiti sigur ca veti primi exact partea care vi se cuvine de pe urma tatalui dvs.va fi un proces lung unde va fi nevoie si de expertiza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare cota indiviza ContSters172999 ContSters172999 Va rog frumos sa ma ajutati sa inteleg urmatoarea chestiune: - trei frati mostenesc in cote egale 9 ha de teren extravilan; inseamna ca fiecare are dreptul la ... (vezi toată discuția)
Partaj dienusa dienusa un TP cu X si Y ,sunt trecute urmatoarele terenuri: 58 ari, 1,2Ha ,46 ari extravilan si 15 ari intravilan,situate in locatii diferite.Este corecta solicitarea ... (vezi toată discuția)
Partaj judiciar sarm07opr sarm07opr In cadrul unui partaj judiciar, pentru 5 loturi de teren diferit (3 loturi situate in intravilan si 2 loturi situate in extravilan) intre 3 persoane ,instanta ... (vezi toată discuția)