miruna.c a scris:
pe citatie scrie ca avem obligativitatea de a depune intampinare cu 5 zile inainte de termen.
Ok, sa analizam prima data textele de lege incidente :
art. 114 ind 1 alin. 2 "obligatia de a depune intampinare pana cel mai tarziu cu 5 zile inainte de termen"
art. 103 "neindeplinirea oricariu alt act de procedura in termenul legal atrage decaderea"
art. 136 "exceptiile de procedura care nu au fost propuse pana in conditiile art. 115 si 132, nu vor mai putea fi invocate in cursul judecatii, afara de cele de orine publica"
art. 138 "Dovezile care nu au fost cerute in in conditiile art. 112, 115 si 132 nu vor mai putea fi invocate in cursul instantei" (cu exceptia cazurilor prevazute).
Deci, din punctul meu de vedere, in cazul in care nu se depune intampinare cu cel putin 5 zile inainte de termen, ci se depune intampinarea spre exemplu la termen, solutia ar trebui sa fie urmatoarea :
1)instanta sa constate paratul decazut din dreptul de depune intampinare, conform art. 114 coroborat cu 103
2)sa primeasca actul intitulat "intampinare" si sa il recalifice ca fiind eventual "note scrise" - rol activ
3) sa constate ca paratul este decazut din dreptul de a invoca exceptii de procedura de ordine privata (exceptii relative) - art.136
4) sa constate ca paratul este decazut din dreptul de a propune probe, cu exceptia celor prevazute la art. 138 pct. 2-4. - 138
Personal nu am intalnit niciodat in practica o astfel de solutie, desi am solicitat de cateva ori. La un complet de judecata foarte strict pe procedura ar trebui sa functioneze. Insa si in acest caz instanta poate dispune din oficiu, in virtutea roului activ asupra unor probe de exemplu asupra celor solicitate de parat prin intampinarea tardiva.
Sustinerile mele priveste Intampinarea la modul general.