avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Prezumtia de nevinovatie - pana unde poate merge?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Prezumtia de nevinovatie - pana unde poate merge?

Am de-a face cu un "mic infractor" care pe langa faptul ca nu recunoaste (defapt partial si indirect) faptele, mai baga si minciuni.

Am si eu o intrebare? Ca parte vatamata stiu ca trebuie sa-i demonstrez ca a facut aia si aia, dar am eu obligatia sa ma apar si de prostiile sale? Gen: el zice ca l-am injurat inainte sa ma bata. Sau ca am vrut s-o violez pe prietenasa?? Asta nu mai e prezumtie de nevinovatie ce e minciuna, el ma acuza pe mine... atunci el trebuie sa aduca probe, sau eu trebuie sa-i demonstrez ca minte.

Cum sa formulez la politie cerere sa nu ii ia in cosiderare niste probe scrise in notepad care ar fi (zice el) o discutie pe mess cu mine?! Pot scrie "rog o experitza informatica"?! Insa nu as vrea ca la ora aia sa fi fost pe net, si sa apara un expert platit de el care sa zica "ai fost pe net la ora XX:XX deci conversatia poate fi autentica".

Dupa actualul cod penal el poate sa fie tras la raspunde pentru prostiile astea? Stiu de prezumtia de nevinovatie dar ce se intampla cand cineva zice ca a fost in USA cand el nu a fost... sau cand minte ca tu ai sarit la bataie la el, si nu el la tine, sau ca te-a bagat din cauza ca tu poate ai vrut sa furi ceva de la prietena lui, si vezi doamne el cu baietii a intervenit...etc? Eu sunt obligat sa ma apar mereu pt. glumele lui proaste? E pierdere de timp si de nervi, si evident si sanatate/bani nu de alta....
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:30, 31 Octombrie 2010
NU, el trebuie sa demonstreze lucrurile pe care le invoca in aparare.Cum ca l-ati injurat si celelalte. De regula prin orice mijloace de proba admise.Doar daca aduce dovezi temeinice veti fi nevoit sa va aparati.
Insa nu as miza pe faptul ca instanta sau procurorul vor inghiti tot ceea ce afirma agresorul.Au vazut multi infractori si sunt si niste psihologi abili, prin natura profesiei.
Daca va aduxce proba despre care vorbiti, cereti efectuarea unei expertize.Nu puteti sa cereti sa nu i se ia in considerare sau sa ii fie admisa, fiindca interesul este aflarea adevarului in orice cauza penala.Iar proba, pentru a fi oprita, ar treebui sa fie interzisa de lege.
Si daca nu vor sa faca expertiza?! Ca si mie au zis ca nu imi fac expertiza la ochelarii unde si-a julit ala pumnul, sau sa-mi ia amprentele de pe haine celui care mi-a bagat mana in buzunar?! Mi-a zis avocata ca daca vreau expertiza dupa ochelari va trebui sa platesc eu, ca politia nu are bani de cheltui aiurea, si m-ar costa in jur de 3700 RONI o expertiza ADN.
Trebuie sa platesc eu un expert sa zica ca Yahoo Messenger nu poate fi folosit ca proba in instanta? Acuma ar fi chiar culmea, testul poligraf sa nu fie relevant in instanta, dar sa fie Yahoo Messengerul !
Pana la urma inteleg ca el este agresorul, iar daca v-a vatamat si se va dovedi acest lucru, va fi pasibil de raspundere penala.Ceea ce invoca el probabil , ca scuza a provocarii, este alta problema si chiar dovedita fiind, i-ar putea atenua pedeapsa, fara a va aduce dvs. vreo alta problema.
Pe de alta parte , si dvs. daca vreti sa-i faceti plangere prealabila la politie , trebuie sa poteti dovedi faptele de care pretindeti ca se face vinovat. Proba in aces caz este un certificat medico-legal , vreo 2 martori , o inregistrare video a violentelor , ceva de genul asta.
Altfel este cuvantul dvs , impotriva cuvantului lui , iar in lipsa unor probe solide , politia nu va incepe cercetarea penala in acest caz.
Ziceti ca stiti ca aveti aceasta obligatie , prin urmare daca el nu poate dovedi cu orice mijloc de proba afirmatiile sale , raman simple afirmatii , fara sa poata fi luate in considerare, decat desigur daca le recunoasteti dvs , si atunci se confirma.
Toate problemele despre care vorbiti ,intr-o cauza penala ,sunt rezolvate sau nu de probatoriile administrate de parti atat in faza de urmarire penala si apoi,daca este cazul,in cea de cercetare judecatoreasca,in dovedirea si respectiv in combaterea acuzatiilor.
Vi s-a explicat mai sus in legatura cu acestea.
Aceste probatorii sunt analizate de politist,procuror si in ultima faza de instante si in functie de acestea se pot intocmi actele procedurale specifice fiecarei proceduri,culminand cu hotararile judecatoresti.
Prezumtia de nevinovatie a unei persoane "opereaza" pana cand se pronunta de catre instanta o hotarare definitiva de condamnare a acesteia

Alte discuții în legătură

Yahoo ca proba asatuka asatuka E vorba de un scandal, in urma caruia am suferit o vatamara corporala - 35 zile IML. Anumite persoone m-au acuzat ca am conversat nu stiu eu ce pe Yahoo! ... (vezi toată discuția)
Amenintari virtuale osyk osyk Buna ziua. Imi cer scuze ca va deranjez, dar de doua ori am primit amenintari pe messenger, de exemplu: \"ce piz**m*** mai faci m***'', \" ba vb ca te ia dra** ... (vezi toată discuția)
Ce reprezinta prezumtia ca mijloc de proba? ContSters173568 ContSters173568 Buna ziua, Deoarece am gasit urmatoarea informatie: \"Codul Civil reglementeaza admisibilitatea si forta probanta pentru urmatoarele mijloace de proba: ... (vezi toată discuția)