avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1244 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... solicitare declaratie martor infractiuni economice in ...
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

solicitare declaratie martor infractiuni economice in Germania

Am primit in urma cu ceva timp o scrisoare din Germania din partea Hauptzollamt ( Oficiu Vamal) al unui land.
Se prezinta in felul urmator:
Antet cu sigla oficiului, apoi in stanga informatiile mele de contact, in dreapata informatiile biroului cu adresa telefon , numele ofiterului care a redactat solicitarea, dara redactarii.
OBIECTUL: Procedura de anchetare a numitilor A,B (cetateni romani), D,E, F (cetateni germani) pentru banuiala de infractiuni economice (o lista nesfarsita de infarctiuni). Din informatiile pe care le au ei eu as fi in posesia unor informatii care sa ajute la clarificarea "starii de fapt". Printre altele vor sa afle si in ce masura eu am fost angajatul lui ABCDE sau am lucrat ca independent. Imi spun apoi ca in cazul in care nu raspund pana la data -nu este trecuta nicio data, ma vor chema intr-o infatisare personala la o instanta romana in fata unui judecator spre a fi auzit ca martor. Mai spun ei ca am dreptul , conform CPP sa nu declar nimic daca sunt inrudit sau daca ma expun personal. Si urmeaza o sumedenie de foi pe care au ei diverse intrebari. Solicitarea este redactata in limba romana.
1. Faptul ca nu este trecuta o data pentru primirea raspunsului ma face sa cred ca nu sunt obligat sa raspund ci e facuta la intimidare.
2. Sunt convins ca daca as da aceste declaratii si as fi citat ca martor, dupa executarea pedepsei A si B ma vor cauta sa ma intrebe de sanatate.
Cum ar trebui sa procedez?
Cel mai recent răspuns: kappauser , utilizator 13:37, 31 Octombrie 2010
Nu este trecuta o data ,deoarece nu pot estima exact momentul in care primiti aceasta instiintare. Asta inseamna ca mizeaza pe buna dvs credinta ca veti da curs solicitarii de indata ce o veti primi. Asa procedeaza ei in materie de acte oficiale transmise in Romania . In general , autoritatea vamala germana nu face astfel de acte in scopul intimidarii. A nu da curs unei astfel de citatii , in viziunea lor se asimileaza cu actele de favorizare a infractorului . Intr-adevar , ei pot face o prorogare pentru audierea dvs ca martor in fata unui judecator roman , iar in cazul in care refuzati sa dati curs citatiei , va pot aduce cu mandat de aducere (ca un arestat- in duba).
In plus riscati si alte neplaceri in cazul in care mai ajungeti prin Germania.
Eu va sfatuiesc sa cooperati cu ei .

Art. 260. - Marturia mincinoasa
Fapta martorului care într-o cauza penala, civila, disciplinara sau în orice alta cauza în care se asculta martori, face afirmatii mincinoase, ori nu spune tot ce stie privitor la împrejurarile esentiale asupra carora a fost întrebat, se pedepseste cu închisoare de la unu la 5 ani.
Ultima modificare: Duminică, 31 Octombrie 2010
Dumitru Beniamin Hotea , Consilier juridic
Indiferent de locul si faptele comise, o persoana care este invitata ca si martor are aceasi dilema:
Ori ajunge sa fie tras la raspundere pentru complicitate, restrictionarea justitiei ori este intrebat de sanatate de eventualii/presupusii infractori.
Nu veti fi"dusca un arestat in duba",aceasta este doar o figura de stil,cred eu ca destul de "nefericita".
Veti fi adus la instanta insotit de politist sau de jandarm.

Daca nu aveti nimic de ascuns,puteti raspunde la intrebarile puse,chiar fara nicio problema.
Pe de alta parte,puteti consulta un avocat atunci cand abordati o pozitie sau alta fata de acele intrebari(de a raspunde si modul in care o veti face sau de a refuza raspunsul),numai ca pozitia dvs poate fi interpretata ,in raport de prevederile legislatiei germane.
prodiamant a scris:

l
In plus riscati si alte neplaceri in cazul in care mai ajungeti prin Germania.
Eu va sfatuiesc sa cooperati cu ei .

Bun, dar A si B au avut condamnari in .ro pentru diverse si chiar am convingerea ca depunand marturie imi periclitez integritatea corporala sau chiar viata.
Aceasta "jucarie" le aduce lui A si B "comisioane" anuale de zeci de mii de euro(cred) iar pentru C,D, E veniturile cred ca sunt din 6 cifre.
Sa dau cu piciorul intr-o jucarie de dimensiunile astea ar fi un gest irational. Imi doresc ca ABCDE sa fie inchisi dar cred ca nu mi-am incheiat (inca) "misiunea" pe acest pamant.
Cu stima.
Editare
Leziunile aparute in urma lovirii "jucariei" pot duce la amputarea piciorului iar dupa externare (medicul prost platit si usor dezinteresat, in ciuda juramantului depus,nu a observat ca infectia s-a transmis in tot corpul) survine decesul.
Ii pot cere celui care imi spune sa lovesc "jucaria" o protectie pentru picior?
Ultima modificare: Duminică, 31 Octombrie 2010
Ioan1965, utilizator

Alte discuții în legătură

Marturia falsa Costica33 Costica33 Buna ziua, Impreuna cu un vecin am fost martor la agresarea, insultarea, amenintarea unei vecine, in holul blocului, in luna februarie 2010. Scena a fost ... (vezi toată discuția)
Minciuna in caz de complicitate. marturie mincinoasa sau favorizarea infractorului ? xuser xuser Speta: X,Y,Z, sparg geamul la o masina, si se urca cu picioarele peste ea. Proprietarul suna la 112, cei 3 fug. Politia il prinde doar pe X. Acesta declara ... (vezi toată discuția)
Schimbare declaratie la politie ? r0bert r0bert Buna ziua. Acum 2 zile eram la un bar din oras cu niste cunostiinte. Unul dintre ei avea masina si bause in jur de 4 beri si s-a urcat la volan. Ne-am urcat ... (vezi toată discuția)