avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1307 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... solicitare declaratie martor infractiuni economice in ...
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

solicitare declaratie martor infractiuni economice in Germania

Am primit in urma cu ceva timp o scrisoare din Germania din partea Hauptzollamt ( Oficiu Vamal) al unui land.
Se prezinta in felul urmator:
Antet cu sigla oficiului, apoi in stanga informatiile mele de contact, in dreapata informatiile biroului cu adresa telefon , numele ofiterului care a redactat solicitarea, dara redactarii.
OBIECTUL: Procedura de anchetare a numitilor A,B (cetateni romani), D,E, F (cetateni germani) pentru banuiala de infractiuni economice (o lista nesfarsita de infarctiuni). Din informatiile pe care le au ei eu as fi in posesia unor informatii care sa ajute la clarificarea "starii de fapt". Printre altele vor sa afle si in ce masura eu am fost angajatul lui ABCDE sau am lucrat ca independent. Imi spun apoi ca in cazul in care nu raspund pana la data -nu este trecuta nicio data, ma vor chema intr-o infatisare personala la o instanta romana in fata unui judecator spre a fi auzit ca martor. Mai spun ei ca am dreptul , conform CPP sa nu declar nimic daca sunt inrudit sau daca ma expun personal. Si urmeaza o sumedenie de foi pe care au ei diverse intrebari. Solicitarea este redactata in limba romana.
1. Faptul ca nu este trecuta o data pentru primirea raspunsului ma face sa cred ca nu sunt obligat sa raspund ci e facuta la intimidare.
2. Sunt convins ca daca as da aceste declaratii si as fi citat ca martor, dupa executarea pedepsei A si B ma vor cauta sa ma intrebe de sanatate.
Cum ar trebui sa procedez?
Cel mai recent răspuns: kappauser , utilizator 13:37, 31 Octombrie 2010
Puteti cere sa fiti inclus intr-un program de protectie al martorilor , daca dvs. considerati ca va este pusa viata sau integritatea corporala in primejdie. Aici este decizia dvs.
kappauser a scris:

Indiferent de locul si faptele comise, o persoana care este invitata ca si martor are aceasi dilema:
Ori ajunge sa fie tras la raspundere pentru complicitate, restrictionarea justitiei ori este intrebat de sanatate de eventualii/presupusii infractori.

Iertati-mi impolitetea, dar de cat sa raspundeti asa cum ati facut-o as prefera sa nu primesc raspuns.
Te-as sfatui sa raspunzi autoritatilor Germane tine cont ca in Germania declaratia mincinoasa se pedepseste de la 3 luni - 5 ani. Sunt cazuri unde se aplica si amenda in marturia mincinoasa ,dar astea sunt prea putine.Colaboreaza cu ei ,este sfatul meu.
Succes
Ioan1965 a scris:

Iertati-mi impolitetea, dar de cat sa raspundeti asa cum ati facut-o as prefera sa nu primesc raspuns.

Ma scuzati nu am dorit sa fiu nepoliticos. Ceea ce am spus este exact ce au raspuns si multi.
Este la latitudinea d-voastra daca vreti sa depuneti sau nu marturie.
Este la latitudinea d-voastra ce marturie depuneti:
- spuneti adevarul atunci riscati sa suportati consecintele din partea infractorilor (si intr-adevar poate sa fie periculos, mai ales in cazul crimei organizate)
- nu spuneti adevarul riscati ceea ce au precizat alti (eventual inchisoare)

Si exact de aceea multi isi fac griji. Cine este mai tare, justitia sau infractori? Pot sa ma bazez mai ales daca sunt probleme grave, pe protectia promisa de autoritati, (asa cum arata un alt user). Pentru mine este foarte normal sa va faceti aceste griji, sa va puneti exact acesta intrebare.
Nu va acuz pentru faptul ca va puneti intrebarea, nu as dori nici eu sa fiu in situatia d-voastra. Si nici multi altii!

Totusi inca o data scuze daca totusi considerati ca raspunsul este o impolitete si nu ar fi trebuit sa il dau.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Marturia falsa Costica33 Costica33 Buna ziua, Impreuna cu un vecin am fost martor la agresarea, insultarea, amenintarea unei vecine, in holul blocului, in luna februarie 2010. Scena a fost ... (vezi toată discuția)
Minciuna in caz de complicitate. marturie mincinoasa sau favorizarea infractorului ? xuser xuser Speta: X,Y,Z, sparg geamul la o masina, si se urca cu picioarele peste ea. Proprietarul suna la 112, cei 3 fug. Politia il prinde doar pe X. Acesta declara ... (vezi toată discuția)
Schimbare declaratie la politie ? r0bert r0bert Buna ziua. Acum 2 zile eram la un bar din oras cu niste cunostiinte. Unul dintre ei avea masina si bause in jur de 4 beri si s-a urcat la volan. Ne-am urcat ... (vezi toată discuția)