Buna ziua, am o problema destul de grava.
In urma cu aproximativ 1 an (august 2009) m-am urcat la volanul autovehiculului prietenului meu, intr-o dimineata de luni, ora 6, am fost oprita de 2 agenti la filtru apoi dusa la sectie (Udriste - Bucuresti), am declarat ca prietenul meu NU stia ca nu detin permis de conducere deoarece ne cunosteam de putin timp. Anul acesta, tot in luna August am primit acasa (Rm.Valcea) o citatie sa ma prezint la politia circulatiei Bucuresti pentru o noua declaratie in calitate de faptuitor, caz: dosar penal. Zis si facut, am sustinut aceeasi declaratie si mi s-a spus ca voi fi contactata telefonic pentru a ma prezenta la procuratura in termen de o saptamana-doua. Pana acum nu m-a sunat nimeni si nici nu am primit o alta citatie. Intrebarile sunt urmatoarele:
1: Care este cea mai "usoara" pedeapsa pe care o voi primi?
2: Care este cea mai grea pedeapsa pe care o pot primi?
3: Voi avea un termen stabilit in care nu voi putea da examenul de conducere sau nu voi mai avea nicio sansa sa am permis in viata asta?
4: Fiind la prima abatere, nu am produs niciun inconvenient in trafic, nu bausem alcool, in caz de pedeapsa cu inchisoare voi primi cu executare sau cu suspendare?
PS: Tin sa precizez ca nu am facut niciun curs legal de conducere si asta am si declarat. (Tatal meu m-a invatat sa conduc in incinta parcarii de tiruri pe care o detine)
Sper la un raspuns, multumesc anticipat.
1. Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de catre o persoana fara permis de conducere se pedepseste cu închisoare de la 1 la 5 ani.
2. posibil sa primiti o pedeapsa privativa de libertate cu suspendarea executarii, fiind la prima abatere.
1.Ati putea primi o pedeapsa cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei orientata sub minimul special prevazut de lege (adica sub 1 an), prin retinerea circumstantelor atenunante prev. de art 74-76 c.pen. , respectiv faptul ca nu aveti antecedente penale si ca ati avut o pozitie procesuala de sinceritate, de recunoastere a faptei.
2.O pedeapsa cu suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere orientata spre maxim (dar ma indoiesc),
3.Dupa 1 an de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare va puteti prezenta la examen pentru obtinerea unui permis de conducere.;)