avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 946 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Conducere pe drum public fara permis.
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Conducere pe drum public fara permis.

Buna ziua, am o problema destul de grava.
In urma cu aproximativ 1 an (august 2009) m-am urcat la volanul autovehiculului prietenului meu, intr-o dimineata de luni, ora 6, am fost oprita de 2 agenti la filtru apoi dusa la sectie (Udriste - Bucuresti), am declarat ca prietenul meu NU stia ca nu detin permis de conducere deoarece ne cunosteam de putin timp. Anul acesta, tot in luna August am primit acasa (Rm.Valcea) o citatie sa ma prezint la politia circulatiei Bucuresti pentru o noua declaratie in calitate de faptuitor, caz: dosar penal. Zis si facut, am sustinut aceeasi declaratie si mi s-a spus ca voi fi contactata telefonic pentru a ma prezenta la procuratura in termen de o saptamana-doua. Pana acum nu m-a sunat nimeni si nici nu am primit o alta citatie. Intrebarile sunt urmatoarele:
1: Care este cea mai "usoara" pedeapsa pe care o voi primi?
2: Care este cea mai grea pedeapsa pe care o pot primi?
3: Voi avea un termen stabilit in care nu voi putea da examenul de conducere sau nu voi mai avea nicio sansa sa am permis in viata asta?
4: Fiind la prima abatere, nu am produs niciun inconvenient in trafic, nu bausem alcool, in caz de pedeapsa cu inchisoare voi primi cu executare sau cu suspendare?
PS: Tin sa precizez ca nu am facut niciun curs legal de conducere si asta am si declarat. (Tatal meu m-a invatat sa conduc in incinta parcarii de tiruri pe care o detine)
Sper la un raspuns, multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 15:18, 31 Octombrie 2010
1. Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de catre o persoana fara permis de conducere se pedepseste cu închisoare de la 1 la 5 ani.

2. posibil sa primiti o pedeapsa privativa de libertate cu suspendarea executarii, fiind la prima abatere.

1.Ati putea primi o pedeapsa cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei orientata sub minimul special prevazut de lege (adica sub 1 an), prin retinerea circumstantelor atenunante prev. de art 74-76 c.pen. , respectiv faptul ca nu aveti antecedente penale si ca ati avut o pozitie procesuala de sinceritate, de recunoastere a faptei.
2.O pedeapsa cu suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere orientata spre maxim (dar ma indoiesc),
3.Dupa 1 an de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare va puteti prezenta la examen pentru obtinerea unui permis de conducere.;)
Ultima modificare: Duminică, 31 Octombrie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conducere fara permis auto pitzi27 pitzi27 Buna ziua .. Am si eu o intrebare am condus fara permis auto (neavand) si am fost oprit de un echipaj de circulatie .. Mia venit o citatie de la udriste sa ma ... (vezi toată discuția)
Am fost prins de un echipaj de politie in timp ce aveam permisul suspendat fastf44 fastf44 Buna ziua, acum vreo 4 luni mi s-a suspendat dreptul de a conduce pe 30 de zile pentru o depasire neregulamentara. Fiind mic si fara minte nu am putut astepta ... (vezi toată discuția)
Permis retinut fara drept de a conduce, depistat la volan sub influenta bauturilor alcoolice - urmari? NORMIZD NORMIZD Unui prieten, i-a fost retinut permisul fara drept de a conduce,fiind depistat la volan sub influenta bauturilor alcoolice(in timpul serviciului-pe timp de ... (vezi toată discuția)