Recent am aflat ca sunt mostenitorul unei suprafete de 2 ha, reprezentant a treia parte dintr-o suprafata de 6 ha a bunicului meu, pentru care trebuie sa platesc un impozit.
Bunicul a avut trei baieti, carora le-ar reveni cate 2 ha. De tot terenul s-a ocupat unul dintre baieti, care l-a dat in arenda si a incasat dividente de pe intreaga suprafata (6 ha), sustinand ca plateste si impozitul.
Cele 6 ha au fost inscrise in registrul agricol pe numele bunicului, iar recent am fost anuntati de la primarie ca trebuie refacute pozitile in registru pe mostenitori… si platit impozitul. Eu sunt urmasul unuia dintre baieti, astfel eu si ceilalti doi unchi ai mei avem cate 2 ha de teren agricol.
Abia acum am aflat ca impozitul nu a fost platit niciodata, iar acum trebuie sa platim din urma, fiecare pentru cate 2 ha. Am vorbit cu unchiul care s-a folosit de teren, si care nu vrea sa plateasca impozitul din urma.
Ce este de facut in aceasta situatie? Nu vreau sa platesc impozitul pentru o perioada in care nici nu stiam de acel pamant, in plus folosindu-se altcineva de el.
Va rog sa ma sfatuiti cum trebuie procedat pt a nu plati impozitul restant… si ce se intampla daca nu platesc acest impozit.
Va multumesc!
Pe scurt:
1.- nu aveti cum sa nu platiti impozit - daca nu platiti, statul va executa silit mostenirea si daca nu va fi suficient pentru achitare poate sa execute si pe mostenitorii care au acceptat-o (singura situatie cand mostenitorii sunt protejati este atunci cand accepta mostenirea sub beneficiu de inventar si atunci creditorii trebuie sa se indestuleze din masa succesorala fara a putea avea acces si la bunurile mostenitorilor)
2. - puteti eventual sa-l dati pe unchi in judecata pentru plata impozitului
Multumesc mult pt raspuns.
Deci, inteleg ca trebuie sa platesc acel impozit, cu tot cu penalitatile din ultimii 5 ani.
Insa, cum pot sa-l dau pe unchi in judecata, avand in vedere ca nu am nici un act la mana prin care sa dovedesc ca el a folosit acel teren, ci doar din cele spuse de cel care l-a arendat. Care ar fi trebui sa fie principala acuza?