avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 898 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire, succesiune si alte probleme
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire, succesiune si alte probleme

Buna ziua,

Am mare nevoie de un sfat, eu si familia mea ne-am lovit anul trecut de urmatoarea problema, in primavara asta urmand sa facem demersuri pentru rezolvarea ei.

Tatal meu si unchii lui au mostenit de la bunica lui, respectiv mama unchilor o anume suprafata de agricol, partea tatal meu fiind de 1 ha. Strabunica mea a decedat acum 13 ani. Imparteala propriu zisa a terenului a fost facuta de strabunica mea inainte de a muri, pe o hartie scrisa de mana(fiecare parte are un exemplar) - asa stiu care este partea tatalui meu. Am aflat insa abia anul trecut ca s-a facut succesiunea fara ca tatal meu sa fie chemat, si ca acel ha de teren a fost impartiti intre cei doi unchi si copiii lor. Cum s-a putut face acest lucru? Este legal? La o confruntare verbala cu celelalte parti, argumentul a fost cum ca tatal meu si-ar fi dat acordul verbal in acest sens, lucru pe care nu si-l aminteste. In acea perioada avea probleme cu alcoolul, se poate ca acest acord verbal sa fi fost intr-o zi cu prea multe grade de alcool, dar e relevant?! Se poate face o succesiune asa?

Acum, ma intereseaza binenteles daca si ce se mai poate face, as vrea sa trec terenul pe numele meu - a fost intelegerea cu tata, daca suport eu cheltuielile cu acest demers. Pot sa-i chem in instanta(eu sau tata) pe ceilalti pentru ce au facut si sa cer refacerea actelor? Sau sa cerem despagubiri?

Va multumesc :)
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 23:29, 18 Ianuarie 2012
Tatal dvs. a acceptat mostenirea mamei sale in termen de 6 luni de la decesul acesteia? Daca nu, atunci deschideti o actiune in instanta degeaba.

Ati folosit respectivul hectar de pamant, platiti impozitele etc?

Pe hartia facuta de mana a fost scrisa in intregime de bunica, semnata de ea si datata?
Ultima modificare: Miercuri, 18 Ianuarie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat
Alex_Munteanu a scris:

Tatal dvs. a acceptat mostenirea mamei sale in termen de 6 luni de la decesul acesteia? Daca nu, atunci deschideti o actiune in instanta degeaba.

Ati folosit respectivul hectar de pamant, platiti impozitele etc?

Pe hartia facuta de mana a fost scrisa in intregime de bunica, semnata de ea si datata?


Buna ziua si multumesc pentru raspuns,

Mostenirea este de la bunica tatalui meu, mama sa decedand cand el avea 3 ani.

Nu stiu ce presupune in termeni juridici acceptarea mostenirii, dar nu cred ca a acceptat expres sau prin vreun act mostenirea - nu a facut nici un demers dupa deces - stiu ca vorbea la telefon cu ceilalti si a ramas ca va fi sunat cand va fi sa se faca succesiunea, lucru care intr-un final s-a intamplat fara el.
Stiam ca urma sa primeasca acel teren, stiau si ceilalti...hartia facuta de mana de bunica este in intregime scrisa de ea, semnata si data. Pamantul l-au folosit ceilalti doi, dupa o intelegere verbala, locuind in localitatea unde se afla acesta. Acest lucru urma sa se intample pana la succesiune. Impozitele nu au fost platite de tatal meu, dar nu stiu si nu cred sa le fi platit nici ceilalti.

Pentru suprafata lasata mostenire nu cred ca exista titlu de proprietate pe numele bunicii, ci doar ceva hartii in sensul asta.
Sansele sa obtina ceva sunt spre zero. Este strain de succesiune.

În termen de 6 luni trebuia sa accepte mostenirea prin declaratie la notar.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Ianuarie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire tgf tgf Strabunica dinspre tata a decedat iar o matusa, sora tatalui are toate actele, cum pot deveni si eu mostenitor al unei supraf de teren agricol? precizez ca ... (vezi toată discuția)
Dezmembrare teren maria_cseh maria_cseh Bună seara. Aş dori un sfat de la cineva care a trecut printr-o situaţie asemănătoare. Tatăl meu care a decedat, a avut împreună cu alţi trei ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. am si eu o incalceala cu un teren. sper sa ma poata ... EEliss EEliss Buna ziua. Am si eu o incalceala cu un teren. Sper sa ma poata lamuri cineva Bunicul meu a decedat avand doar doi baieti Cei doi frati , in 1998 (sau 1993), ... (vezi toată discuția)