Am implinit 59 ani in luna mai a acestui an; din data de 01.06.2009 am fost scos in somaj, am primit ajutor de somaj pana in luna septembrie 2010. Am o vechime in munca de33ani si4 luni; fara stagiu militar, fara perioada in care am urmat cusurile facultatii si fara perioada in care am beneficiat de ajutorul de somaj. Va rog sa-mi spuneti ce ar trebui sa fac de aici mai departe ca sa-mi pot castiga cinstit o pensie, stiut fiind faptul ca in conditiile actuale si la varsta mea nu ma mai angajeza nimeni.
Va multumesc.
In primul rand, anul acesta nu puteti solicita nimic chiar daca indepliniti conditiile. Potrivit art. 10, alin. (1) din Legea nr. 118/2010, in perioada 03.07.2010 - 31.12.2010 in sistemul public de pensii dispozitiile legale privind inscrierea la pensie anticipata si pensie anticipata nu se mai aplica.
In al doilea rand, pentru a beneficia de pensie anticipata partiala trebuie sa indepliniti, cumulativ, doua conditii: sa aveti varsta de 60 de ani si sa fi realizat stagiul complet de cotizare de 35 de ani. Dvs. nu ati in deplinit niciuna dintre cele doua conditii.