avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Din concediu pentru cresterea copilului direct in ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Din concediu pentru cresterea copilului direct in somaj?

Buna ziua,
as vrea sa ma lamuriti si pe mine daca se poate.din concediu pt cresterea copilului pot merge direct in jomaj.copilul face 2 ani pe 2 noiembrie iar cei de la firma unde lucram vor sa inceteze contractul cu data de 3 noiembrie.este bine?adica nu voi avea nicio problema cand ma voi duce sa depun dosarul pt somaj?de la inchiderea contractului colectiv de munca cand pot sa mg sa depun actele pt somaj?adeverinta de la financiar trebuie luata de unde ai domiciliul sau din judetul unde ai lucrat?
va multumesc
Cel mai recent răspuns: nicolii , utilizator 14:21, 1 Noiembrie 2010
1. Faceti o cerere catre angajator prin care solicitati ca incepand cu data de 03.11.2010 sa inceteze suspendarea contractului individual de munca (CIM) si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.

2. Daca angajatorul nu mai are nevoie de serviciile dvs. va poate concedia cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) dar cu respectarea prevederilor CCMUNN pe anii 2007-2010:
Art.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
Art.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.

3. Nici dvs. nici angajatorul nu puteti renunta la perioada de preaviz deoarece nu permite Codul muncii:
Art. 38 - Salariaţii nu pot renunţa la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzacţie prin care se urmăreşte renunţarea la drepturile recunoscute de lege salariaţilor sau limitarea acestor drepturi este lovită de nulitate.

4. Daca depuneti actele la Somaj in termen de 30 de zile de la data concedierii veti ptimi indemnizatie de somaj de la data concedierii. Daca le depuneti mai tarziu (dar nu mai mult de 12 luni) veti primi indemnizatie de somaj de la data depunerii actelor.

5. Adeverinta de la Fisc o luati dela Adm. Financiara de care apartineti cu domiciliul.

6. Sa nu demisionati (art.79 din Codul muncii) sau sa faceti cerere de incetare a CIM cu acordul partilor (art.55b din Codul muncii) pentru ca nu veti beneficia de indemnizatie de somaj.
Interventie moderator Pentru a posta noi intrebari, apasati pe butonul "raspunde", scrieti toate nelamuririle dvs., apoi apasati "publica mesaj".
Multumesc, o zi buna! :)

Gabriela Pintea

nicolii a scris:
in cer scuze....
1.dosarul pt somaj trebuie depus acolo unde este domiciliul nu in judetul unde am lucrat. unitatea unde am lucrat este in craiova iar domiciliul in mehedinti.
2.in afara de decizia de inchidere a contractului de munca imi mai treb o alta adeverinta de la serviciu(contabila zice ca nu dar pt siguranta mea in cazul in care trebuie sa mg in mehedinti as vrea sa stiu).
3.cei de la societatea unde am lucrat nu vor preaviz.cum procedez?/
va multumesc
in cer scuze....
1.dosarul pt somaj trebuie depus acolo unde este domiciliul nu in judetul unde am lucrat. unitatea unde am lucrat este in craiova iar domiciliul in mehedinti.
2.in afara de decizia de inchidere a contractului de munca imi mai treb o alta adeverinta de la serviciu(contabila zice ca nu dar pt siguranta mea in cazul in care trebuie sa mg in mehedinti as vrea sa stiu).
3.cei de la societatea unde am lucrat nu vor preaviz.cum procedez?/
va multumesc
1. Daca aveti resedinta (cu viza de flotant)puteti sa vainscrieti si la AJOFM in Craiova.
2. Pentru Agentia de Somaj angajatorul trebuie sa va completeze adeverinta tip cu cele 12 luni pentru calculul indemnizatiei de somaj. In cazul dvs. se iau in calcul lunile lucrate dupa CCC si se completeaza (pana la 12) cu lunile lucrate ianinte de CCC.
3. Cu preavizul in caz de concediere nu merge pe vrute, dupa cheful angajatorului. Sesizati ITM pentru ca altfel veti fi in pierdere.
va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj dupa cic 2ani Veronicas Veronicas Buna ziua, Imi puteti spune daca dupa efectuarea concediul de crestere copil pe 2 ani am dreptul de la intra direct in somaj? Administratorul firmei imi spune ... (vezi toată discuția)
Inainte de intrarea in somaj Valentina91 Valentina91 Buna seara!am si eu o problema...stiam ca inainte de a intra in somaj firma trebuie sa acorde un salariu pe o luna de zile compensator.....firma mea spune ca ... (vezi toată discuția)
Reluare activitate dupa concediu crestere copil irinalucaci irinalucaci Buna. Momentan sunt in concediu crestere copil si pe data de 28 Dec 2012 ar trebui sa reincep activitatea ( mentionez faptul ca in momentul intrarii in ... (vezi toată discuția)