Buna seara!am si eu o problema...stiam ca inainte de a intra in somaj firma trebuie sa acorde un salariu pe o luna de zile compensator.....firma mea spune ca nu beneficiez de acel salariu deoarece am renuntat la perioada de 20 zile preaviz....
1. Perioada de preaviz in caz de concediere este un drept prevazut in Codul muncii si nu se poate renunta la acesta nici de catre salariat nici de catre angajator.
2. Din Codul muncii:
Art. 38
Salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.
3. Puteti primi salarii compensatorii numai daca acestea sunt prevazute in Contractul colectiv de munca aplicabil unitatii in care lucrati sau in Regulamentul intern al acesteia.
4. Faceti sesizare la ITM sa verifice cum este cu renuntarea la preaviz si cu acordarea salariilor compensatorii.
ok...dar pe mine mau pus sa dau o declaratie precum ca renunt la perioada de 20 zile de preaviz....si eu de la 28.09.2012 am incetat munca, dar adeverinta de somaj o voi primi tocmai la sfarsitul luni octombrie.....zilele acestea pana voi depune actele si nu primesc nici un venit ma vor afecta la depunerea actelor ptr somaj?
1. - Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj de la data concedierii trebuie sa va inregistrati la Agentia de Somaj in termen de 10 zile de la data concedierii.
- Daca va inregistrati mai tarziu (dar nu mai tarziu de 12 luni) veti primi indemnizatie de somaj de la data inregistrarii.
2. - V-am arata mai sus, din Codul muncii, ca acesta tranzactie intre dvs. si angajator este nula.
- Nu degeaba v-am recomandat sa faceti o sesizare la ITM.