avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 812 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract colectiv de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract colectiv de munca

la firma unde lucrez exista urmatoarea situatie: sunt 30 de angajati si inca nu am semnat contractul de munca colectiv; unul dintre angajati se casatoreste si solicita 5 zile de concediu cu aceasta ocazie; in codul muncii nu exista o lista a concediilor speciale, exista, in schimb, in contractul colectiv de munca. Intrebarea mea este se aplica prevederile contractului colectiv de munca daca nu a fost semnat la nivelul societatii noastre si daca, pana la urma, angajatul poate solicita cele 5 zile. multumesc

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:01, 1 Noiembrie 2010
Da poate solicita, conf. contractul colectiv de munca la nivel national:
ART.61. - (1) Salariatii au dreptul la zile libere platite pentru evenimente deosebite in
familie sau pentru alte situatii, dupa cum urmeaza:
a) casatoria salariatului - 5 zile;
monik_a a scris:

la firma unde lucrez exista urmatoarea situatie: sunt 30 de angajati si inca nu am semnat contractul de munca colectiv; unul dintre angajati se casatoreste si solicita 5 zile de concediu cu aceasta ocazie; in codul muncii nu exista o lista a concediilor speciale, exista, in schimb, in contractul colectiv de munca. Intrebarea mea este se aplica prevederile contractului colectiv de munca daca nu a fost semnat la nivelul societatii noastre si daca, pana la urma, angajatul poate solicita cele 5 zile. multumesc

Potrivit art.247 C.mun., in cazul în care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramură nu există contract colectiv de muncă, se aplică contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casatorie bonaparte bonaparte as dori sa stiu daca se mai acorda niste zile libere cand te casatoresti si eventual niste bani ? in sectorul privat este ceva ce ii obliga la asa ceva , sau ... (vezi toată discuția)
Contract colectiv de munca si intreprindere mica Cabinet de avocat Si Holban simona Cabinet de avocat Si Holban simona in cazul unei intreprinderi mici cu mai putin de 21 de angajati, unde nu exista sindicat si bineintels ca nu s-a incheiat contract colectiv de munca, poate un ... (vezi toată discuția)
Cum procedezi in cazul in care angajatorul refuza sa-ti plateasca ajutorul de nastere Radu Ana-Maria Radu Ana-Maria Buna ziua, Spuneti-mi, va rog cum sa procedez in cazul in care angajatorul refuza sa-mi plateasca ajutorul de nastere conf. art. 51, lit. c) din Contractul ... (vezi toată discuția)