avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1063 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Pasi pentru tranfer de proprietate in cazul uni SRL ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Pasi pentru tranfer de proprietate in cazul uni SRL unic Asociat

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: Eu doresc sa-mi vand societatea pe care am infiintat-o in februarie 2005 si la care sunt unic asociat si administrator. Societatea are contabilitatea la zi si toate obligatiile indeplinite. Doresc sa stiu care sunt pasii de urmat pentru a efectua transferul a 100% din partile sociale catre un potential cumparator.

Multumesc anticipat tuturor care imi vor raspunde .

Pentru cei interesati, anuntul de vanzare este inca valabil, desi exista deja persoane interesate. Iata textul partial al anuntului:
"Eu doresc sa vand 100% din partile sociale pe care le detin la SRL-ul pe care l-am fondat si la care sunt unic asociat si administrator. Compania a incheiat 3 ani consecutivi cu profit si are contabilitatea si taxele achitate la zi. Conform Statutului poate efectua o serie de activitati. Nu are mijloace fixe si nici un fel de datorii, ceea ce-i confera lichiditate si flexibilitate sporita.
Aceasta afacere eu am pregatit-o cu grija pentru a accesa fondurile europene. Doresc sa o vand fiindca am obtinut o oferta avantajoasa in strainatate.
Pentru cei interesati, putem negocia ca firma sa-si pastreze sediul social actual o anumita perioada de timp (in cazul in care nu aveti alta varianta). Pentru orice alte detalii contactati-ma direct si va voi raspunde cu placere."
Cel mai recent răspuns: firmasrl , utilizator 14:58, 13 Februarie 2008
transmiterea părţilor sociale se face prin act juridic cu titlu oneros şi îmbracă forma cesiunii.
Aceasta operatiune juridica se realizeaza prin intermediul contractului de cesiune de parti sociale incheiat intre cele doua parti, actualul asociat care urmeaza sa cedeze partile sociale detinute si viitorul asociat care va prelua partile sociale.
Cesionarea partilor sociale se poate realiza la valoarea nominala a acestora, mentionata in actul constitutiv al societatii, sau se poate realiza la o valoare mai mare decat cea nominala, in aceasta situatie noul asociat avand obligatia de a achita catre stat impozitul in cuantum de 16%, procent ce se aplica asupra diferentei dintre valoarea nominala si valoarea achizitionarii.
Pentru ca cesiunea partilor sociale sa fie opozabila tertelor persoane, straine de contract, aceasta trebuie inregistrata la Oficiul Registrului Comertului, si astfel publicata in Monitorul Oficial.
Pasii in legatura cu aceasta modificare a structurii actionariatului:
- conceperea,redactarea si atestarea contractului de cesiune dintre parti;
- conceperea si redactarea Hotararii Adunarii Generale a Asociatilor / Deciziei Asociatului Unic;
- conceperea, redactarea si atestarea actului aditional la actul constitutiv;
- actualizarea actului constitutiv al societatii in conformitate cu ultimele modificari;
- depunerea dosarului complet la Registrul Comertului in vederea operarii modificarii;

Ma intereseaza sa cumpar societatea dvs. Trimiteti, va rog, un mesaj cu nr. dvs. de telefon la care sa va pot contacta. Multumesc
Buna ziua,

Va multumesc pentru raspuns.

Totusi as mai avea nevoie de un model de proces verbal predare primire in cazul in care administratorul si asociatul unic preda cumparatorului toata documentatia firmei. Exista un template generic sau trebuie sa mentionez fiecare act, registru etc pe care o/il predau?

Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Duminică, 10 Februarie 2008
vistarom, utilizator
elis a scris:
- conceperea,redactarea si atestarea contractului de cesiune dintre parti;

Nu e nevoie de atestare.

- conceperea si redactarea Hotararii Adunarii Generale a Asociatilor / Deciziei Asociatului Unic;

Ce anume sa decida? asociatul unic decide vanzarea, atat.

- conceperea, redactarea si atestarea actului aditional la actul constitutiv;

daca nu mentionai hotarare, eram de acord, ideea e ca nu se fac amandoua, ori hotarare asociat unic, ori act aditional.

Ghid ONRC: [ link extern ] >
dyana_alexandru a scris:

Ma intereseaza sa cumpar societatea dvs. Trimiteti, va rog, un mesaj cu nr. dvs. de telefon la care sa va pot contacta. Multumesc

Erati interesat/a de cumpararea unei firme. Am si eu o firma si vreau s-o cedez.

Firma a fost infiintata, in Bucuresti, in anul 2004 si doar la data infiintarii a avut ceva activitate, dar foarte slaba. Am avut inregistrate cheltuieli cu infiintarea firmei (actele, formularistica, stampila, etc.) si ceva procurari de marfa. Contabilitatea am tinut-o eu si tot eu am depus trimestrial Declaratia 100 si Bilanturile contabile: - la fisc, cele anuale si semestriale si - la RC, cel anual. Din anul 2005 nu a mai functionat, dar nu am suspendat-o. Atata doar, am depus actele ce le precizam anterior. Firma a functionat tot timpul pe pierderi, nu are obligatii fiscale. Conturile din Bilant, Active = Pasive = cca 1000 RON.

Nu am nici-o pretentie financiara pentru cedarea acestei firme. Se intelege ca nici nu sunt dispus sa fac cheltuieli suplimentare cu ocazia acestei operatiuni.

Aceasta firma poate fi foarte bine folosita pentru afaceri in domeniul softului sau IT. Are o denumire destul de relevanta. Daca situatia devine serioasa, o sa va dau mai multe detalii cu ocazia unei intalniri.

Daca va intereseaza pot fi contactat la firma.srl@gmail.com.

Si inca ceva, mai sunt interesate doua persoane dar inca n-am batut palma cu ele. Deci, hotararea va apartine cat de repede va miscati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntare la firma... bogdyban bogdyban Buna ziua, Sunt patronul unei firme, am calitatea de administrator si asociat unic si doresc sa cedez firma unui membru din familie dorind sa nu mai am nici ... (vezi toată discuția)
Cum ies dintr-o firma in care sunt asociat alextuturiga alextuturiga Buna ziua, Am intrat intr-un SRL si am 10% din el si sunt administrator. Am semnat cateva contracte si acte pana acum. 1. As dori sa ies din firma si nu ... (vezi toată discuția)
Cesionare parti sociale simona_27 simona_27 Buna ziua, Sunt unic asociat la un S.R.L. si intentionez sa il cooptez si pe sotul meu in firma ca asociat. Firma are 20 de actiuni a cate 10 ron fiecare. ... (vezi toată discuția)