avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice documente de calificare incomplete
Discuție deschisă în Achiziţii publice

documente de calificare incomplete

In urma cererii de oferta publicate pe SEAP, am participat la o licitatie a carui castigator (un SRL) are, conform procesului-verbal, documentele de calificare solicitate incomplete precum certificat constatator, declaratia privind eligibilitatea, declaratie privind neincadrarea si fisa cu informatii generale. E posibil? E corect? Cum se procedeaza in acest caz?
Cel mai recent răspuns: mic81 , utilizator 03:59, 4 Martie 2012
Nu se mentioneaza nicaieri in cadrul documentatiei ca solicitarile de documente sunt eliminatorii, deci in conformitate cu art. 201 din OUG nr. 34/2006 AC are dreptul sa solicitae completarea documentelor lipsa sau neconforme indiferent de numarul lor.
Mai mult decat atat, art. 77 din HG nr. 925/2006 care nu permitea completarea documentelor decat in limita a 3 a fost abogat prin HG 834/2009, deci pe cale de consecinta, se interpreteaza ca AC are tot dreptul sa solicite completarea documentelor lispa (indiferent de numarul lor) in masura in care nu creeaza acelui operator eeconomic un avantaj evident in raport cu ceilalti participanti.
Daca aveti dubii asupra acestor aspecte solicitati AC o clarificare pe aceasta tema.
TeoB a scris:

Nu se mentioneaza nicaieri in cadrul documentatiei ca solicitarile de documente sunt eliminatorii, deci in conformitate cu art. 201 din OUG nr. 34/2006 AC are dreptul sa solicitae completarea documentelor lipsa sau neconforme indiferent de numarul lor.
Mai mult decat atat, art. 77 din HG nr. 925/2006 care nu permitea completarea documentelor decat in limita a 3 a fost abogat prin HG 834/2009, deci pe cale de consecinta, se interpreteaza ca AC are tot dreptul sa solicite completarea documentelor lispa (indiferent de numarul lor) in masura in care nu creeaza acelui operator eeconomic un avantaj evident in raport cu ceilalti participanti.
Daca aveti dubii asupra acestor aspecte solicitati AC o clarificare pe aceasta tema.

Nu este in totalitate corect pentru ca trebuie sa aiba in vedere alin. (2) al art. 201 din OUG 34/2006 ([ link extern ] .

Facand solicitarea de clarificari catre acel operator, daca acesta nu a prezentat declaratia prevazuta la art. 11 alin .(4) din HG 925/2006 ([ link extern ] .

Sunt foarte multe cazuri in care CNSC a dat dreptate unei autoritati care a eliminat un operator pentru lipsa unui document.

Aici e important de vazut si ce documente se solicita. Daca se solicita un document important, de genul decl. eligibilitate, certificate , atunci automat se incalca art. 201 prezentat mai sus. Daca insa, se solicita o completare a unui document intrucat AC are anumite dubii in privinta documentelor initiale prezentate de operator, de exemplu originalul unui document prezentat in copie etc., atunci solicitarea e legala.

Puteti studia deciziile CNSC: 2751/C5/3195, 5236/ 487C10 /5992.
In ambele decizii problema e solicitarea documentelor lipsa.
Astfel in prima situatie au fost solicitate doua documente lipsa iar CNSC a hotarat ca solicitarea a incalcat prevederile legale.
In a doua situatie AC a solicitat completari la documentele prezentate, din completari a observat ca OPE nu corespunde cerintelor si l-a eliminat. CNSC a dat dreptate AC.

Numai bine,
Ruxandra
Ultima modificare: Miercuri, 17 Noiembrie 2010
mariarux, utilizator
In principiu, ai dreptate Ruxandra in ceea ce spui, dar noi studiam CONCRET cererea de oferta, initiata prin publicarea in SEAP a invitatiei 268454. Aceasta era speta.......
Afirmatiile tale sunt valabile atata vreme cat in cadrul documentatiei se specifica in mod CLAR ca lipsa documentelor conduce automat la descalificare.....ordonanta introduce un drept al AC in acest caz: " [...] autoritatea contractanta are dreptul de a solicita [...]" (art. 201, OUG nr.34/2006)

.....deci lipsa unor prevederi de genul acesta din documentatie nu da dreptul AC sa elimine automat din competitie un operator economic din acest motiv

iar deciziile CNSC enumerate de tine......mai mult ca sigur ca ai dreptate, dar nu ma pot pronunta asupra lor atat timp cat nu stiu ce spete au la baza.....
opinia cnsc-ului mi se pare extrem de subiectiva. ce relevanta are daca un document este mai "important" decat altul. ofertele prezentate fara un document indiferent cat de important ar fi el sunt declarate inacceptabile astfel ca mi se pare o idotenie sa consideri ca un ofertant care a omis sa prezinte un document mai important nu-l mai poate completa iar altul care a omis sa prezinte un document mai putin important are dreptul sa-l prezinte. prevede oug 34 o ierarhizare a documentelor de calificare? in fond si la urma urmei fiecare este important pt ca altfel n-ar mai fi solicitat, ori o asemenea decizie induce ideea ca de fapt legea prevede posibilitatea solicitarii unor documente inutile sub sanctiunea respingerii ofertelor ca inacceptabile.
Buna ziua, am si eu aceeasi problema referitor la o licitatie la care am participat de curand.
In documentatie s-a omis prezentarea unei declaratii pe propria raspundere privind cifra de afaceri in domeniul care face obiectul contractului. In Fisa de date nu se mentiona ca este o cerinta minima obligatorie, si nici nu se specifica ca neprezentarea acestui document atrage descalificarea ofertantului.
Avand in vedere ca art. 77 din HG nr. 925/2006 care nu permitea completarea documentelor decat in limita a 3 a fost abogat prin HG 834/2009, deci pe cale de consecinta, se interpreteaza ca AC are tot dreptul sa solicite completarea documentelor lispa (indiferent de numarul lor) in masura in care nu creeaza acelui operator economic un avantaj evident in raport cu ceilalti participanti.
Insa, am inteles ca AC are dreptul si nu obligatia de a ne solicita acel document lipsa, care a fost consemnat si in Procesul Verbal de deschidere a ofertelor. Ce se intalmpla in cazul in care AC nu ne solicita prezentarea acelui document? Ne pot descalifica? Exista posibilitatea ca fara a ne fi fost solicitat acest lucru sa trimitem la AC documentul ca o "completare' a documentatiei deja depuse? Multumesc,

Alte discuții în legătură

Proces-verbal deschidere oferte licitatie fara intocmirea anexei cu documentele de calificare Jurist TM Jurist TM Buna ziua, tuturor! Azi am primit procesul verbal de la sedinta de deschidere a ofertelor la o licitatie publica- cerere de oferta. La procedura au ... (vezi toată discuția)
Descalificare ofertant ContSters179234 ContSters179234 Este corect, din punct de vedere legislativ, sa se impuna urmatoarele: \"Daca lipsesc mai mult de trei documente solicitate in Cap V criterii de calificare ... (vezi toată discuția)
Certificat de participare la licitatie Jurist TM Jurist TM Azi am participat la o licitatie pt. servicii, am avut toate doc. ok, insa, la final, AC ne-a atras atentia ca nu am depus CERTIFICATUL DE PARTICIPARE LA ... (vezi toată discuția)