avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... renuntare la calitatea de bun comun
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

renuntare la calitatea de bun comun

In prezent ma aflu intr-un proces de partaj care dureaza de cca 4 ani. Unul din lucrurile in disputa intre mine si fosta sotie este un apartament. Acest apartament a fost cumparat de mine inainte de casatorie, din fonduri proprii, asa cum reiese din Contractul de vanzare-cumparare -act autentic si din Extrasul de carte funciara. Asadar apartamentul este bunul meu propriu , dinaintea casatoriei si nu ar trebui sa faca obiectul partajului. Cu toate acestea fosta sotie a demarat o actiune in constatare prin care solicita jumatate din valoarea apartamentului si un drept de retentie asupra acestuia, actiunea ei fiind admisa la Judecatoria Petrosani, iar in cadrul cailor de atac de care am uzat ulterior, respectiv Apel la Tribunalul Hunedoara si Recurs la Curtea de Apel Alba Iulia , problema a fost ignorata, nu s-a confirmat sau infirmat acest aspect din sentinta de la fond.
Intrucat eu am contractul de vanzare -cumparare in care se arata ca nefiind casatorit, la o data anterioara casatoriei, mi-am achizitionat apartamentul, avocata fostei sotii impreuna cu avocata pe care am avut-o la inceputul actiunii pot spune ca m-au pacalit, incercand sa obtina indirect un drept de creanta.
Astfel cele doua avocate ,a mea si a fostei sotii, la inceputul procesului de DIVORT, sub pretextul ca putem evita ani de procese si cheltuieli,m-au convins sa semnez o propunere de tranzactie prin care sa fiu de acord sa renunt la calitatea de bun comun a apartamentului, si sa-i dau fostei sotii jumatate din valoarea acestuia, ca sa terminam rapid procesul.
Intrucat restul cuprinsului propunerii de tranzactie nu i-a convenit, fosta sotie nu a semnat insa tranzactia, si ea nu a fost prezentata in fata judecatorului. Ulterior, in cadrul procesului de partaj, fosta sotie a depus aceasta propunere de tranzactie semnata de mine si a solicitat un drept de creanta asupra apartamentului meu, cosiderand-o un inceput de dovada scrisa.
Va solicit cu respect un punct de vedere in aceasta problema, respectiv daca prin aceasta propunere de tranzactie mi-am compromis calitatea de bun propriu al apartamentului, pe care o pot dovedi cu un act autentic, contractul de vanzare cumparare si extrasul de carte funciara.Mentionez si faptul ca in anul 2008 am pus in executare o sentinta definitiva si irevocabila de Evacuare a fostei sotii din apartament, in urma unui proces de evacuare.
Va multumesc si astept cu interes raspunsul dvs.
Cel mai recent răspuns: suiram_007 , utilizator 20:03, 10 Noiembrie 2010
Nu. Va trebui sa va aparati si sa aratati ca intr-un fel sau altul ati fost inselat, luati-va un avocat mai bun si, daca se incuviinteaza proba cu martori( avand in vedere ca s-a precizat ca ar fi un inceput de dovada scrisa) chemati in calitate de martor chiar pe avocat care v-a sfatuit sa semnati.Va fi un demers greu dar nu imposibil pentru ca mi se pare inacceptabil ce vi s-a intamplat. Ceea ce nu inteleg insa este faptul ca s-a pronuntat divortul si actiunea in constatare s-a finalizat, inainte sau dupa?Trebuie sa cautati un avocat care sa va ajute.Ce s-a intamplat cu actiunea in constatare?Daca s-a admis de ce mai apare bunul la masa partajabila??sau apare doar suma?Actiunea in constatare o recunoaste pe ea proprietar pe jumatate de apartament sau un drept de creanta, respectiv valoarea jumatatii?Trebuie vazute actele si hotararea pronuntata in care ati pierdut.Nu cred ca cineva va poate ajuta doar printr-un simplu mesaj.

succes
av. Ileana Schwarz
Multumesc in primul rand pentru raspuns .
Actiunea in constatare privind un drept de creanta egal cu jumatate din valoarea apartamentului a fost depusa de fosta sotie DUPA pronuntarea divortului, in luna mai 2007, la Judecatoria Petrosani.
In acest dosar eu am depus o cerere reconventionala de partajare a bunurilor comune si mai ales a datoriilor comune, datorii care in sentinta Judecatoriei Petrosani mi s-au atribuit in totalitate mie - fiind vorba de 5 credite cu scadente diferite , pana in anul 2026.
Am inaintat Recurs la Tribunalul Hunedoara (Calificat ca si Apel) si apoi , deoarece Tribunalul HD nu s-a pronuntat asupra problemei dreptului de creanta , am inaintat Recurs la Curtea de apel Alba Iulia. Mi s-a admis recursul , s-a casat sentinta si s-a trimis spre rejudecare dosarul catre Tribunalul Hunedoara.
La rapiditatea cu care se judeca procesele in tara noastra iata-ma in anul 2010 , deci dupa 4(patru) ani, in stadiul de rejudecare a cauzei la tribunal.
Deci Actiunea in constatare NU s-a finalizat, este asa cum am aratat mai sus in stadiul de rejudecare la Tribunalul Hd.
In masa partajabila apare suma egala cu jumatate din valoarea apartamentului, valoare stabilita printr-o expertiza imobiliara.Ea nu este recunoscuta ca proprietar, dealtfel a fost evacuata din apartament in luna iulie 2008, dar i se recunoaste dreptul de creanta ....???
Dovada ei este doar acea tranzactie ai carei termeni nu i-am inteles atunci(acum dupa atatia ani si procese m-am familiarizat cu termenii) impotriva Actului autentic reprezentat de contractul de vanzare-cumparare a apartamentului in care figurez doar eu, necasatorit, data intocmirii fiind anterioara datei incheierii casatoriei.
Va multumesc pentru raspuns si am speranta ca poate un mesaj imi poate da un fir, o scanteie pentru rezolvarea cazului.
Va trebui sa analizati indicatiile instantei de recurs stabilite prin hotararea de casare. Repet, cred ca va trebuie un avocat bun. S-a dat vreo incheiere interlocutorie in care sa se fi precizat masa paratajabila?Imi pare rau dar de la distanta nu pot intelege exact ce se intampla. Ea doreste sa i se recunoasca un drept de creanta cu privire la aparatament.Cel mai probabil a facut dovada ca a adus imbunatatiri acestuia, nu stiu, sau a contribuit la intretinerea acestuia. Cert este ca dvs. veti sustine ca este vorba de un bun propriu, ca invocarea unui act semnat de catre dvs. in anumite imprejurari nu poate constitui un mijloc de proba care, singur, sa convinga instanta ca ati fi " renuntat la calitatea de bun propriu" a acelui bun. Trebuie sa cereti suplimentarea probatoriului pe acest aspect, combatand toate motivele pentru care ea sustine ca e indreptatita la acest drept de creanta.

succes
av. Ileana Schwarz
Multumesc pentru sfaturi , D-na av. Ileana Schwarz

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calitatea de bun propriu si renuntarea la aceasta suiram_007 suiram_007 In prezent ma aflu intr-un proces de partaj care dureaza de cca 4 ani. Unul din lucrurile in disputa intre mine si fosta sotie este un apartament. Acest ... (vezi toată discuția)
Drept de creanta si drept de retentie asupra unui apartament suiram_007 suiram_007 In cadrul unui proces de partaj , una din probleme este dreptul de creanta si retentie asupra unui apartament. Acest apartament este bunul meu propriu, fiind ... (vezi toată discuția)
Se poate face apel la recurs dupa expirarea termenului? ionela_incred ionela_incred In anul 2008 am inaintat dosarul de partaj bunuri comune. S-a judecat cazul si s-a dat o sentiinta la care paratul a facut apel.S-a dudecat si apelul la care ... (vezi toată discuția)