avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 689 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Calitatea de bun propriu si renuntarea la aceasta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Calitatea de bun propriu si renuntarea la aceasta

In prezent ma aflu intr-un proces de partaj care dureaza de cca 4 ani. Unul din lucrurile in disputa intre mine si fosta sotie este un apartament. Acest apartament a fost cumparat de mine inainte de casatorie, din fonduri proprii, asa cum reiese din Contractul de vanzare-cumparare -act autentic si din Extrasul de carte funciara. Asadar apartamentul este bunul meu propriu , dinaintea casatoriei si nu ar trebui sa faca obiectul partajului. Cu toate acestea fosta sotie a demarat o actiune in constatare prin care solicita jumatate din valoarea apartamentului si un drept de retentie asupra acestuia, actiunea ei fiind admisa la Judecatoria Petrosani, iar in cadrul cailor de atac de care am uzat ulterior, respectiv Apel la Tribunalul Hunedoara si Recurs la Curtea de Apel Alba Iulia , problema a fost ignorata, nu s-a confirmat sau infirmat acest aspect din sentinta de la fond.
Intrucat eu am contractul de vanzare -cumparare in care se arata ca nefiind casatorit, la o data anterioara casatoriei, mi-am achizitionat apartamentul, avocata fostei sotii impreuna cu avocata pe care am avut-o la inceputul actiunii pot spune ca m-au pacalit, incercand sa obtina indirect un drept de creanta.
Astfel cele doua avocate ,a mea si a fostei sotii, la inceputul procesului de DIVORT, sub pretextul ca putem evita ani de procese si cheltuieli,m-au convins sa semnez o propunere de tranzactie prin care sa fiu de acord sa renunt la calitatea de bun comun a apartamentului, si sa-i dau fostei sotii jumatate din valoarea acestuia, ca sa terminam rapid procesul.
Intrucat restul cuprinsului propunerii de tranzactie nu i-a convenit, fosta sotie nu a semnat insa tranzactia, si ea nu a fost prezentata in fata judecatorului. Ulterior, in cadrul procesului de partaj, fosta sotie a depus aceasta propunere de tranzactie semnata de mine si a solicitat un drept de creanta asupra apartamentului meu, cosiderand-o un inceput de dovada scrisa.
Va solicit cu respect un punct de vedere in aceasta problema, respectiv daca prin aceasta propunere de tranzactie mi-am compromis calitatea de bun propriu al apartamentului, pe care o pot dovedi cu un act autentic, contractul de vanzare cumparare si extrasul de carte funciara.Mentionez si faptul ca in anul 2008 am pus in executare o sentinta definitiva si irevocabila de Evacuare a fostei sotii din apartament, in urma unui proces de evacuare.
Va multumesc si astept cu interes raspunsul dvs.
Cel mai recent răspuns: suiram_007 , utilizator 19:48, 3 Noiembrie 2010
dvs ati scris asa:

"fostei sotii i s-a admis un drept de retentie si un drept de creanta egal cu jumatate din valoarea de circulatie a aprtamentului , pe baza unor declaratii de intervenient ale tatalui fostei sotii si a unor declaratii de martori prin care acestia sustin ca mi-ar fi dat jumatate din banii de achizitionare a apartamentului la momentul cumpararii lui.
Singura dovada a fostei sotii este un extras de la banca prin care tatal ei a scos o suma de bani de la banca exact in data cumpararii apartamentului de catre mine, dar neexistand vreun act, vreun inscris prin care sa se arate ca mi-ar fi dat mie vreun ban. E vorba de o coincidenta pe care acum incearca sa o speculeze in favoarea lor."

"Astfel cele doua avocate ,a mea si a fostei sotii, la inceputul procesului de DIVORT, sub pretextul ca putem evita ani de procese si cheltuieli,m-au convins sa semnez o propunere de tranzactie prin care sa fiu de acord sa renunt la calitatea de bun comun a apartamentului, si sa-i dau fostei sotii jumatate din valoarea acestuia, ca sa terminam rapid procesul."

cum ati fost convins sa semnati asa ceva ?
sunt de parere ca prin aceasta propunere, tocmai recunoasteti ca tatal dansei v-a
ajutat intradevar cu bani sa cumparati ap, altfel nu vad de ce sa-i propuneti sotiei sa-i dati jumatate din valoare.
intrucat dosarul dvs e destul de stufos, ar trebui sa consultati un avocat cu actele pe masa
v-a sfatuit extrem de prost avocatul dvs. angajati-va urgent alt avocat pt procesul de partaj.
Fiind la inceput si neavand notiunile de baza si termenii juridici elementari, am semnat din pacate acea tranzactie.Cand am realizat ce am facut, am schimbat avocata respectiva. Culmea e ca nu am fost ajutat cu bani de tatal fostei sotii si ca mi-am cumparat din banii mei apartamentul. Intrebarea e daca acum mai pot face ceva pentru corectarea acestei greseli.
Din cate m-am mai documentat pe net ,Art.1191 CC. arata ca un ACT AUTENTIC nu poate fi combatut prin declaratii de martori ...
Deasemenea -dreptul ei de retentieasupra apartamentului nu poate fi aplicat intrucat inca din 2008 a fost evacuata din apartament prin sentinta definitiva si irevocabila.
In ceea ce priveste ,, Actiunea in constatare '', deschisa de fosta sotie, -hotararea instantei are putere de lucru judecat, dar nu are efecte executorii.(Art 111 CC ).
Cam asta am gasit in apararea mea si in incercarea de a repara raul pe care singur mi l-am facut cu acea tranzactie.
Ce parare aveti, am sanse de reusita? Multumesc foarte mult pentru timpul acordat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntare la calitatea de bun comun suiram_007 suiram_007 In prezent ma aflu intr-un proces de partaj care dureaza de cca 4 ani. Unul din lucrurile in disputa intre mine si fosta sotie este un apartament. Acest ... (vezi toată discuția)
Drept de creanta si drept de retentie asupra unui apartament suiram_007 suiram_007 In cadrul unui proces de partaj , una din probleme este dreptul de creanta si retentie asupra unui apartament. Acest apartament este bunul meu propriu, fiind ... (vezi toată discuția)
Tranzactie partaj, admisibila? ContSters79137 ContSters79137 Sotia a cumparat un apartament, cu credit luat de la banca, in anul 2003. In 2005 se casatoreste si sotul, din surse proprii de dinainte de casatorie, achita ... (vezi toată discuția)