Sotia a cumparat un apartament, cu credit luat de la banca, in anul 2003. In 2005 se casatoreste si sotul, din surse proprii de dinainte de casatorie, achita jumatate din valoarea apartamentului, lichidand astfel creditul.
Sotii divorteaza in 2008, iar la partaj, decid ca apartamentul sa revina sotului, in natura, cu obligatia pentru acesta de a platii sulta fostei sotii jumatate din apartament.
Este posibila o astfel de tranzactie?
Sigur ca da. Este o tranzactie perfect legala, doar ca trebuie autentificata de notarul public, sau facuta in instanta in cadrul procesului de partaj/divort
Se poate, dar nu e un act de partaj. Actul poate fi ori o vînzare, ori o dare în plată, ori un schimb şi se taxează ca atare, inclusiv prin plata impozitului pe veniturile din înstrăinarea imobilelor.
Actul de partaj este unul declarativ şi presupune existenţa coproprietăţii (deci măcar doi proprietari). Ori soţul nu este coproprietar deoarece nu a dobîndit nicio cotă de proprietate din acel imobil, prin niciuna dintre modurile de dobîndire a proprietăţii cunoscute de codul civil român. El are doar un drept de creanţă rezultat din plata datoriilor soţiei.
In cadrul unei tranzactii judiciare, facute in cadrul unui proces de partaj, fostii soti pot prevedea transferul dreptului de proprietate de la sotie la sot, jumatate din pret se va plati prin compensatie legala, iar cealalta jumatate de pret va fi reprezentata de o suma de bani ce va fi pusa in sarcina fostului sot. Corect?
Partaj
dridina
buna ziua .inainte de casatorie am avut un apartament achitat integral pe care l-am vandut in timpul casatoriei si cu banii obtinuti , plus credit bancar am ... (vezi toată discuția)