avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... tranzactie partaj, admisibila?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

tranzactie partaj, admisibila?

Sotia a cumparat un apartament, cu credit luat de la banca, in anul 2003. In 2005 se casatoreste si sotul, din surse proprii de dinainte de casatorie, achita jumatate din valoarea apartamentului, lichidand astfel creditul.
Sotii divorteaza in 2008, iar la partaj, decid ca apartamentul sa revina sotului, in natura, cu obligatia pentru acesta de a platii sulta fostei sotii jumatate din apartament.
Este posibila o astfel de tranzactie?
Cel mai recent răspuns: ContSters79137 , utilizator 11:41, 17 Februarie 2009
Sigur ca da. Este o tranzactie perfect legala, doar ca trebuie autentificata de notarul public, sau facuta in instanta in cadrul procesului de partaj/divort
Se poate, dar nu e un act de partaj. Actul poate fi ori o vînzare, ori o dare în plată, ori un schimb şi se taxează ca atare, inclusiv prin plata impozitului pe veniturile din înstrăinarea imobilelor.

Actul de partaj este unul declarativ şi presupune existenţa coproprietăţii (deci măcar doi proprietari). Ori soţul nu este coproprietar deoarece nu a dobîndit nicio cotă de proprietate din acel imobil, prin niciuna dintre modurile de dobîndire a proprietăţii cunoscute de codul civil român. El are doar un drept de creanţă rezultat din plata datoriilor soţiei.

Liviu S.Bordaş
tranzactia este perfect valabila.Se poate lua act de acesta in fata instantei in cadrul procesului de partaj.
ladyblue71, puteţi detalia aspectele juridice ale partajului?
Domnule coleg,

In cadrul unei tranzactii judiciare, facute in cadrul unui proces de partaj, fostii soti pot prevedea transferul dreptului de proprietate de la sotie la sot, jumatate din pret se va plati prin compensatie legala, iar cealalta jumatate de pret va fi reprezentata de o suma de bani ce va fi pusa in sarcina fostului sot. Corect?

Alte discuții în legătură

Partaj dridina dridina buna ziua .inainte de casatorie am avut un apartament achitat integral pe care l-am vandut in timpul casatoriei si cu banii obtinuti , plus credit bancar am ... (vezi toată discuția)
X si y in anul 1990 intra intr-o relatie de concubinaj , in anul ... alexdav alexdav Viitorii soti , in anul 1990 intra intr-o relatie de concubinaj , in anul 1992 hotarasc sa cumpere apartamentul in care locuiau cu chirie , primit de la ... (vezi toată discuția)
Tranzactie/partaj imobil karina_rose karina_rose Buna ziua sunt noua pe acest site si mi se pare de bun augur. Felicitari !!! Insa vin si eu cu o problema destul de dificila. Am divortat in 2006 iar situatia ... (vezi toată discuția)