avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 836 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... lamuriri - sechestru
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

lamuriri - sechestru

Buna,as dori sa ma lamuriti: daca eu sunt in judecata pentru anularea unui proces verbal de contraventie care specifica daune ocolului silvic,executorul are dreptul sa-mi puie sechestru pina la definitivarea procesului?
a venit de 2 ori si tot imi mareste suma incasindu-si si el pentru onorariu si altele.Eu daca pierd sa spunem procesul trebuie sa achit suma din procesul verbal ,ce treaba am eu cu el, va rog lamuriti-ma ca mi-a trimis alta somatie de plata si conform art 411 cod pr civila,il astept pt executare.Cum trebuie sa procedez si ce acte tr sa aiba pt ca executarea sa fie legala?
Va multumesc si astept urgent raspuns.o zi buna
Cel mai recent răspuns: Alvaro Liniers , Avocat 12:39, 3 Noiembrie 2010
numai o creanta certa, lichida si exigibila, poate fi executata silit. apoi, pt a o executa silit, trebuie sa obtina incuviintarea instantei
de asemenea, pt instituirea sechestrului asigurator, trebuie sa faca cerere la instanta
Sunt doua cazuri:
a) infractiunea si b) contraventia. tot in codul silvic o gasesti. Si daca a inceput ca contraventia poate se trnasform in infractiunea (art. 30 a Ordonanta nr. 2/2001 din 12/07/2001 privind regimul juridic al ontraventiilor).
a) In primul caz:
Parte vatamale a procesului de infractiunea (proces penal, art 106 si urmatoarele a codul silvic) sunt propietar privat (daca exista), si statul. Citesti codul silvic si acest recurs in interesul legii: Nr.15796/4727/III-5/2009 care a instat ministerul public: [ link extern ]

Codul de procedura penala
Art. 164 - Organele care aduc la indeplinire masurile asiguratorii
Ordonanta de luare a masurii asiguratorii se aduce la indeplinire de catre organul de urmarire penala care a luat masura.
Incheierea instantei judecatoresti prin care s-a dispus luarea masurii asiguratorii se aduce la indeplinire prin executorul judecatoresc.
Masurile asiguratorii dispuse de procuror sau de instanta de judecata pot fi aduse la indeplinire si prin organele proprii de executare ale unitatii pagubite, in cazul in care aceasta este una dintre cele la care se refera art. 145 din Codul penal.
In cazurile in care urmarirea penala se efectueaza de catre procuror, acesta poate dispune ca masura asiguratorie luata sa fie adusa la indeplinire de catre secretarul parchetului.

b) Daca e vorba doar de o contraventie administrativa, art. 32, alin (3)Ordonanta nr. 2/2001 din 12/07/2001 privind regimul juridic al contraventiilor "Plangerea suspenda executarea. Plangerea persoanelor prevazute la art. 31 alin. (2) suspenda executarea numai in ceea ce priveste despagubirea sau, dupa caz, masura confiscarii".
Legea 554/2004, de contenciosului administrativ
Art. 28
(1) Dispozitiile prezentei legi se completeaza cu prevederile Codului de procedura civila, in masura in care nu sunt incompatibile cu specificul raporturilor de autoritate dintre autoritatile publice, pe de o parte, si persoanele vatamate in drepturile sau interesele lor legitime, pe de alta parte, precum si cu procedura reglementata de prezenta lege. Compatibilitatea aplicarii unor norme ale Codului de procedura civila se stabileste de instanta, cu prilejul solutionarii exceptiilor.

Si art. 114. alin 6 Codul Procedura civila stabileste: "De asemenea, in conditiile legii, presidentele va putea incuviinta, prin incheiere executorie, masuri asiguratorii, precum si masuri pentru asigurarea dovecilor ori pentru constatarea unei situatii de fapt".

Cred ca asta ar fi temeile in care se ar baza executia dv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda cristitotora cristitotora Am primit o amenda administrativa . Unde pot depuna plangere : la judecatorie sau la sectia de politie care a emis procesul verbal (vezi toată discuția)
Pot sa-mi recuperez permisul daca fac plangere impotriva procesului verbal de contraventie? blueeyes21 blueeyes21 Salut. Sunt unu nu foarte destept caruia i-a fost suspendat permisul pentru 90 de zile pentru consum alcool, alcoolemie 0.34 conform alcooltest. Intrebarea ... (vezi toată discuția)
Restituire autovehicul confiscat pe procedura fiscala godspeed godspeed Buna seara:) Speta supersimplificat: In 2006 fiscul intocmeste un PV de constatare si sanctionare a contraventiilor prin care se dispune masura amenzii si a ... (vezi toată discuția)