avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 515 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Decibeli permisi!
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Decibeli permisi!

Buna ziua!

Am un vecin mai batran si ca orice om doresc sa ma distrez, asta include sa dau muzica mai tare. Am 2 boxe normale de calculator putin modificate dar nu cred ca scot mai mult de 10W sa spunem 15W. Si tot este foarte suparat. Cand ies din camera unde am calculatorul si intru in alta camera si inchid si usa se aude normal cum ai da televizorul putin mai tare si e la maxim.

Vreau sa imi cumpar un sistem audio 5.1 destul de dragut si intrebarea mea este cati decibeli sunt permisi prin lege minimi pentru un apartament pentru ca ma gandesc sa imi instalez un contor sa imi masoare permanent decibelii. Astfel pot sa demonstrez in caz de se face o plangere impotriva mea ca nu am depasit limita.

Stiu ca acum ceva timp s-a facut o plangere impotriva primariei din Sibiu ( unde am locuit ) la un concert Iris ca deranjeaza publicul. Ceea ce mi s-a parut putin deplasat.

Tin sa mentionez ca nu sunt genul de scandalagiu si nici nu sunt genul care "tulbur linistea". Nici un vecin nu a avut probleme cu mine si stau aici de 6 ani :).

Va multumesc anticipat si astept raspuns. :)
Cel mai recent răspuns: =Ove , utilizator 23:43, 26 Iulie 2009
Stiti cum este....unul dintre vecinii care am convingerea ca aude ( sau ar trebui sa auda )cel mai mare zgomot, locuind chiar deasupra localului , este o batrana pe care, o vad aproape zilnic discutand amical cu patroana..( s-ar putea ca la etatea ei sa isi mai fi pierdut din calitatea auzului) , asta insa nu ma determina sa o inteleg, fiindca tot aude..simte vibratiile produse de boxele din local..simte deasemenea mirosurile care provin( este greu sa tii ferestrele deschise) de la bucataria localului...alti vecini, au si un copil mic..cu toate astea nu am sesizat niciodata vreo urma de indignare ... o alta vecina, deasemenea locuind deasupra, isi face veacul prin local( gurmanda si putin mai mult alcoolica;)) . Multi dintre vecini si-a u organizat chiar ei nunti, botezuri, parastase, in acest local. Personal, m-am razboit..verbal cu majoritatea angajatilor localului ( nu as cuteza sa intru vreodata la ei macar pt o cafea..cine stie ce m-ar astepta) ...
Locuiesc aici..in aceasta nemeritata dezordine...doar de cativa ani, insa localul dateaza de prin anii 80..oamenii de aici s-a u si judecat cu patronii, insa nu au avut castig de cauza..cineva i-a sustinut tot timpul.Desigur , ramane varianta sesizarii politistului de sector, chemat des , asa cum spuneti ..cine stie , insa singura mea speranta ramane aceea ca intr-o zi patronii se vor orienta catre o alta afacere, avand acest spatiu...cine stie...
Asta cu cineva care sustine pe cei care nu au bun simt sa cedeze de la prima vorba... e tare! Si, din pacate, e tare des intalnita!
Cel mai fain a fost cand a venit un client la mine, cu un zambet sagalnic, si-mi spune ca partea adversa crede ca i-am mituit noi avocatul!! :D
Evident ca l-a schimbat, evident ca noi am ras pe tema asta...
Clientul meu nu-l vazuse pe avocat, nu venea la procese, nu stia de e barbat ori femeie... Iar mie stia cati bani imi daduse pana atunci ca sa inteleaga ca nu prea aveam de unde sa-l platesc pe ala! :)) Chiar daca m-ar fi banuit vreodata!
Asa ca eu sugerez sa nu mai credem nejustificat ca x sau y are pile si alte instrumente de facut unghiile pana nu vedem! Ca ne punem singuri bete in roate!

In fapt, eu vad ca nu s-a intamplat nimic pentru ca nu s-a facut nimic!
Incepeti cu mediul intai si aratati si despre mirosuri, poate ca aerul e incarcat cu uleiuri arse, vedeti sa-i oblige la niste filtre etc.
Succes!
Ultima modificare: Miercuri, 10 Iunie 2009
Liliana Gradinaru, Avocat
Va recomand daca e posibil sa nu depasiti 50 de dB pe timp de zi iar spre seara 40 dB.Pentru efectuarea de masuratori este indicat serviciul de Igiena Mediului.
Cand se fac masuratori, ar fi important de luat in seama faptul ca efectul asupra urechii umane nu depinde doar de intensitatea sunetului, ci si de frecventa sa, unele zgomote de frecventa inalta suna mai tare decat frecventele mai joase la acelasi nivel de decibeli.
Eu am un vecin care si-a montat unitatea externa a aerului conditionat pe palierul de la etajul meu, la §1m lateral de fereastra mea. Cum peretele palierului si peretele ferestrei mele de la dormitor sunt la 90grade, am senzatia ca dorm intr-un galantar la alimentara.
Vecinul sta la mansarda, si e probabil mai complicat de montat unitatea pe un acoperis cu tigle, dar nici nu intelege sa nu-l foloseeasca noaptea.

Exista vre-o solutie in afara de proces, ceva o lege sau o hartie de la primarie prin care sa-l pot convinge sa-si mute aparatul? caci amiabil nu pare sa fie.

si uite, acum e ora 1:30 am si eu ma dau pe forum.

multumesc.
Ove

Poate va ajuta informatiile aflate la adresele de mai jos (unde scrie despre nivelul de zgomot in cladiri, despre cum se amplaseaza ventilatoarele instalatiilor de racire etc):
[ link extern ]

sau (la p.43 pct 4.7.1; 4.8 dar si altele):
[ link extern ]
sau:
[ link extern ]


Unde trebuie sa reclamti pt a veni cineva sa masoare nivelul de zgomot (de fond) noaptea si, eventual sa impuna proprietarului respectiv sa rezolve problema (si / sau chiar sa il amendeze)? Nu stiu sigur... Poate la Agentia de protectie a mediului?! Aici exista un compartiment numit ”laborator zgomot si vibratii”.
Poate stie cineva cu exactitate...
Ultima modificare: Duminică, 26 Iulie 2009
trope_doi, utilizator

Alte discuții în legătură

Pot asculta muzica tare? MFilip MFilip Buna ziua, As vrea sa aflu care imi sunt drepturile de a asculta muzica/face zgomot intre orele legal prevazute,respectiv daca exista o limita de decibeli ... (vezi toată discuția)
Problema privind deteriorarea blocului de la zgomot puternic tiniza tiniza buna seara, am un vecin cam galagios...adica pune muzica la un volum care produce vibratii puternice in podeaua apartamentului meu si obstructioneaza orice ... (vezi toată discuția)
Cat de tare pot sa ascult muzica? irc80 irc80 Buna seara!As vrea sa stiu si eu cat de tare pot sa ascult muzica!Cei pusi pe rautati le spun de acum...ascult toate genurile de muzica incepand din ani 70 ... (vezi toată discuția)