avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 734 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... stabilire paternitate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

stabilire paternitate

in luna mai am divortat, hotararea de divort fiind pronuntata in iunie si ramasa definitiva. In septembrie am nascut un copil, care, desi are alt tata biologic, a fost recunoscuta si inregistrata de catre fostul sot, conform legii in vigoare.
Intrebare:
1. ce se intampla daca fostul sot nu doreste sa inceapa procedura de tagada a paternitatii in primele 3 luni de la nasterea copilului (practic ar mai fi doar luna asta..), care ar fi procedura ce trebuie urmata si de catre cine, pentru ca tatal natural sa poata recunoste copilul? care este orizontul de timp in care se poate rezolva aceasta problema?
2. ce drepturi are tatal natural al copilului daca nu se incepe procedura de tagada a paternitatii si in certificat ramane definitiv fostul sot?
3. in cazul in care as dori sa merg in strainatate cu copilul, in concediu, este nevoie de acordul notarial al fostului sot?
multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: karissa , utilizator 11:36, 3 Noiembrie 2010
va trebuie dvs sa promovati o actiune in instanta prin care sa solicitati acordarea tutelei exclusive a copilului. si tatal natural al copilului are dreptul sa introduca in instanta o actiune privind paternitatea. pana nu aveti o hotarare definitiva privind tutela veti avea nevoie de acordul tatalui pt a pleca cu copilul din tara.
1. Si cine va impiedica sa promovati DVS. actiunea de tagada?
Nu stiati, nu-i asa?
Si nu sunt 3 luni, ci 3 ANI. (daca vreun avocat v-a zis trei luni si nici nu v-a spus ca puteti promova dvs. actiunea, ar fi preferabil sa nu mai calcati pe la el.)

2. :sorry: Din punct de vedere al legii ... e un nene oarecare de prin preajama copilului.

3. Da.
Ultima modificare: Marți, 2 Noiembrie 2010
romascanu, moderator
1.Daca paternitatea copilului nu este tagaduita,fostul Dv. sot ramine definitiv tata al acestui copil.Conform codului familiei actiunea in tagaduirea paternitatii trebuie inaintata de sotul mamei in termen de 6 luni de la data cind a luat cunostinta de nasterea copilului.In anul 2001 |Curtea Constitutionala a stabilit ca textul legal care da drept doar tatalui si nu si mamei si copilului sa inainteze actiunea in tagada paternitatii ar fi neconstitutional.
In practica se obisnuieste sa se inainteze asa-numite actiunii de pensie provocatorie in care, se inainteaza actiune in obligarea la plata pensiei pentru barbatul care nu doreste sa inainteze actiunea in tagada spre a-l forta sa o faca sub amenintarea ca va plati cel putin 18 ani pensie de intretinere pentru un copil care nu est eal lui.
2.Nici un drept.
3. Daca acesta este tatal oficial si legal al copilului,da.
#-o Mai cititi si variantele actualizate ale codurilor stimati colegi.

Art. 55. - Acţiunea în tăgăduirea paternităţii se prescrie în termen de 3 ani de la data naşterii copilului.
Ultima modificare: Marți, 2 Noiembrie 2010
romascanu, moderator
paternitatea poate fi tagaduita si de tata si de mama si de copil. parintii au la dispozitie 3 ani pt acesta actiune, copilul, 3 ani de la data majoratului sau.
actionati-l dvs in judecata pt tagada, apoi tatal biologic isi va putea recunoste copilul
cat fostul sot figureaza pe certificat ca tata al minorului, aveti nevoie de acordul lui pt iesirea din tara

Alte discuții în legătură

Divort, sarcina in perioada procesului Alecsandra_88 Alecsandra_88 Buna ziua, As dori sa stiu care este situatia din punct de vedere juridic in cazul urmator: - in momentul de fata eu sunt in divort dar am un alt partener. ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara merimeri merimeri Buna! V-as ruga sa ma ajutati intr-o problema. Fratele meu a divortat in luna martie 2010. Divortul s-a pronuntat din vina ambelor parti. Si el si fosta ... (vezi toată discuția)
Nelamurire florentina_radeanu florentina_radeanu Buna ziua. Am 2 intrebari la care va rog sa-mi raspundeti. Prietenul meu a fost casatorit pana in urma cu 2 ani. Atunci a decis sa se desparta de sotia lui, ... (vezi toată discuția)