avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... stabilire paternitate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

stabilire paternitate

in luna mai am divortat, hotararea de divort fiind pronuntata in iunie si ramasa definitiva. In septembrie am nascut un copil, care, desi are alt tata biologic, a fost recunoscuta si inregistrata de catre fostul sot, conform legii in vigoare.
Intrebare:
1. ce se intampla daca fostul sot nu doreste sa inceapa procedura de tagada a paternitatii in primele 3 luni de la nasterea copilului (practic ar mai fi doar luna asta..), care ar fi procedura ce trebuie urmata si de catre cine, pentru ca tatal natural sa poata recunoste copilul? care este orizontul de timp in care se poate rezolva aceasta problema?
2. ce drepturi are tatal natural al copilului daca nu se incepe procedura de tagada a paternitatii si in certificat ramane definitiv fostul sot?
3. in cazul in care as dori sa merg in strainatate cu copilul, in concediu, este nevoie de acordul notarial al fostului sot?
multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: karissa , utilizator 11:36, 3 Noiembrie 2010
Potrivit unei variante mai vechi, termenulkera de 6 luni. In urma modificarilor aduse Codului Familiei,prin L. 288/2007 termenul de inaintare a actiunii in tagada este de 3 ani.Prin acestea rectific cele mentionate ieri.Titularii actiunii pot fi atit mama cit si copilul.
multumesc tuturor pt raspunsuri!

am o intrebare, totusi: mi s-a raspuns mai sus ca si tatal natural al copilului poate declansa actiune de stabilire a paternitatii. Imi puteti da mai multe amanunte?
impotriva cui? in ce consta procedura, ce presupune..

multumesc
Copilul a dobindit calitatea de nascut in timpul casatoriei, prezumtia de paternitate operind in privinta sotului mamei. Intii trebuie rasturnata aceasta prezumtie, situatie in care copilul dobindeste calitatea de nascut in afara casatoriei cind paternitatea sa poate fi stabilita fie prin recunoastere fie prin hotarire judecatoreasca. Pina cind aceasta prezumtie opereaza urmeaza sa procedati astfel cum am aratat ieri .
karissa a scris:

mi s-a raspuns mai sus ca si tatal natural al copilului poate...


Nu poate nimic doamna. (@athe mai vorbeste pe aici si ...ca sa n-adoarma si vad ca toate avertismentele nu-i produc nicio greata)

Atata vreme cat in certificatul de nastere al copilului apare ca tata fostul dvs. sot. (copilul avand statul de copil din casatorie) tatal natural n-are ce sa faca.
Atunci cand se va admite o actiune in tagada de paternitate (pe care, repet, o puteti promova si dvs., nu trebuie sa asteptati s-o promoveze fostul) copilul va capata statutul de copil din afara casatoriei si va putea fi recunoscut de tatal sau biologic.

Aveti grija in gura cui va uitati si nu va jucati cu asemenea actiuni.
Ultima modificare: Miercuri, 3 Noiembrie 2010
romascanu, moderator
am inteles1 multumesc pentru lamuriri!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort, sarcina in perioada procesului Alecsandra_88 Alecsandra_88 Buna ziua, As dori sa stiu care este situatia din punct de vedere juridic in cazul urmator: - in momentul de fata eu sunt in divort dar am un alt partener. ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara merimeri merimeri Buna! V-as ruga sa ma ajutati intr-o problema. Fratele meu a divortat in luna martie 2010. Divortul s-a pronuntat din vina ambelor parti. Si el si fosta ... (vezi toată discuția)
Nelamurire florentina_radeanu florentina_radeanu Buna ziua. Am 2 intrebari la care va rog sa-mi raspundeti. Prietenul meu a fost casatorit pana in urma cu 2 ani. Atunci a decis sa se desparta de sotia lui, ... (vezi toată discuția)