avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ce probe pot solicita ca parat intr-o astfel de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ce probe pot solicita ca parat intr-o astfel de actiune in pretentii.

Reclamanta, institutie de stat, ma cheama in judecata, cu o actiune in pretentii, pentru a-i plati cheltuielile de judecata, reprezentand onorariu avocat intr-un recurs la un alt proces (recurs ce mi s-a respins mie ca tardiv).In dovedire, depune copia chitantei pe care avocatul a depus-o in acel recurs. Am mari rezerve ca acea suma s-ar fi platit avocatului, pe de altă parte, am impresia ca avocatul avea un contract cu institutia respectiva cu un onorariu fix, lunar, platit pentru serviciile sale, ceva de genul" onorariul este in cuantum de x lei lunar".Pot cere eu, in calitate de parat, ca reclamantul sa depuna la instanta o copie a contractului incheiat cu avocatul? Pot cere ca reclamantul sa faca dovada datei si modalitatii platii acelui onorariu din acel recurs (adica cash sau prin virament in cont bancar)? Acea chitanta este o proba suficienta pentru plata onorariului respectiv?
Cel mai recent răspuns: dandanaua , utilizator 22:09, 4 Noiembrie 2010
Cheltuielile de judecata pot fi solicitate si printr-o actiune separata.
Puteti solicita copia contractului de asistenta juridica si dovada platii, insa daca respectiva chitanta este pentru dosarul X atunci .... greu de crezut ca o sa rezolvati ceva.
Singurul argument ar fi ca dosarul sa fi fost de o complexitate minima si instanta sa dispuna acordarea in parte a cheltuielilor de judecata, dar si asta se intampla rar.
Prevederea legala e imperativa :cel care cade in pretentii va suporta cheltuielile".
Am explicat mai sus: complexitate zero, pentru ca instanta s-a pronuntat la prim termen pe tardivitatea recursului, iar la acest prim termen avocatul nu a fost, depusese anterior prin registratura o intampinare (care n-a mai fost de folos, pentru ca nu s-a solutionat fondul), imputernicirea avocatiala si acea chitanta emisa de avocat pentru onorariu substantial pentru un proces care nu s-a mai judecat.Dar, asa cum spuneam, am dubii cu privire la plata efectiva a acelui onorariu, de aceea ma gandeam, daca pot sa-i solicit reclamantului sa faca dovada platii acelei sume si cu altceva, in afara de chitanta emisa de avocat. Pe de altă parte, primăriile pot plati chash (numerar) sumele datorate in baza unor contracte incheiate cu alte firme (in speta, cabinet de avocatura)?
opinia mea este ca sunteti obligata sa achitati acele pretentii.chitanta depusa e suficienta ca proba pt instanta de judecata.
athe a scris:

opinia mea este ca sunteti obligata sa achitati acele pretentii.chitanta depusa e suficienta ca proba pt instanta de judecata.

Posibil, daca depunerea imputernicirii si a unei chitante de plata a unui onorariu de 2000 lei, fara ca aparatorul sau partea sa se prezinte sau sa-si faca aparari la acel unic termen in recurs in care, in lipsa lor, s-a si solutionat cauza pe exceptie....Sa inteleg ca depunerea unei imputerniciri avocatiale intr-o cale de atac valoreaza 2000 ron onorariu? Nu de alta, dar mie nu mi-a trecut prin cap sa percep onorarii pentru cauze pe care nu le-am sustinut. In fine, multumesc pentru opinii tuturor. Voi incerca sa demonstrez cum stiu eu ca acel onorariu nu numai ca nu se cuvenea, nici macar nu a fost platit in realitate, adica traba este o facatura si nu se cade, cel putin pentru obrazul unui coleg de breasla. Sunt de acord sa ne primim banii, dar legal si corect, pentru ceea ce muncim, nu pentru ceea ce nu facem si prin mijloace neortodoxe si nelegale, adica, mai pe sleau, sa-i smulgem cumva de la partea adversa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuieli de judecată .. IOANA1972 IOANA1972 Bună ziua. Am o intrebare: cum se calculeaza cheltuiele de judecată? Ce procent imi revine la o suma de 7000 lei? (vezi toată discuția)
Recurs la o cerere de renuntare la falimentul unui srlr iarina_73 iarina_73 Buna seara! As avea o intrebare. Am facut o cerere de renuntare la o actiune de CERERE DESCHIDERE FALIMENT IMPOTRIVA UNEI SOCIETATI COMERCIALE. Azi mi-a ... (vezi toată discuția)
Recuperare onorariu avocat victoria_alba victoria_alba Buna dimineata! Am castigat un proces in care am avut calitatea de parata, l-am castigat. S-a facut recurs de catre reclamant. Bine-nteles ca am platit ... (vezi toată discuția)