avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pot sa scot copilul din tara fara acordul tatalui?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pot sa scot copilul din tara fara acordul tatalui?

in cazul in care copilul imi este incredintat mie prin hotarare judecatoreasca si in sentinta de divort,tatal copilului nu are nici drept de vizita,va rog sa-mi spuneti daca pot sa scot copilul din tara fara acordul tatalui?
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 08:36, 11 Decembrie 2012
Stimata Doamna,

Cu privire la problema dumneavoastra reprezentata de conditiile in care aveti voie sa parasiti tara impreuna cu fiul/fiica dumneavoastra minor/minora fara a avea acceptul expres al sotului, in cele ce urmeaza va rog sa imi permiteti a va expune prezenta opinie argumentata juridic.
Dispozitiile art. 30 alin. 1 lit. c) din Legea 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, modificata prin Legea 264/2009, prevad ca " Organele politiei de frontiera permit iesirea din Romania a cetatenilor romani minori numai daca sunt insotiti de opersoana fizica majora, in urmatoarele cazuri ....c) minorului care este titular al unui document de calatorie individual or, dupa caz, al unei carti de identitate si calatoreste in strainatate impreuna cu unul dintre parinti i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu acesta, fara a mai fi necesara declaratia celuilalt parinte, numai daca parintele insotitor face dovada faptului ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila."
Fata de acaesta situatie, pentru a dovedi ca hotararea este definitiva si irevocabila este necesar sa faceti dovada ca ea nu mai este susceptibila de a fi atacata cu nici o cale de atac si ca poate fi pusa in executare. Aceasta dovada o puteti face cu hotararea legalizata si investita cu formula executorie de catre instanta fondului care a judecat pricina. (prima instanta de judecata).

Cu stima,

Av. def. Toader Mihai
eu am sentinta de divort din 2008.in aceasta este specificat faptul ca minorul imi este incredintat mie.in ceea ce-l priveste pe tatal copilului..scrie doar ca este obligat la pensie alimentara,nimik mai mult.atat.deci?ce dovada mai trebuie sa fac?nu inteleg ce vreti sa-mi spuneti prin "
Fata de acaesta situatie, pentru a dovedi ca hotararea este definitiva si irevocabila este necesar sa faceti dovada ca ea nu mai este susceptibila de a fi atacata cu nici o cake de atac si ca poate fi pusa in executare. Aceasta dovada o puteti face cu hotararea legalizata si investita cu formula executorie de catre instanta fondului care a judecat pricina. (prima instanta de judecata).

daca aveti hotararea din 2008, nu mai poate fi atacata, asa ca plecati linistita
Sentinta legalizata cu mentiunea definitiva si irevocabila este suficienta.
Investirea cu formula executorie nu este necesara.
Sa legalizati hotararea la Judecatorie si sa o investiti cu formula executorie.

Alte discuții în legătură

Trecere granita copil dellinspiron dellinspiron Buna ziua, In urma divortului copilul mi-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila acum 15 ani... In august intentionez sa-l ... (vezi toată discuția)
Hotararea judecatoreasca de divort Simona28 Simona28 Buna ziua, ma numesc Simona, sunt din Timisoara si as vrea daca se poat sa ma lamuriti intr-o problema:sunt divortata de 1 an si 4 luni, fetita mea are 6 ani ... (vezi toată discuția)
Buna ziua laura-maria laura-maria as vrea sa stiu de ce acte am nevoie ptr al aduce pe fiul meu ,in varsta de trei ani si jumatate , in italia. mentionez ca sunt divortata de tatal lui si ca ... (vezi toată discuția)