Fara sa stiu, o persoana(necunoscuta mie deocamdata), a intrat in posesia unei copii dupa buletinul meu si a incheiat fara acordul meu un act de aderare la un fond de pensii private. Persoana in cauza a si semnat in numele meu acel act. Eu am aflat dupa 3 luni de zile cand am primit acasa instiintarea ca am aderat la acel fond de pensii, asta dupa ce eu semnasem un astfel de act la o societate de administrare a pensiilor private aleasa de mine. Daca vreunul dintre dumneavoastra ma poate ajuta cu un sfat in acest sens, va rog sa-mi spuneti cum as putea proceda sa dau in judecata persoana respectiva. Ma pot reprezenta singura in instanta? Dupa cate cred eu (nefiind cunoscatoare a domeniului juridic), as avea castig de cauza si as vrea sa stiu ce sanctiune poate primi persoana respectiva. Va multumesc!
Falsul e o infractiune, nu veti da dvs in judecata pe nimeni. Politia si parchetul vor face cercetarile necesare, daca ajung la concluzia ca e infractiune se ajunge in faza de judecata, unde se poate declara falsul si anula aderarea. Totusi, va dura. Aveti grija unde va sunt virati banii de catre angajator!
Declararea falsului in penal nu are ca efect anularea actului pe care se bazeaza falsul... Asta e actiune separata in civil... care urmeaza dupa constatarea infractiunii si ramanerea ddefinitiva a hotararii de condamnare...
Eu as cere in instanta anularea contractului cu respectivul fond de pensii pe motiv ca acel act e fals. Cer declansarea procedurii care sa constate ca acel act e fals, dupa care ma cheama inapoi instanta (cand tot dosarul penal e finalizat, cu hotarare si tot) si termin dosarul privind anularea.
Avantaje: cand stiu ca tin un dosar in loc, se misca anchetatorii mai cu talent; puteti cere daune, necesare avand in vedere ca semnarea a 2 adeziuni le anuleaza pe ambele, dv. urmand a fi repartizata aleatoriu si putand sa va transferati acolo unde doriti dupa plata unor taxe; exista mereu posibilitatea in civil ca partile sa cada de acord cu privire la faptul ca acea semnatura nu e a dv., amenintarea cu penalul deasupra capului ar putea chiar sa intereseze partea adversa mai mult decat pe dv. in acest sens, deci intreaga procedura ar dura, eventual, mai putin ca plangerea direct in penal.
Mai pot cere pe civil doar sa se constate ca actul nu e semnat de mine, adica se poate face doar o expertiza grafologica a semnaturii de pe act si a semnaturii mele, lucru care nu m-ar lungi cu procedura penala atat de mult si nici n-as avea riscul ca dosarul penal cine-stie-cum sa-l scoata basma curata pe respectivul...
Cred ca, in majoritatea cazurilor, ar fi bine sa aveti un avocat. Cheltuielile cu acest dosar va vor fi acordate de partea adversa in final, ca si cheltuieli de judecata.