avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 658 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... INCHISOARE CU SUSPENDARE
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

INCHISOARE CU SUSPENDARE

O cunostinta de-a mea are 3 ani cu suspendare de la o fapta pe baza de complicitate intr-un fel as dorii sa stiu ,daca are 3 ani cu suspendare ,in cat timp ii dispare si daca ii dispare de tot si nu ii ramane patat cazierul ?
Cel mai recent răspuns: Dumitru Beniamin Hotea , Consilier juridic 10:48, 4 Noiembrie 2010
dupa 5 ani si jumatate de la data când a luat sfârsit executarea pedepsei principale sau de la data când aceasta s-a prescris, face reabilitarea judecatoreasca si dispare tot din cazier.
In cazul pedepsei de 3 ani cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei, intervine reabilitarea de drept dupa 5 ani de la data ramanerii definitive a condamnarii.
Termenul de incercare in acest caz este de 5 ani si este compus din cuantumul pedepsei aplicate plus 2 ani termen prev de art.82., deci cazier va avea 5 ani.
Apoi, reabilitarea de drept va interveni daca cel condamnat nu va savarsi in acest interval o noua infractiune si nici daca nu se va pronunta revocarea suspendarii conditionate.
Daca la expirarea termenului aratat pedeapsa tot va figura in cazier, este necesara promovarea unei actiuni pe rolul instantei pentru "constatarea intervenirii reabilitarii de drept" pentru pedeapsa respectiva.
Ultima modificare: Miercuri, 3 Noiembrie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
dupa 5 ani si jumatate de la data când a luat sfârsit executarea pedepsei principale sau de la data când aceasta s-a prescris, face reabilitarea judecatoreasca si dispare tot din cazier


De fapt e vorba doar de 5 ani (2 termen de incercare +3 pedeapsa) ,si nu de la data cand a luat sfarsit executarea pedepsei principale , pt ca ea nu se mai executa deloc , din moment ce este suspendata, ci de la data ramanerii definitive a hotararii de suspendare, dupa care , daca nu s-a savarsit o noua infractiune cu intentie , intervine reabilitarea , si cazierul devine iarasi "nepatat"
Ultima modificare: Miercuri, 3 Noiembrie 2010
Dumitru Beniamin Hotea , Consilier juridic
Mda, doar ca termenul total de incercare este de 5 ani ( nu 2 termen de incercare plus 3 pedeapsa).
Durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei constituie termen de incercare pentru condamnat si se compune din cuantumul pedepsei inchisorii aplicate la care se adauga un interval de 2 ani.-asa zice la cod , nu zic eu:sorry:
Si eu ce am zis? Intocmai , termenul de incercare se compune in cazul pedepsei cu inchisoarea din cuantumul pedepsei inchisoarii aplicate , la care se adauga un interval de timp de 2 ani.( in acest caz 2 +3=5) .

Si inca ceva, reabilitarea opereaza de drept , la implinirea termenului de incercare ,prin simpla indeplinire a conditiilor legale (daca in acest interval nu a savarsit o noua infractiune ). Chiar daca fostul condamnat se adreseaza instantei pentru constatarea reabilitarii (din ratiuni legate de probarea realitatii de drept), acest lucru nu schimba natura reabilitarii de drept in reabilitare judecatoreasca. Ea ramane tot reabilitare de drept.
...daca tot e sa intram in detalii , si sa fim foarte corecti:)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reabilitarea cazier judiciar- pedeapsa cu aplic.art 81 c.pen. iulianm83 iulianm83 pe 05 07 2011 a ramas definitiva o hotarare prin care am fost condamnat la 3 luni inchisoare cu suspendare si un termen de incercare de 2 ani .Cand imi pot ... (vezi toată discuția)
Reabilitare adellyn adellyn vreau sa stiu si eu cum se face reabilitarea si dupa cat timp se face dupa ce trece suspendarea (vezi toată discuția)
Reabilitare de drept - pedeapsa cu suspendare, formalitati george0869 george0869 Am avut o pedeapsa de 6 luni+1zi cu suspendare pentru conducere subinfluenta alcolului pedeapsa a expirat +cei 2ani fara a avea nici o abatere. Mai trebue ... (vezi toată discuția)