avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 913 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract de munca

Buna ziua ! Sunt medic rezident in specialitatea chirurgie generala. Anul acesta in noiembrie vreau sa dau din nou rezidentiatul , pentru a lua o alta specialitate- neurochirurgie. Sunt insarcinata si trebuie sa nasc in februarie 2011. Daca imi schimb in noiembrie specialitatea in care imi fac rezidentiatul va trebui la inceputul lunii decembrie sa imi dau demisia din postul de rezident pe chirurgie generala si sa imi fac un nou dosar de angajare , pentru a fi incadrata cu data de 1 ianuarie 2011. In concluzie eu raman cu luna decembrie neacoperita... Dupa cum stiu eu pentru a beneficia de indemnizatia de crestere a copilului este obligatoriu ca in ultimele 12 luni dinaintea nasterii sa am continuitate pe cartea de munca, deci intreruperea din luna decembrie nu-mi este favorabila pentru ca nu voi putea beneficia de acea indemnizatie de crestere a copilului. Ce pot sa fac ? Exista posibilitatea sa imi platesc direct contributiile aferente lunii decembrie?... Ce pot face ca sa nu raman cu luna decembrie descoperita pe cartea de munca? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 12:22, 5 Noiembrie 2010
Delicata problema...

In primul rand, nu puteti sa va platiti dvs. direct contributiile, deoarece conditia pentru a benefici de indemnizatie este sa fi realizat venituri profesionale supuse impozitarii (si nu sa fi platit impozit ori contributii).
Solutia o puteti gasi in Normele Metodoligice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, cu modificările şi completările ulterioare, aprobate prin HG nr.1.025 din 9 august 2006, art.4 .

Iaca:
În calculul celor 12 luni se includ şi fracţiunile de lună în care s-au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, precum şi cele în care solicitanţii s-au aflat în una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă, considerate, în înţelesul ordonanţei de urgenţă, lună întreagă.

Prin fracţiune de lună se înţelege efectuarea a cel puţin jumătate din zilele lucrătoare din acea lună în care persoana îndreptăţită a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului fiscal, ori s-a aflat în una sau mai multe dintre situaţiile asimilate.

Prin excepţie, se acceptă ca o singură dată fracţiunea de lună să fie constituită dintr-un număr mai mic de zile lucrătoare decât cel prevăzut mai sus.
Sa inteleg ca trebuie obligatoriu si urgent sa imi gasesc un loc de munca. Acum am o alta nelamurire: Daca gasesc o firma dispusa sa ma angajeze fictiv (adica sa imi platesc eu contributiile aferente lunii decembrie, fara a beneficia de niciun venit de la ei si fara a lucra acolo, doar sa figurez in acte ca fiind angajata pe luna decembrie si sa am continuitate pe cartea de munca) , cam cat timp dureaza angajarea( zile , saptamani?)? Sunt foarte debusolata si cei de la runos de la spitalul la care lucrez nu-mi dau niciun detaliu. Trebuie sa imi scot cartea de munca pt a ma angaja in alta parte? Care e procedura? Va multumesc!
Daca nu va veti incadra in exceptiile de la norme, solutia gasita de dvs. este buna.

Procedura in sine de angajare, nu dureaza mult, depinde cat e de priceput cel care va intocmi actele pentru noua angajare. Se poate face intr-o ora.
Noul contract il puteti avea pe durata determinata, una-doua luni, cat e nevoie sa acoperiti golul din cartea de munca.
Nu este obligatoriu sa "va scoateti cartea de munca", in sensul ca noul angajator va poate incheia contract de munca fara cartea de munca, in baza unei declaratii a dvs. ca aveti cartea la fostul angajator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de munca asimion34 asimion34 Buna seara ! Sunt medic rezident in specialitatea chirurgie generala. Anul acesta in noiembrie vreau sa dau din nou rezidentiatul , pentru a lua o alta ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil mary_123454 mary_123454 Am si eu o intrebare.Am lucrat la o firma timp de 3 ani.pe cartea de munca imi apare deschisa in mai 2007 si operata pana in februarie 2008.eu practic am ... (vezi toată discuția)
Beneficiez sau nu de indemnizatie crestere copil madalina27 madalina27 Am urmatoarea problema. M-am angajat la o firma din 1 iulie 2009, si acum sunt insarcinata, ar trebui sa nasc pe 4 iulie 2010, sunt cam la limita. Intrebarea ... (vezi toată discuția)