avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 950 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil

Am si eu o intrebare.Am lucrat la o firma timp de 3 ani.pe cartea de munca imi apare deschisa in mai 2007 si operata pana in februarie 2008.eu practic am plecat in decembre 2009 dar nu mi se poate inchide cartea de munca ca nu s-au depus statele de plata.acum m-am angajat in alta parte adk chiar din luna decembrie cu contract de munca.sunt insarcinata si as dori sa stiu daca beneficiez de indemnizatie daca fostul angajator nu a platiti la stat.
iar la noul loc de munca nu voi face 12 luni ca sa pot beneficia de indemnizatie:O:O
Cel mai recent răspuns: mary_123454 , utilizator 19:58, 15 Februarie 2010
1. Cele 12 luni inainte de nasterea copilului nu trebuie sa fie la acelasi angajator.
2. In cele 12 luni pot fi si fractiuni de luna, asa cum se prevede in Normele de aplicare a OUG 148/2005:
Art. 4. -
(1) Concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului, prevazute de ordonanta de urgenta, se acorda persoanelor indreptatite, daca acestea au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul fiscal, timp de 12 luni in ultimul an anterior datei nasterii copilului sau, dupa caz, de la data la care s-a realizat incredintarea in vederea adoptiei, s-a aprobat adoptia ori s-a instituit plasamentul sau tutela.
(2) De drepturile prevazute la alin. (1) beneficiaza si persoanele care realizeaza venituri supuse impozitului pe venit, dar care, potrivit legii, sunt scutite de plata acestora.
(3) In calculul celor 12 luni prevazute la alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 1 alin. (2) din ordonanta de urgenta, considerate, in intelesul ordonantei de urgenta, luna intreaga.
(4) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului fiscal, ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la alin. (7).
(5) Prin exceptie, se accepta ca o singura data fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (4).

Asta am citit si stiam dar intrebarea era daca afecteaza cu ceva faptul ca angajatorul nu mi-a platiti contributiile la asigurarile sociale.am aflat asta acum 2 sapt
1. OUG 148/2005 nu conditioneaza acordarea indemnizatiei de plata contributiilor de catre angajator.
2. Asa ca nu va faceti probleme pentru neplata acestor contributii.
Multumesc mult pentru raspuns ca m-am linistit
Mai vreau sa va intreb ceva.Se poate ca cei la care lucrez acum sa ma poate da afara daca afla ca sunt insarcinata?

Alte discuții în legătură

Indemnizatia pentru cresterea copilului elena_ncl elena_ncl buna ziua! am si eu o problema destul de delicata...din 26 martie 2006 pana in 18 aprilie 2008 am lucrat la o firma iar din 21 aprilie 2008 sunt angajata la o ... (vezi toată discuția)
Mai pot lua concediu de crestere a copilului? cosmi24 cosmi24 am intrerupere o luna pe cartea de munca... mai pot beneficia de concediu de crestere a copilului si implicit de indemnizatia de crestere a copilului? (vezi toată discuția)
Beneficiez sau nu de indemnizatie crestere copil madalina27 madalina27 Am urmatoarea problema. M-am angajat la o firma din 1 iulie 2009, si acum sunt insarcinata, ar trebui sa nasc pe 4 iulie 2010, sunt cam la limita. Intrebarea ... (vezi toată discuția)