avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 972 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Retrocedare in natura a imobilelor nationalizate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Retrocedare in natura a imobilelor nationalizate

Am urmatoarea problema cu care as dori sa ma adresez dvs.

Bunicii mei au avut o cladire si terenul aferent nationalizat. La ora actuala functioneaza acolo un Spital. Ca atare am facut demersurile de rigoare pentru retrocedare a acestuia la Primaria municipiului, respectiv prefectura si Consiliul Judetean. Fiecare dintre ele in mod evaziv ne-au trimis de la o institutie la alta. Ca atare i-am actionat in instanta, proces care a fost taraganat 3 ani..

Inainte de a pune intrebarile trebuie sa precizez urmatoarele - Conform legii 112/1995 am inaintat cererea, dupa ce legea a aparut de restituire in natura a imobilului. Comisia Judeteana a invocat imposibilitatea retrocedarii in natura si am primit o despagubire baneasca conditionata. A fost emisa legea nr 10/2001, care stipula clar posibilitatea retrocedarii in natura, cu obligatia resturnarea sumei primite ca despagubire cu care am fost de acord. mentionez aici faptul ca despagubirea a fost calculata numai pe imobil nu si pe teren(2600 mp). In prima instanta, curtea, invocand diferite baliverne, respinge retrocedarea in natura si decide despagubiri banesti calculate la inflatia si valoarea actuala a imobilului, hotarare care cu toate ca are titlu de executie, aceasta nu se putea trece la executarea acestuia. Totodata hotararea este prescriptibila. La aceasta hotarare Spitalul Judetean face apel, taraganand executia primei instante. Curtea de Apel respinge apelul spitalului judetean si hotaraste ca valida hotararea instantei de fond. In 2005, prin legea 247/2005 s-au adus imbunatatiri la Legea 10/2001, in sensul ca fostii abuziv exproprietariti au dreptul la restituirea imobilelor in care functioneaza institutii de interes public ad integrum in natura, cu conditia mentinerii activitatii pe o perioada de la 3-5 ani. Totodata se mai stabileste prin aceeasi lege ca cei care au primit despagubiri banesti cf L.112/1995 au dreptul la retrocedare doar in natura daca imobilul nu a fost vandut intre timp. Autoritatea Nationala de Restituire a Proprietatilor emite un memoriu, cf constatarii Secretariatului Comisiei Centrale ca imobilul poate fi returnat in natura . Spitalul Judetean cu toate memoriile scrise si emise de forurile de la Bucuresti intarzie predarea dosarelor la Bucuresti cu mai mult de doi ani si nu se ia nici o masura in acest sens.

Intrebarile mele ar fi urmatoarele:

1. daca Autoritatea Nationala de Restituire a Proprietatilor stabileste si apreciaza ca este posiibilitatea de restituire in natura cine ar trebui sa o execute - primaria, prefectura sau spitalul?
2. daca se restituieste in natura cine stabileste chiria - proprietarul sau primaria. daca primaria cf carei legi si de ce?
3. Daca CEDO afirma clar ca acesta este o folosinta abuziva in toti acesti ani in care casa a fost nationalizata, nu ar trebui ca cei in cauza sa se execute si nu sa confunde legea cu o minge de ping pong?
4. daca Autoritatea Nationala de Restituire a Proprietatilor trimite dosarul inapoi la spitalul judetean, atunci si noi ar trebui sa primmim o notificare?
5. ce altceva mai putem intreprinde pentru a se respecta legea si a se restitui imobilul in cauza in natura
6. ce conditii trebuiesc indeplinite pentru a merge cu cazul spre solutionare catre curtea europeana de justitie?

daca aveti nevoie de documente pentru a le consulta vi le pot pune la dispozitie.

Cu multumiri, Iszlai Orsolya






Ultima modificare: Luni, 11 Februarie 2008
iszlaio, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriela Mitroi , Manager de securitate 12:07, 8 Iunie 2010
Nu cred ca am outea da o parere viabila pe atat de putine informatii, evident trebuie studiate, cateva zile, toate actele intreprinse de dv.
Cu siguranta aveti un avocat, el ce spune?
Daca acesta nu va convinge sau daca nu aveti incredere in el schimbati-l.
Daca doriti inca o opinie, mergeti la altul macar pentru o consultatie juridica.
Nu cred ca e posibil sa obtineti ceva palpabil pe forum, e mult prea dificil in aceste conditii.
In primul rand multumesc pentru raspuns.

Avocatul nostru cam taraganeaza lucrurile si nu da nici o explicatie viabila pentru un eventual pas urmator. Cautam acum un alt avocat, dar este destul de dificil, de aceea am recurs la forum. la dvs. consultanta propriu zisa cum ar functiona?

cu multumiri, IO
Aveti de luat un imobil de ani de zile... sunt atatea dosare normale, ordinare, fara mari probleme juridice in ele, care dureaza cate 4-5 ani... pe retrocedari vorbesc.

Am un dosar care se taraie de 6 luni. Nu s-a intamplat nimic. Ma umplu de nervi, dar nu am ce face! Acum se judeca apelul dupa rejudecare!!! :)) Si sunt niste amarati de vreo 2000 metri patrati... mai uita instanta sa ne dea pentru casa ceva... Ca sa nu mai spun ca omul vrea despagubiri, nicidecum natura. Asa ca ar trebui sa fioe mai usor si sa mearga mai repede! As!
Si in ce stadiu esti acum? Ai facut recurs?
Raspunsuri:
1. depinde in administrarea cui se afla imobilul
2. proprietarul
3. gaseste-t un avocat care sa stie ce are de facut
4. doar o instiintare, poate
5. depinde ce s-a facut pana acum
6. sa te adresezu curtii in maxim 6 luni de cand hotararea ultimei instante a ramas irevocabila, este conditia pentru admisibilitatea actiunii la CEDO
Dar daca nu s-a primit nicio notificare din partea celui care revendica, mai sunt valabile cele 6 luni?
Va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retrocedare imobil nationalizat ( pe legea 10) manud manud Ce date are trebui sa contina un formular de renuntare a unui mostenitor in cazul retrocedarii unui imobil nationalizat? (vezi toată discuția)
Termen de asteptare - legea 10/2001 noiklosa noiklosa Buna ziua, In cazul in care Primaria unei localitati raspunde la o petitie, spunand ca nu (mai) are terenuri disponibile pentru retrocedare in echivalent cf ... (vezi toată discuția)
Drept de despagubire casa nationalizata ralu_blana ralu_blana Buna seara! As vrea sa stiu ,daca unui proprietar, caruia i-a fost respins dreptul de restituire a imobilului in natura, are dreptul la despagubiri? ... (vezi toată discuția)