avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 708 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cum se da in judecata firma in baza unui conflict de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cum se da in judecata firma in baza unui conflict de munca pe art. 51 din CCMUNN pe anii 2007-2010 privind acordarea ajutorului de nastere

Buna ziua,

Va rog respectuos sa ma ajutati in realizarea demersurilor pentru realizarea cu succes a unei plangeri catre Judecatoria Orasului privind solutionarea unui conflict de munca pe - art.2 ,art.3, art.51 din Contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional pe anii 2007-2010 pentru acordarea primei de nastere copil.
Pe scurt am solicitat firmei acordarea primei de nastere, mi-a fost refuzat verbal, am facut plangere la ITM si m-au redirectionat catre Judecatorie.
Stiu ca fiind un conflict de munca, nu sunt cheltuieli de judecata si nu este nevoie de avocat.
Vreau sa stiu cui ii adresez plangerea? (D-lui Procuror, Judecator?)
sau carui birou ma adresez?
Cum procedez cand ajung acolo?
Cum decurge un astfel de proces?
Pe scurt pasii de urmat pentru finalizarea acestui proces.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:58, 6 Ianuarie 2011
Sugestia mea este sa apelati la un avocat care sa va reprezinte interesele, intrucat prin cererea de judecata se pot cere si plata cheltuielilor respectiv onorariul acestuia.
E adevarat ca nu se platesc taxe judiciare de timbru, dar gestionarea u8nui proces o face un specialist.
Ceea ce doriti d-voastra este defapt prezentarea pe scurt a unui curs de procedura civila, ceea ce nu cred ca este in interesul real al d-voastra.
Actiunea se depune la Tribunalul judetean in a carui raza aveti domiciliu .. se adreseza cu Domnule Presedinte ...
Multumesc pentru indrumare.
As vrea sa va mai intreb daca trebuie sa mai tin cont si de alte aspecte?
In cerere , mentionati faptul ca sunteti angajat/a la parata si ca v-ati adresat acesteia cu aceasta solicitare , iar acesta a refuzata sa va plateasca acest ajutor.Invocati in sprijinul dvs :
- art.51 lit.C din CCMN : In afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
....
c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate;

- art.247 C.mun. : În cazul în care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramură nu există contract colectiv de muncă, se aplică contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior.

- art.241 alin.1 lit.d C.mun. :
Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte după cum urmează:
......
d) pentru toţi salariaţii încadraţi la toţi angajatorii din ţară, în cazul contractului colectiv de muncă la nivel naţional.
Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Sesizare tribunal in cazul neplatii salariului compensatoriu alinaon alinaon Buna ziua.Am \'beneficiat\' in urma cu o luna de incetarea CM conf art 65( avand CM pe perioada nedeterminata,vechime 5 luni).La fel ca si in cazul altor ... (vezi toată discuția)
Cerere chemare in instanta ContSters137044 ContSters137044 Buna seara, Va rog ,stie cineva,daca vreau sa depun cerere de chemare in instanta,trebuie sa o depun la tribunalul Constanta sau la cel din Mangalia? (vezi toată discuția)
Conflict de munca = "judecare in regim de urgenta" de ce nu se intampla asa? A.lex A.lex In data de 10.11.2010 am trimis prin mandat postal cu confirmare de primire, o cerere de chemare in judecata pentru parata-angajatoare in baza articolului 51 ... (vezi toată discuția)