Buna ziua.Am 'beneficiat' in urma cu o luna de incetarea CM conf art 65( avand CM pe perioada nedeterminata,vechime 5 luni).La fel ca si in cazul altor persoane,directorul mi-a spus ca daca vreau acest salariu,sa il dau in judecata.Am citit aici ca pot face o contestatie la tribunal,este scutita de taxa judiciara de timbru.As dori sa stiu daca pot depune eu acea contestatie,ca banuiesc ca nu poti scrie orice in ea,sau daca este necesar sa apelez la serviciile unui avocat.Pe scurt vreau sa stiu daca obtinerea acestui salariu este un proces de lunga durata care implica cheltuieli insemnate,sau mai bine zis daca merita bataia de cap. Va multumesc.
Se facae o cerere de chemare in judecata care are ca obiect obligarea angajatorului la plata unui salariu compensatoriu , conf. art.78 alin.1 CCMN.
Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare de timbru si se depune la Tribunalul Judetean in a carui raza aveti domiciliu.
Contractul colectiv de munca la nivel national este OBLIGATORIU in mod direct atat pentru salariati cat si pentru angajatori.
Contract Colectiv de munca la nivel national:
art. 78 (1) La incetarea contractului de munca din motive care nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
Formulati contestatia si depuneti-o la tribunal.Spre deosebire de alte procese, conflictele de munca se judeca repede, in regim de urgenta.Termenele de judecata nu pot fi mai mari de 15 zile.
Parerea mea este sa va consultati cu un avocat in ceea ce priveste formularea reclamatiei si eventuala reprezentare la tribunal. ( nu cred ca este obligatoriu la proces sa aveti avocat)
............
Formulati contestatia si depuneti-o la tribunal.........
Nu se formuleaza contestatie , ci cerere de chemare in judecata ... nu cred ca este cazul sa se confunde anumiti termeni ... chiar daca instanta trebuie sa tina cont de dispozitiile art.84 C.proc.civ.
Un model de actiune in executarea obligatiilor contractuale de plata a salariului(art. 161 alin. (4), art. 166 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii)
Domnule Presedinte,
Subsemnatul ......................................., domiciliat in ................................., str. ......
............................. nr. ....., bloc ....., scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ........
........................, reprezentat prin avocat .............................., cu sediul profesional in .............................., str. .............................. nr. ....., bloc ....., scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ............................., in calitate de salariat, chem in judecata pe parata-angajatoare S.C. ........................., cu sediul in ......................., str. ............................ nr. ....., bloc ....., scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet .................................., cod unic de inregistrare ............................., atribut fiscal .............................., numar de ordine in registrul comertului ............./........./............, cont deschis la Banca ........................., sucursala ....................., cu numarul ................, pentru ca prin hotararea ce veti pronunta sa:
1. fie obligata sa imi plateasca suma de ..................... lei, reprezentand drepturi salariale pe perioada ..................., pana in prezent;
2. sa fie obligata sa-mi plateasca suma de ......... lei, cu titlu de despagubiri corespunzatoare pre- judiciului pe care l-am suferit, ca urmare a neexecutarii de catre parata a obligatiilor contractuale de plata a salariului.
Fac dovada celor prezentate cu acte si martorii:
1.
2.