avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 820 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... modificare retea de energie termica
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

modificare retea de energie termica

As avea o problema daca se poate sa fiu indrumat,
Care ar fi baza legala prin care eu ma pot opune in momentul in care unul dintre vecinii de pe scara s-a conectat in mod gresit la reteaua de energie termica, facandu-si legaturile direct din magistrala, inainte de legatura normala care este facuta pt toate celelalte apartamente. In mod natural acum el este primul beneficiar si cel mai avantajat si nu cred ca este legal. Nu stiu daca avea acest drept de a se bransa direct din teava principala, inaintea tuturor. Stiam ca exist niste reglementari in domeniul acesta prin care nu este permis sa intervii sau sa modifici in nici un fel asupra instalatiei de energie termica, cu atat mai mult cu cat acest vecin a modificat chiar in subsolul blocului instalatia principala, si afecteaza prin aceasta restul locatarilor.
Cel mai recent răspuns: Alvaro Liniers , Avocat 21:17, 7 Noiembrie 2010
Legea 230/2007, art. 11, alineatul (2)
Proprietarul nu poate schimba aspectul sau destinatia proprietatii comune, fara a obtine mai intai acceptul din partea asociatiei de proprietari.

Art. 16 alin 1, de aceeas legea:
(1) Proprietarii sunt obligati sa ia masuri pentru consolidarea sau modernizarea cladirii, pentru reabilitarea termica si eficienta energetica, potrivit prevederilor legale. Indiferent de natura interventiilor se va avea in vedere mentinerea aspectului armonios si unitar al intregii cladiri.


Daca administratia nu face nimic, sau comitetul executiv sau presedinte sau adunarea generala, poti s-o faci si tu: art. 18:

In cazurile in care, in cladirile de locuinte, unul dintre proprietari sau chiriasi impiedica, cu buna-stiinta si sub orice forma, folosirea normala a cladirii de locuit, creand prejudicii celorlalti proprietari sau chiriasi, dupa caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instantei sa hotarasca masurile pentru folosirea normala a cladirii, precum si plata daunelor.


Mai este pozibil si sa aplice o amenda, arts 56 si 57.

Este un problema mai mult de fapte, ar treuie sa cunosti si sa explici bine ce se intampla la legatura directa facuta, si de ce a facuto, fara sau cu consatamantul asociatia, sau inainte de infiintarea asociatia, etc. Logica de drept este ca nu este pozibil asa ceva, baza legala este saraca pentru ca legea a condominiilor asa este si este prea tanar legea din 2007. Ar trebuie sa impingeti pe comitetul sau presedinte sa faca ceva, cu cerere scrisa si cu constatare de primire. Daca se intampla ceva dv este responsabil daca nu o faci asa.
O zi buna!.
Ultima modificare: Duminică, 7 Noiembrie 2010
Alvaro Liniers, Avocat
Este corecta invocarea "Regulamentului cadru al serviciului public de alimentare cu energie termica" art. 112, 235 239, 240, 242, 243 254 g) si k).

de asemenea Legea energiei termice art.35 c), art39 c), f), art.47 p), art.48 si 50

Ceea ce nu stiu este daca aceste prevederi mai sunt in vigoare
Despre Legea. Este aplicabil mai mult la operatori (persoană juridică, titular de licenţă/autorizatie de operare pentru prestarea uneia sau mai multor activităţi specifice serviciului public de alimentare cu energie termică. ), Art 35 prevede posibilitatea pentru operatorii de obtinerea prin avizul de permis pentru a interveni la retea. 39 Necesitatea de un proiect cu documentatia tehnica pentru aceeas lucru, 47 p, in raport cu art 48 prevede ca orice modificari a instalatii termica fara acestuia poate fi un fapt contraventional (civil, si penal) chiar cu mai putin amenda, si cel din urma a legea prevede ca orice sustragerea de energia electrica eswte considerat furt.Aceasta legea este in vigoare.

ANRSC este autoritate de reglamentare si a emis aceasta "Regulament cadru..." prin ordine 91 anul 2007 care nu este abrogata dar ce are aceeas domenii de aplicare: mai mult pe operatori. Si pe retele in sine. Despre asigurare pe cei care distribuie la racordarea. Etc.

Pentru ca odata ca este racordat la retea, tot ce se intampla inauntru instalatiile, spre vecini este responsabilitatea asociatiei. De la magistrala pe inauntru este
problema a vecinilor.

Dar incearca sa fac o reclamatia la ANRSC poate ca ai dreptate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Raspunsul primit de la a.n.r.s.c referitor la debransariile ilegale si vreau sa stiu daca si primaria a primit acelasi raspuns? NCorina NCorina Am facut o petitie adresata Secretariatului General al Guvernului,care a fost redirectionata Autoritati Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare ... (vezi toată discuția)
Bebelusi la intretinere? cseby cseby Buna ziua, va rog daca puteti sa-mi spuneti de la ce varsta pot fi trecute persoanele la cheltuielile de intretinere pt ca noi avem un bebelus de 4 luni si de ... (vezi toată discuția)
Administratorul blocului nu este de acord cu montarea repartitoarelor. anomism anomism Administratorul blocului in care locuiesc nu este de acord cu montarea repartitoarelor de caldura si nu inteleg motivul acestuia. Cf legii 121/2014 privind ... (vezi toată discuția)