avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 877 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Pedeapsa pentru alcoolemie 0.57 mg in aerul expirat?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Pedeapsa pentru alcoolemie 0.57 mg in aerul expirat?

Buna seara. Imi cer scuze daca nu postez unde trebuie, sau daca a mai fost documentat subiectul, sunt foarte panicat:((, si nu mai am rabdarea necesara sa caut, asa ca imi cer scuze inca o data.
In data de 07.11.2010, am facut prostia de a a conduce un autoturism, in oras, in stare de ebrietate:sorry:. Bineinteles, am fost oprit de un echipaj al politiei rutiere si dupa ce am suflat in fiola, mi-a iesit o alcolemie de 0,57 mg in aer. Am fost la spital pentru recoltarea probelor biologice, si astept rezultatul.
Mentionez ca am fost cooperant, si politicos, nu am jignit, si m-am conformat instructiunilor date de d-ni ofiteri. Va rog din suflet, spuneti-mi care este cea mai buna rezolvare posibila pentru mine...dar si cea mai rea. De adaugat ar fi faptul ca nu am avut cazier, am permis de 3 ani jumatate, nu am avut niciun eveniment rutier, doar 2 amenzi pentru centura la inceput, si avertisment + 3 puncte anul acesta in februarie, pentru parcare neregulamnetara.
Va rog, nu ocoliti cazul meu, si spuneti-mi ce as putea sa fac sa scap cat mai bine.Nici acum nu pot sa-mi dau seama ce a fost in capul meu, si sincer regret fapta ,singura bucurie este ca nu am accidentat pe cineva, cred ca-mi luam gatul#-o...Mentionez ca sunt slabut, am 60 de kg, 1.65, si 22 de ani. Poate ajuta la ceva pentru un raspuns mai concret.
Va multumesc pentru timpul acordat. O seara buna#-o
In practica, de obicei, alcoolemia in sange este dubla fata de
cea din aerul expirat, ceea ce inseamna ca ati avut o acoolemie
in sange de circa 1,1 - 1,2 la mie.
Asta inseamna ca vise face dosar penal pentru infractiunea de conducere
pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o persoana in stare de ebrietate.

Art.87 din Codul rutier - (1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de catre o persoana care are o îmbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseste cu închisoare de la unu la 5 ani.
(2) Cu pedeapsa prevazuta la alin.(1) se sanctioneaza si persoana care conduce un autovehicul sau un tramvai si care se afla sub influenta unor substante ori produse stupefiante sau medicamente cu efecte similare acestora.
(3) Substantele sau produsele stupefiante, precum si medicamentele cu efecte similare acestora se stabilesc de catre Ministerul Sanatatii, iar lista acestora se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(4) Daca persoana aflata în una dintre situatiile prevazute la alin.(1) sau (2) efectueaza transport public de persoane, transport de substante sau produse periculoase ori se afla în procesul de instruire practica a unei persoane pentru obtinerea permisului de conducere sau în timpul desfasurarii probelor practice ale examenului pentru obtinerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoare de la 2 la 7 ani.
(5) Refuzul, împotrivirea sau sustragerea conducatorului unui autovehicul sau al unui tramvai ori a instructorului auto, aflat în procesul de instruire, sau a examinatorului autoritatii competente, aflat în timpul desfasurarii probelor practice ale examenului pentru obtinerea permisului de conducere, de a se supune recoltarii probelor biologice sau testarii aerului expirat, în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezentei de produse sau substante stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora, se pedepseste cu închisoare de la 2 la 7 ani.

Pedeapsa pentru o astfel de infractiune este de obicei fie una cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei, fie una cu suspendarea executarii sub supraveghere.
Avand in vedere ca sunteti la prima incalcare a legii penale, pot fi retinute in favoarea dvs. circumstantele atenuante prev de art 74-76 c.p si coborata pedeapsa sub minimul special prevazut de lege , adica sub un an.
De asemenea aveti posibilitatea sa uzati de noile prevederile ale legii 202/2010 ce urmeaza sa intre in vigoare care prevede ca in cazul in care recunoasteti fapta retinuta in sarcina dvs. pana la inceperea cercetarii judecatoresti beneficiati de o reducere cu 1/3 a limitelor de pedeapsa (atentie a limitelor adica 1-5 ani se reduc cu 1/3) si nu a pedepsei aplicate.
Aveti de asemenea dreptul ca dupa ce veti primi rezultatele recoltarii probelor biologice sa solicitati o recalculare a alcoolemiei.
Oricum trebui sa stiti ca in situatia condamnarii, veti avea cazier o buna bucata de vreme -de exemplu daca veti primi o pedeapsa de 8 luni cu suspendare cond. a executarii pedepsei, veti avea cazier 2 ani si 8 luni( 8 luni plus un interval de 2 ani- conf. art.82 cp.), iar in cazul savarsirii in acest interval a unei noi infractiunii instanta va revoca suspendarea conditionata si va dispune executarea in intregime a pedepsei( in regim de penitenciar) care nu se contopeste cu pedeapsa pentru noua infractiune.
Mai mult decat atat in situatia condamnarii pentru savarsirea infractiunii prev de art.87 al.1 din Oug. 195/2002, permisul dvs. se va anula.
Apoi, dupa un an de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare , va puteti prezenta la examen pentru obtinerea unui nou permis de conducere.
Angajati avocat.

Ultima modificare: Duminică, 7 Noiembrie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident rutier (sub influenta bauturilor alcoolice) Lepy Lepy buna. azi dimineata am fost implicat intr-un accident rutier avariind 2 autoturisme. Problema e legata de faptul ca am consumat bauturi alcoolice iesind la ... (vezi toată discuția)
Alcoolemie ContSters157205 ContSters157205 am si eu o rugaminte daca ma poate ajuta cineva am fost oprit intro noapte de sambata spre duminica de un agent de circulatie avand o alcoolemie de 0.59 in ... (vezi toată discuția)
Alcool la volan carok carok buna ziua.as avea o nelemurire de acea apelez la voi.in data de 24 09 2010 am fost prins de politie si am fost testat cu alcoltestul si am avut o alcolemie de ... (vezi toată discuția)