avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 976 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Abuz de incredere. Se recupereaza prejudiciul?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Abuz de incredere. Se recupereaza prejudiciul?

Buna,
Am cumparat un autoturism de la o firma, care la predarea acestuia a emis factura, chitanta urmand ca in prima zi lucratoare sa se faca radierea din evidentele fiscale.
Persoana care a intocmit actele si incasat banii a sustinut ca este administratorul societatii avand asupra lui chitanta, factura, stampila, actele firmei....Dupa incheierea tranzactiei am solicitat in mod repetat radierea din evidentele fiscale insa acest lucru nu sa intamplat. Am actionat in instanta pt a obliga vanzatorul la radierea dpdv fiscal. Termenul fiind de 9 luni (Judecatoria Cluj) , intre timp asociatul unic al societatii depune plangere impotriva celui care a instrainat 11 autoturisme din care 1 mie. Din declaratiile si plangerile depuse la dosar reiese ca I.C. nu afost mandatat (doar administrator) pt a instraina acele autoturisme si nici nu a operat tranzactia in firma, adica a bagat banii in buzunar.
In momentul audierii mele am invocat art. 1989 si art. 1910 Cod Civil, desi e vb de cercetare penala, nu sa trecut la punerea secestrului asupra autoturismului ci doar la interdictia de instrainare pe care eu mi-am asumato in scris.
1. Care sunt sansele de a restabili starea initiala a lucrurilor? Celelalte autoturisme au fost restituite societatii . Explicatia ar fi ca eu am documente de achizitie.
2. In cazul in care in cadrul procesului penal sau prin decizia procurorului de caz voi fi obligat a restitui bunul cumparat, se apreciaza gestul lui I.C. ca inselaciune sau abuz de incredere?


Cu stima

Ultima modificare: Luni, 8 Noiembrie 2010
pop sorin, utilizator
Cel mai recent răspuns: pop sorin , utilizator 17:27, 8 Noiembrie 2010
inselaciune.

O suma de bani nu poate constitui obiectul material al infractiunii prevazute de art. 213 C.P., astfel ca nu se poate vorbi despre abuz de incredere.
In speta prezentata de dmv se poate retine infractiunea de inselaciune art. 215 cp.

daca aveti factura pentru achizitionarea autoturismului,nefalsificata,si masina a fost achizitionata conform legilor in vigoare,nici o instanta nu va poate lua acea masina.

prejudiciul trebuie acoperit de catre persoana care a intocmit actele si incasat banii,care probabail se face vinovat de delapidare.
se presupune ca angajatul nu avea drept de vanzare a autoturismelor....el a intocmit in prezenta mea factura si chitanta, a incasat banii. Eu sunt cumparatorul de buna credinta, nu am raport direct cu reclamanta ( prop. firmei), mai mult decat atat am dovada ca tranzactia sa efectuat legal
La ce m-am gandit eu e ca instanta sa restabileasca starea initiala a lucrurilor, astfel eu sa pretind suma platita angajatului.
Ultima modificare: Luni, 8 Noiembrie 2010
pop sorin, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumparare masina fara act de vanzare-cumparare cornel_gmc cornel_gmc Buna, am cumparat o masina de la cineva insa fara a intocmi un act de vanzare-cumparare.Dupa un timp am vandut masina,deci nu o mai am.Acum a venit cea de la ... (vezi toată discuția)
Cumparare auto de la persoana fizica catre juridica biti biti Buna ziua , Sunt SC care doresc sa cumpar un autoturism de la o persoana fizica . Care sunt actele necesare pt efectuarea tranzactiei ? E obligatorie ... (vezi toată discuția)
Inselaciune sau abuz de incredere? rocafella rocafella Buna ziua, Am o problema cu o persoana careia i-am dat o suma de bani (destul de mare) pentru a achizitiona niste produse. Persoana respectiva nu mai ... (vezi toată discuția)