Hai sa ne imaginam o situatie in care clientul x apeleaza la avocat ca sa il reprezinte intr-un dosar civil, comercial, etc.
Cum se pregateste dosarul pentr mers in instanta? Nu ma refer la formularea actiunii sau la intampinare sau ce mai face un avocat in numele clientului sau.
Ma refer la aspectele practice ale avocaturii. Ce informatii vrei de la client? Ce notite preferi sa iti iei? Folosesti o agenda? Faci o schita a dosarului, astfel incat daca lucreaza un coleg alaturi de tine sa inteleaga dosarul chiar daca arunca un singur ochi pe el?
Care sunt cele mai importante sfaturi practice pe care le-ati da unui incepator atunci cand e vorba sa isi pregateasca un dosar pentu mers in instanta?
Hai sa gasim 5 sfaturi importante. :D
Incep eu: sa isi ia notite si sa incerce sa sistematizeze informatia pe care o afla astfel incat sa aiba, la sfarsitul dosarului, un soi de sinteza a celor mai importante lucruri / date care s-au intamplat.
....nuuu admin, cum asa?! se poate....:">
Sfaturi....hmmm....cam greu ....cu atatea variabile....
Da' sa-ncerc:
1.Cand nu ai habar despre cum sa-i pornesti procesul cere time-out: "dom'ne, lasa-ma sa mai citesc..."
2.Stabileste onorariul dupa ce ai toate amanuntele cazului - doar nu vrei sa ceri mai mult decat ti se cuvine :D sau, Doamne fereste, mai putin:P
3.Incearca sa ai rabdare si calm cand iti dai seama ca ai rolul si de psiholog, si de vecina de pe palier gata cu cafelutza pt o mica barfa, si de mecanicu' care-si povestete amaru' de sub sasiu masinii tale....
4.Scrie tot ce-ti spune clientul - nu stii niciodata cand ai nevoie la vreun interogatoriu sau vreun martor
5.Intotdeauna, atunci cand te uiti intr-un dosar, sa o iei cu procedura - citatii in termen, acte cand si cate s-au depus.... etc.
6.Niciodata sa nu-ti faci vreo aparare fara sa vezi dosarul instantei. Surprizele sunt regulaB-)
Si, cel mai scump si valoros sfat: Cititi, invatati si iar cititi, invatati:))
Le-a cam spus pe toate Nicu.
Mai ales suprizele.
Mai sunt clienti care-ti spun altceva decat este in dosarul ala de instanta.
A, si eu fac schite. Mi-e mai usor.
si inainte sa formulezi actiunea, verifica-ti actele prin care intelegi sa-ti dovedesti pretentiile... de pilda, in comercial, factura face dovada livrarii de bunuri/prestarii de servicii cu conditia sa fie insusita de cealalta parte prin semnatura; altfel, trebuie sa te pregatesti pentru o expertiza contabila.. tot in comercial, pe procedura de drept comun (pv c. proc. civ., nu som. plata), trebuie sa verifici daca s-a respectat procedura prealabila a concilierii directe, in caz contrar, actiunea ta va fi respinsa.... s.a.m.d.
Daca nu e o chestie strict tehnica, gen datorie comerciala, vorbeste mereu cu clientul.
Intreaba de ce. Ca... surprize apar si din partea sa. Te pomenesti ca-si schimba parerea sau ca nu mai vrea ce voia la inceput.
Sau... ti-a ascuns cu buna stiinta o chestiune, sperand ca esti prost si nu afli... si nu si-a pus problema ca, daca intr-adevar esti prost si-i iese faza, e bine pentru el sa aiba un avocat prost? :O
M-am judecat 6 luni cu un mort, omul stia... :))