avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 958 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Admitere Barou 2011
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Admitere Barou 2011

Am creat acest nou topic, chiar de pe acum, deoarece sunt direct interesat de examenul de admitere in Barou, ce va avea loc la anul, insa nu cred ca sunt singurul, motiv pentru care am scris aici pe forum, in speranta crearii unui grup de useri, pentru schimburi de opinii, resurse folosite, probleme ce le vom intalni pe parcurs sau orice altceva tine de Admiterea in Barou din 2011.

Tinand cont de proverbul "Unde-s multi, puterea creste" cred ca ne-ar fi mai usor sa colaboram pe aceasta cale.

Tot aici ii invit si pe cei care au sustinut deja acest examen, sau care il sustin luna aceasta, pentru a ne povesti ce greutati au intampinat, daca binevoiesc..;)
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:03, 25 Februarie 2012
exact...impartasesc opinia colegei annemarye
mai detaliat: tranzactia produce doua categorii de efecte: declarative, de regula si translative sau constitutive atunci cand partile, de exemplu in cursul unui litigiu i-si dau una alteia diferite bunurie (concesii reciproce) cu scopul de a stinge litigiul. acea hotarare de expedient (tranzactie judiciara ii spunem noi) va produce efecte translative, avand aceasi valoare cu titlu translativ de drepturi asa cum se cere in materia uzucapiunii.
Ultima modificare: Joi, 29 Septembrie 2011
dcp, utilizator
legat de succesiuni, supun spre dezbatere urmatoarea speta pe care am intalnit-o prin nush ce carte:
Sotul isi ucide sotia, dupa care se sinucide. Este sotul nedemn?
dcp a scris:

legat de succesiuni, supun spre dezbatere urmatoarea speta pe care am intalnit-o prin nush ce carte:
Sotul isi ucide sotia, dupa care se sinucide. Este sotul nedemn?

Sotul ucigas este inlaturat ca nedemn chiar daca legea prevede ca este nedemn cel condamnat ca a omorat sau a incercat sa omoare pe de cujus.
Discutabil. Poate fi declarat nedemn si in lipsa condamnarii penale daca se apeleaza la cauza Velcea si Mazare impotriva Romaniei de la CEDO. In speta asta exact o poveste similara este : o persoana este ucisa, cel care savarseste fapta se sinucide la scurt timp (cred ca sot-sotie erau ). In speta (dateaza din decembrie 2009) s-a constatat incalcarea art. 8 din Conventie, dreptul la viata intima, familiala si privata care include si aceasta parte a dreptului la mostenire si aplicarea sanctiunilor specifice dreptului succesoral.
Mihaela Enache, Avocat
scarto a scris:

Pe site este un anunt care ii vizeaza pe cei care or sa dea definitivatul si scrie cam asa:În baza prevederilor art. 20 alin. (1) al Legii nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, republicată, şi a prevederilor art. 3201 alin. (1) din Statutul profesiei de avocat, astfel cum a fost acesta modificat şi completat. Anuntul este pe site-ul UNBR. [ link extern ] /
Ce statatut or avea la UNBR ca articolul nu e nici in statutul modificat in 2011 si nici in ala vechi.

Art. 320^1. - (1) Dispozitiile art. 295 din prezentul statut privind organizarea examenului de dobandire a titlului de avocat definitiv, precum si cele ale art. 287 alin. (2), (4) si (5) se aplica exclusiv, cu caracter tranzitoriu, avocatilor stagiari inscrisi in barou anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 270/2010 privind modificarea si completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat. Avocatii stagiari inscrisi in barou dupa data intrarii in vigoare a Legii nr. 270/2010 au obligatia de a urma cursurile I.N.P.P.A., examenul de absolvire a I.N.P.P.A. fiind singura forma de dobandire a titlului profesional de avocat definitiv.
(2) Avocatii stagiari care la data intrarii in vigoare a prezentului statut se afla in cel de-al doilea an de stagiu sunt obligati sa urmeze cursurile I.N.P.P.A. si sa sustina examenul de absolvire a acestora.
(3) Prevederile art. 294 alin. (2) si (3) se aplica si avocatilor stagiari prevazuti la alin. (2).

Statutul a fost modificat prin Hotararea 15/2011 - in principiu nu ar trebui sa fie inclusa in bibliografie intrucat este dupa 01.07. Voi ce spuneti? Invatam dupa varianta actualizata sau nu?
PS: Celor doritori, le pot trimite statutul si legea actualizate.
Spor la recapitulat!:)
Avocat Liviu Samoila, Avocat

Alte discuții în legătură

Dupa ce carti trebuie sa invat si care sunt taxele pentru examen? ellaa ellaa Buna , Va rog sa-mi spune-ti dupa ce autori invatati pt admiterea din acest an, taxe , daca exista sinteze si orice nou depre admitere. Va multumesc (vezi toată discuția)
Admitere barou 2014 manuelle manuelle Buna ziua. Pentru admiterea in barou 2014 la Penal trebuie invatat de pe noul cod? Acesta intra in vigoare in februarie 2014. Lucrarile de specialitate dupa ... (vezi toată discuția)
Mai e cineva care se axeaza partial pe sintezele de la nomina? karmacoma21ro karmacoma21ro Eu personal am invatat tratatele la civil si procedura dar cum timpul e limitat si lucrez pana dupa-amiaza imi raman putine ore de studiu seara:\"> la penal, ... (vezi toată discuția)