avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1225 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contributie la Fondul pers. cu handicap
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contributie la Fondul pers. cu handicap

Buna ziua,
Ma confrunt cu o "situatie" ca sa-i zic asa la locul de munca si as avea nevoie de niste pareri:
In luna Sept. 10 am avut pe stat-ul de plata 52 de salariati in urma angajarii a 5 salariati cu data de 15.09.10. Programul meu de salarizare nu mi-a calculat contributia la Fondul pt. pers. cu handicap, iar cand am sunat la Relatii Clienti mi-au spus ca nr. mediu de salariati pe luna Sept 10 este 49.56, adica sub 50 cat zice legea, deci nu se datoreaza nimic momentan. Eu n-am fost prea convinsa de raspunsul lor si am facut o adresa la Directia pt. pers cu handicap, iar raspunsul lor nu m-a ajutat deloc pentru ca mi-au dat copy-paste din lege si nu mi-au raspuns exact pe speta expusa in adresa. Sa nu mai zic ca progr. de salarizare mi-a luat in calculul nr. mediu si persoanele care erau in concediu medical, iar cei pe care i-am angajat cu jumatatea lunii cu 8 ore, sunt luati in calcul ca fiind 0.55 salariati si nu 1 cat zice in lege (doar la cei cu jumatate de norma se calculeaza proportional nu si la cei care nu au luna intreaga). In fine, astept pareri, cu toate ca m-ar fi ajutat mai mult ceva oficial.
Cel mai recent răspuns: Iulia_A_68 , utilizator 09:59, 26 Februarie 2014
titiana a scris:

Art. 78 din 448/2006
(2) Autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel putin 50 de angajati, au obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati.

Cum se calculeaza pragul de 50 angajati? Ii include sau nu ii include si pe cei al caror contract este suspendat (concediu pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani etc.)? Spre exemplu: eu am 49 locuri de munca, insa 13 dintre contractele de munca sunt suspendate (concediul mentionat anterior etc.). Pentru 5 posturi din cele 13, am angajat salariati cu contract pe durata determinata (pe durata concediului celui pe care il inlocuieste), astfel incat, efectiv la "serviciu" vin 41 oameni. Insa, "in evidenta", activi si supendati impreuna, am mai mult de 50. Depasesc sau nu depasesc pragul celor "50 de angajati" din legea speciala?

Eu as zice ca nu depasesc, cei 50 incluzandu-i doar pe cei care isi desfasoara activitatea in mod efectiv deoarece, fiind celelate contracte suspendate, acestea nu produc efecte juridice in sensul avut in vedere de legea speciala pe durata suspendarii. Voi ce ziceti?
Parerea mea este ca datorati acea contributie. Legea zice clar, daca ai cel putin 50 de salariati ai obligatia de a angaja pers cu handicap in procent de 4%, sau sa platesti 50% * sal min pe economie pt. fiecare persoana cu handicap neangajata.
Dar atentie, 4% se calculeaza la numarul mediu si nu la cel total, tocmai din cauza celor explicate mai sus de dvs cum ca 13 pers ar avea CIM suspendat fiind in concediu medical sau crestere copil (chiar dc CIM este suspendat pt. crestere copil, tot angajat este, si ar trebui sa apara pe stat cu 0).
Dar cum am zis, asta este pararea mea, daca mai sunt si altete, sunt binevenite!
1. alin.2 nu face distinctie intre salariatii activi si cei care au c.i.m. suspendate ... Unde legea nu distinge nici interpretul nu treguie să distingă, aceasta semnificând că noi nu putem adăuga sau exclude cazuri care n-au fost adăugate sau excluse de legiuitorul însuşi.
Prin urmare, se iau in considerare si salariatii ai caror c.i.m. sunt suspendate.

2. cei 4% se calculeaza din numarul total de salariati .... legea nu prevede din numarul mediu de salariati.
Instructiunile emise pentru aplicarea art. 78 din Legea nr. 448/2006 nu pot modifica legea . Exista o contradictie intre lege si aceste instructiuni. Instructiunile sunt acte subordonate legii.
Buna ziua!Lucrez la o institutite publica (Scoala liceala), care a dobandit personalitate juridica din Septembrie 2011 si in urma controlului Curtii de Conturi atat scoala cat si primaria din comuna am primit masura de a plati acel fond pentru handicapati.
Nelamurirea mea este urmatoarea: de unde se plateste aceasta contributie??
Cei de la primarie spun ca se plateste din fondul de cheltuieli materiale, si se inregistreaza la articolul 20.01.30, iar eu cred ca potrivit ar fi din fondul de salarii, pe articolul 10.03.01 (avand in vedere ca noi le inregistram in programul de salarii EDUSAL si apare in Anexa 3, care se preda la Trezorerie - pentru cei care lucreaza in sistem cunosc!).

Daca se mai confrunta cineva cu aceasta problema si stie exact unde as putea gasi scris in lege undeva, mi-ati fi de mare ajutor.
Multumesc!

Buna ziua!O societate care nu a calculat niciodata contributia la fondul pers.cu handicap,cum ar trebui sa procedeze?Multumesc anticipat!

Alte discuții în legătură

Persoane cu handicap angajate deeaa5 deeaa5 Buna ziua, am o intrebare legata de legea 448/2006 respectiv Ord 590/2008. In art 78, alin 2 din legea 448 se specifica: “Autorităţile şi instituţiile ... (vezi toată discuția)
Calcul fond handicap,daca am incadrate persoane cu handicap cu timp partial emmaribana emmaribana Buna ziua, la o societate cu peste 50 salariati, din care 3 sunt cu handicap( unul angajat cu 8 ore/zi si 2 cu cate o ora/zi), care este numarul pentru care ... (vezi toată discuția)
Contributie angajator handicap Radu Aura Radu Aura Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea problema: Daca societatea nu a angajat pers. cu handicap si tb. sa plateasca lunar catre bugetul de stat o ... (vezi toată discuția)