Sunt in urmatoarea situatie:
Tatal meu a cumparat o masina in leasing.
Cam la un an a decedat. Leasingul a fost platit de mama mea in continuare pana la finalizare.
Intrebarea mea este dupa terminarea leasingului noi fratii - 3 - avem drept de mostenire la aceasta masina?
Incerc sa va raspund mai "contabiliceste" pt ca nu sunt jurist:
- la momentul decesului existau: dreptul de folosinta al masinii si optiunea de cumparare la terminarea ratelor, pe de o parte si obligatia de plata a ratelor si a valorii reziduale;
- dpdv legal cred ca cine primeste bunul, isi asuma si obligatiile aferente acestuia; e o problema doar de evaluare corecta a "activului net" (in ideea ca totalul drepturilor si a bunurilor depaseste valoarea obligatiilor), cu aplicarea procentelor de mostenire;
- dpdv moral, faptul ca mama a platit in continuare ratele (adica a stins obligatiile), ar indreptati-o sa primeasca si bunul; Dvs doriti sa participati doar la drepturi, iar mama doar la obligatii? Este cumva o noua "diviziune a muncii"? :)
...mosteniti si dreptutile din contr de leasing si obligatiile...faptul ca mama a platit nu o indreptateste sa aiba pretentii exclusive la bun ci doar se poate despgubi de la dvs proportional cu cotele dobandite de fiecare...