avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 558 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... amenda cu CNP gresit
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

amenda cu CNP gresit

Am primit o amenda ptr ca m-am certat/lovit cu cineva.
Politia a scris gresit 2 cifre din CNP si o cifra din seria de buletin.
Am facut contestatie, iar instanta a spus ca:
"In legatura cu consemnarea gresita a datelor, fiind vorba de o nulitate virtuala, potrivit art. 16 din O.G. nr 2/2001, anularea intervine doar in masura dovedirii unei vatamari care sa decurga din viciul constatat."
Si nu mi s-a anulat amenda. Cand datele nu sunt exacte, nu se anuleaza amenda ?
Un prieten s-a dus sa-si plateasca odata o amenda, si nu a putut sa o plateasca datorita CNP-ului gresit.
Cel mai recent răspuns: swamerra , utilizator 21:07, 13 Noiembrie 2010
daca sinteti in termen formulati recurs. completarea necorespunzatoare a rubricilor inscrise in formularul procesului verbal constatator este motiv de nulitate absoluta. in cazul dv nu exista identitate intre faptuitor si persoana sanctionata.
Aveti posibilitatea ca in termenul legal de 15 zile de la comunicarea sentintei sa formulati recurs pe aspectele de nelegalitate si netemeinicie a sentintei pronuntate de instanta de fond.
Mai jos aveti textul integral al art.16 din OG nr.2/2002:

Art. 16. - (1) Procesul-verbal de constatare a contraventiei va cuprinde in mod obligatoriu: data si locul unde este incheiat; numele, prenumele, calitatea si institutia din care face parte agentul constatator; datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupatia si locul de munca ale contravenientului; descrierea faptei contraventionale cu indicarea datei, orei si locului in care a fost savarsita, precum si aratarea tuturor imprejurarilor ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei si la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabileste si se sanctioneaza contraventia; indicarea societatii de asigurari, in situatia in care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie; posibilitatea achitarii in termen de 48 de ore a jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ, daca acesta prevede o asemenea posibilitate; termenul de exercitare a caii de atac si organul la care se depune plangerea.
(11) In cazul contravenientilor cetateni straini, persoane fara cetatenie sau cetateni romani cu domiciliul in strainatate, in procesul-verbal vor fi cuprinse si urmatoarele date: seria si numarul pasaportului ori ale altui document de trecere a frontierei de stat, data eliberarii acestuia si statul emitent.*
(2) Abrogat.*
(3) Abrogat.*
(4) Abrogat.*
(5) In cazul in care contravenientul este minor procesul-verbal va cuprinde si numele, prenumele si domiciliul parintilor sau ale altor reprezentanti ori ocrotitori legali ai acestuia.
(6) In situatia in care contravenientul este persoana juridica in procesul-verbal se vor face mentiuni cu privire la denumirea, sediul, numarul de inmatriculare in registrul comertului si codul fiscal ale acesteia, precum si datele de identificare a persoanei care o reprezinta.
(7) In momentul incheierii procesului-verbal agentul constatator este obligat sa aduca la cunostinta contravenientului dreptul de a face obiectiuni cu privire la continutul actului de constatare. Obiectiunile sunt consemnate distinct in procesul-verbal la rubrica "Alte mentiuni", sub sanctiunea nulitatii procesului-verbal.

Succes !
Sunt sanse reduse in recurs. Exista un folclor potrivit caruia daca e gresita o cifra la CNP sau seria de buletin sau o litera la nume amenda se anuleaza. Nu este asa. Sunt nulitati absolute si nulitati relative. Cele relative nu opereaza automat, ci doar daca s-a produs o vatamare, asa cum a zis si instanta.
Adi Stan a scris:

Sunt sanse reduse in recurs. Exista un folclor potrivit caruia daca e gresita o cifra la CNP sau seria de buletin sau o litera la nume amenda se anuleaza. Nu este asa. Sunt nulitati absolute si nulitati relative. Cele relative nu opereaza automat, ci doar daca s-a produs o vatamare, asa cum a zis si instanta.

Pai bine.. dar avand si CNP-ul si seria buletin gresita, teoretic acea persoana NU exista, deci nu i se va putea imputa amenda la impozite daca nu este platita. Deci din start ar trebui anulata. Mie asa mi se pare logic.
Eu va inteleg ca doriti sa fiti exonerat de plata amenzii,dar intr-adevar si eu ca si distinsul avocat Stan,consider ca este o problema de nulitate relativa.
Sansele sunt mici,daca nu exista in motivarea instantei alte motive de nelegalitate sau de netemeinicie a sentintei atacate.

Alte discuții în legătură

Contestare amenda Stamate511 Stamate511 Pot face contestație la o amendă pt ca am avut altfel de declaratie pe propria răspundere (vezi toată discuția)
Continutul pv conform ognr. 2/2001 stanescucristiana stanescucristiana n cazul unui proces verbal contraventional, agentul care intocmeste pv trebuie sa inscre toate datele personale ( cnp, data nasterii, adresa) ale martorului ... (vezi toată discuția)
Se poate declara un pv nul daca nu sunt completate corect unele date din el? DragosS01 DragosS01 Buna seara. In urma cu cateva zile mi-a fost retinut permisul auto. Nu am semnat PV de constatare si acesta mi-a fost adus acasa prin Posta. Pe procesul ... (vezi toată discuția)