avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... INTREPRINDERE INDIVIDUALA - contributii si impozit
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

INTREPRINDERE INDIVIDUALA - contributii si impozit

Am si eu cateva nelamuriri in legatura cu II-urile:
1.Am inteles ca platesc impozit 16% pe venitul net dar nu inteleg daca platesc contributii .0.5 somaj,10.5 cas si 5.5 sanatate daca sunt titlarul unei Intrprinderi Individuala fara angajati?
2.dar daca ma angajez in cadrul II-ului al carui titular sunt?platesc contrib.mai sus mentionate la salar brut si 16 % la venit net???
3.dar daca sunt angajat la o alta societate cu 4 ore si ma angajez si la II al carei titualr sunt ce mai platesc???
va multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: alexandrada , utilizator 07:50, 25 Martie 2015
Mi-am facut si eu o II pt. ca aveam nevoie ca aplicant al programului de sustinere a fermelor de subzistenta pe masura DEADR 141. Voi primi ca ajutor pentru sustinerea fermei cate 1500 de euro pe an timp de minim 3 ani. Acesta se considera a fi un venit?
Daca da, ce platesc obligatoriu? Sa zicem ca nu platesc nicio asigurare niciunde.
Multumesc!
pentru Suteual

mi-ai luminat ziua pentru o vreme:) , pana cand, prinzandu-mi urechile in textul legii (OUG 82/2010 ) am descoprit articolul :

"(8) Persoanele care realizeaza, cu caracter de regularitate, pe langa veniturile de natura salariala, si venituri de natura profesionala definite la art. 7 alin. (1) pct. 13^1 din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, datoreaza contributiile individuale si pentru aceste venituri de natura profesionala la baza de calcul astfel cum este prevazuta la alin. (17) "...

...altfel spus, eu daca raman angajata cu CIM pe 2 ore , si in rest imi iau leafa ca intrep individuala , eliberand factura aceluiasi angajator, inteleg ca nu sunt exclusa de la contributia la fondul de sanatate , asa-i ?

multumesc!

nu e domeniul meu forte, dar asa inteleg...pls help
Buna ziua.
Am inteles ca nu pot sa fiu angajata la propriul I.I.. Eu nu lucrez, anul asta am terminat facultatea. Am infintat I.I. ul ca sa pot sa-mi platesc contributiile pt ca in viitor vrem sa avem un copilas si ar fii bine sa primim indemnizatia pentru cresterea copilului. Am cateva intrebari:
1. Cat e suma minima care se doate declara in declaratia de venit estimat ? ( mentionez c nu intentionez sa am activitate. Insa mi-au zis c trebuie sa am venit pt ca in viitor sa pot sa primesc indemnizatie.)
2. Cand trebuie platite cele 16 % pentru venitul estimat ?
3. E nevoie sa fiu angajat undeva ca sa primesc indemnizatia, sau e de ajuns daca platesc contributtiile ca titular I.I.
4. La CNAS Harghita mi-au spus ca trebuie sa platesc 6 luni retroactiv la sanatate. NU inteleg de ce, daca din momentul infintarii I.I ului semnez un contract cu ei.
Multumesc.
La ppunctul 4 m-am lamurit, am primit deja un raspuns.
Buna, as dori si eu un pic de ajutor :

Dupa decesul administratorului II (Tatal meu), pana se face succesiunea firmei (am citit mai sus ca se poate face cu o declaratie autentica) se poate tine firma deschisa avnd activitate, intrari si plati.

Rasp dumneavoastra m-ar ajuta foarte mult. Multumesc

Alte discuții în legătură

Intreprindere individuala. titular si angajat in acelasi timp kingbt kingbt Vreau sa intreb daca se poate sa fiu titular si angajat la aceeasi Intreprindere Individuala. Pun intrebarea deoarece la ITM mi s-a spus ca nu se poate, dar eu ... (vezi toată discuția)
Intreprindere individuala-contributii la bugetul statului elena vilculescu elena vilculescu Va rugam sa-mi raspundeti: daca titularul unei Intrprinderi Individuale care nu are inca angajati,obiectul de activitate fiind prestari servicii,poate plati ... (vezi toată discuția)
Angajare in cazul in care detin intreprindere individuala miha_ella71 miha_ella71 Buna seara!Din martie 2010 sunt administratorul intreprinderii individuale ,as vrea sa stiu daca ma pot angaja la un srl si daca voi avea contract de munca mai ... (vezi toată discuția)