avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Vatamare corporala din culpa (art. 183, alin. 1 si 3 ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Vatamare corporala din culpa (art. 183, alin. 1 si 3 Cod penal)

Am fost cercetat penal in urma unui accident rutier, mai pe scurt : am accidentat un pieton pe o trecere de pietoni, mi-a fost retinut permisul, am prelungit dovada de circulatie 11 luni la parchet, in urma unei plangeri penale facuta la politia rutiera a partii vatamate prin care el s-a constituit parte civila, (cat a durat cercetarea penala in politie si parchet), apoi a intrat dosarul pe rol la Judecatoria Penala. De aici mi s-a prelungit prin "Incheiere judecatoreasca" inca 2 luni dreptul de circulatie.
Intre timp, cu cateva zile inainte de primul termen de judecata am ajuns la o intelegere cu partea vatamata (i-am dat niste banutzi) si am facut si o declartie la un notar public care a fost depusa la judecatorie, partea vatamata a luat ceva bani si de la asigurator (in baza politei RCA a autovehiculului condus de mine), apoi eu am facut o cerere catre judectorie prin care sa oblige asiguratorul, conform legii 136/1995 a asigurarilor, la plata cheltuielilor medicale si a cheltuielilor de judecata.
Ieri am avut ultimul termen de judecata unde s-a prezentat si avocatul asigurarilor care a refuzat plata cheltuielilor medicale, procurorul a luat si el la cunostinta de impacarea partior si a dispus "incetarea actiunii penale", la fel si avocatul asigurarii si avocatul meu (din oficiu). Judecatoarea a dat dosarul in "pronuntare" cu termen de 15 zile pentru pronuntare.
Intrebarea mea este: ce se intampla cu permisul meu si ce ma sfatuiti sa fac? (avand in vedere ca dreptul de circulatie mai este valabil- de la ultima prelungire- inca 15 zile), este vre-o sansa sa scap de suspendare sau trebuie sa fac vre-o cerere de restituire a permisului catre judecatorie?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: laur007 , utilizator 22:23, 28 Decembrie 2010
Din cate vad eu, instanta va dispune incetarea procesului penal ca urmare a impacarii partilor -in baza art.11 pct.2 lit.b) rap.la art.10 lit.h).
Asta nu inseamna ca veti fi condamnat, ci ca ati scapat de " belea".
Pronuntarea a fost amanata cu 15 zile, apoi de la pronuntare aveti termenul de apel de 10 zile.Dupa expirarea termenului de apel, legalizati hotararea si cu ea mergeti la politie pentru restituirea permisului.:luck:
Va multumesc de raspuns, sa inteleg ca dupa ce trec acele 15 zile (termen pentru pronuntare dat de judecatoare) si in care imi expira si mie dreptul de circulatie mie nu imi mai prelungeste nimeni dovda, mai astept 10 zile si apoi ma duc cu hotararea la politie. Ok,pana aici e clar, dar politia nu poate sa imi de-a ca masura administrativa suspendare de la 1 la 3 luni si amenda pentru neacordare de prioritate daca in hotararea judecatoreasca nu este specificat "restituirea permisului de conducere"? Ar mai trebui sa fac vre-o adresa catre judecatorie inacest sens?
Ati fost cercetat pentru savarsirea infractiunii prev de art.184 al. 1 si 3 c.pen.infractiune pentru care actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.
Cata vreme instanta a luat act de impacarea partilor, este clar ca aceasta impacare inaltura raspunderea penala.
Sa va aplice politia sanctiuni contraventionale dupa pronuntarea hotararii nu vad cum si nici temeiul legal pentru o astfel de sanctionare.
Verificati pronuntarea si mai verificati daca asiguratorul declara sau nu apel, ca inteleg ca singura problema cu acesta a fost.
Vroiam sa anunt, daca eventual a urmarit cineva subiectul ca dupa ce judecatoria s-a pronuntat prin "incetarea procesului penal ca urmare a impacarii partilor", am scos un certificar de grefa (dupa 15 zile de la publicarea pronuntarii)din care sa rezulte incetarea procesului penal si ca hotararea este ramasa definitiva, mi s-a spus de la registratura ca dureaza cca 30 de zile pana la redactarea pronuntarii, au trecut acele 30 de zile de pe data de 23.12.2010, dovada de circulatie mi-a expirat pe 24.12.2010, de atunci am ramas si fara drepr de circulatie. Am fost si la comandantul politiei in audienta, i-am relatat si dansului speta, iar acesta mi-a spus ca "dupa ce aduc hotararea judecatoreasca cu toate stampilele pe ea precum ca a ramas definitiva si irevocabila" imi va "activa" suspendarea care este de 90 de zile si pot sa sustin un examen de 15 intrebari + o cerere de reducere a suspendarii, iar daca i-au examenul imi reduce la 30 de zile perioada de suspendare. Problema acum este ca am prins si sarbatorile astea cu toate liberele posibile pe la registratura judecatoriei si pana pe 03.01.2011 nu pot sa imi de-a acea hotarare judecatoreasca in forma definitiva. Abia dupa data de 03.01.2011 pot sa ma duc si sa dau examenul acela de reducere a suspendarii.
Urez succes tuturor colegilor de pe forum care au probleme si sfatuiesc pe toata lumea sa se feresca de accidente cu victime ca.....se pierd o gramada de bani si foarte mult timp, eu unul m-am lecuit, sper sa nu mai trec prin asa ceva niciodata #-o

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare permis de conducere dupa incetarea procesului penal George83 George83 Sunt absolut scarbit de incompetenta si birocratia care o gasesti la Politia rutiera... Nu stiu pe cine sa intreb si unde sa ma duc...nimeni nu iti spune ... (vezi toată discuția)
Recuperare permis de conducere dupa accident cu vatamare corporala jorge jorge Buna ziua. Am o mare nedumerire legata de suspendarea permisului de conducere dupa un accident cu vatamare corporala, care se va incheia prin NUP(mai putin ... (vezi toată discuția)
Accident cu vatamare corporala! vulcanescu35 vulcanescu35 buna seara, pe data de 15.10 am avut un accident cu vatamare corporala a doua persoana, mentionez ca se aflau in masina cu care am intrat in coliziune, vina ... (vezi toată discuția)