Acum un an tatal meu a murit. A trebuit sa facem succesiunea. Noi (3 fete ) vrem ca in urma acestei succesiuni sa cedam partile noastre care ni se cuvin mamei noastre. La notar mi s-a spus ca nu se poate ptr ca atunci cheama fratii tatalui meu la succesiune. Nu se poate ca mama sa ramana cu tot. Si daca noi renuntam la casa renuntam la tot - mai este un teren la care nu am facut succesiunea. Este adevarat ce mi s-a spus? Nu putem noi sa lasam mamei tot? De ce sa vina fratii tatalui meu daca noi suntem in viata si asta este dorinta noastra.??? Ce drept au ei la munca lui???
Notarul a avut dreptate. Daca dvs. in calitate de descendenti renuntati la masa succesorala atunci vor fi chemati colateralii, respectiv fratii tatalui (daca parintii acestuia nu mai traiesc pentru ca ar fi fost chemati si acestia) care vor imparti masa succesorala cu mama dvs.
Mai bine acceptati succesiunea si apoi faceti acte de instrainare catre mama dvs.E cel mai sigur asa.
Cu rare exceptii, renuntarea e cea mai proasta idee.
Si in continuu ma minunez cum pot oamenii sa merga la notar croiti pe ideea asta ...fara sa stie cu ce se mananca renuntarea! (Ca de biroul vreunui avocat se feresc ca dracu de tamaie, crezand ca fac vreo economie, fara sa aiba habar cate costuri ar putea sa implice pe viitor economia asta la un sfat adecvat).
Notarul v-a pus in garda asupra renuntarii (pe vreo doua dintr-o gramada de alte lucruri), dar, bag de seama ca nu l-ati crezut. Probabil ca n-a avut nici ragaz sa va explice, caci nu prea e treaba lui. Treaba lui e sa autentifice ceea ce vrea omul sa-i autentifice (declaratia de renuntare in speta). Cat bine sau cat rau isi face omul cu mana lui, nu mai e treba lui. Pentru explicatii de-astea exista avocati.
Sigur ca trebuie tinut cont de dorinta dvs. E un aspect esential de la care se pleaca in cautarea unei solutii juridice. Dar stiti ce vreti? Adica, sunteti convinsa ca ati mai vrea ceea ce vreti daca ati cunoaste toate detaliile? Eu cred ca nu.
Renuntatorul este considerat ca n-a fost niciodata erede (mostenitor). Adica vor veni la mostenire fratii tatalui ...ca si cand acesta nu ar fi avut copii. De ce? Pentru ca asa ati ...dorit dvs. (sa renuntati...in pofida faptului ca nu cunoasteti efectele renuntarii).
Cel ce e considerat ca n-a fost niciodata mostenitor (ca efect al renuntarii) nu are cum sa primeasca ceva din mostenirea la care a renuntat (nici teren, nici ...nimic) pentru ca devine strain de acea succesiune ...asa cum sunt si eu.
Ca sa puteti "lasa" mamei dvs ceva trebuie sa AVETI acel ceva. Altminteri n-aveti ce sa lasati.
Ca sa aveti ce sa lasati, trebuie sa acceptati succesiunea si nicidecum sa renuntati la ea. (adica sa preluati, ca sa aveti ce sa dati)
Altfel spus, se poate ajunge la satisfacerea dorintei dvs., dar pe alta cale.
(acceptare + partaj).
Si, in continuare, s-ar mai putea discuta ...(oare cat de buna o fi ideea de a lasa mamei...? Care ar putea fi oare implicatiile viitoare ale acestui lasat...?)
Am uitat sa specific ca tatal meu a murit de 1 an si ceva . Nu este valabila chestia cu 6 luni care trec de la moartea lui, timp in care ceilalti mostenitori nu mai au drept la succesiune... (ma refer la fratii si nepotii tatalui meu).
Dvs., acum, mai vreti sa starniti si un proces (bani, nervi) pentru ca ati renuntat la succesiune?
De acord, n-au dreptul la succesiune daca lucrurile stau asa. Dar asta sunt vorbe.
Cand o sa vada ca au ce mosteni, credeti ca o sa fie de acord ca n-au dreptul si o sa se dea frumos la o parte? Ma indoiesc. Mirajul unei cote din imobil si din teren o sa-i impinga sa se lupte cu mama dvs. Cu dvs. nu, pentru ca nu o sa mai aveti nicio calitate ca renuntatori.
Mostenire
b2niza72
Buna ziua, tatal meu a murit in august 2009, suntem 3 copii, si vrem sa dezbatem mostenirea, mama are un apartament in Galati si vrem sa-i lasam ei tot. Nu ... (vezi toată discuția)