avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 630 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... contract de agent
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

contract de agent

se poate incheia contract de agent de intermediere pentru alte activitati decat cele din domeniul asigurarilor?
Cel mai recent răspuns: emilmailat , utilizator 10:41, 7 Ianuarie 2011
conform definitiilor de mai sus, nu este vb despre o activitate dependenta, nu sunt pfa, si contractul se incheie intre o pf, adica eu, si o pj, pentru care prestez.
In conditiile astea, revin la intrebarile pe care le-am adresat initial, ref la declaratii si contributii, ma puteti lamuri, va rog?

multumesc!
Daca nu sunteti PFA, contractul se supune prevederilor Codului Civil. In aceste conditii, firma este obligata sa va retina impozitul, contributia la pensii si somajul, indiferent daca sunteti sau nu angajat la o alta firma.
Contributia la sanatate o platiti singur.

Revin cu exemple:

Dvs. incheiati un contract de intermediere cu societatea A pentru a facilita o tranzactie intre A si o terta persoana.

Exemplul 1
In cazul in care societatea A incheie direct contractul cu acea terta persoana si dvs. primiti comision, atunci contractul de intermediere este un contract civil si se supune prevederilor OUG 58/2010 (societatea A va retine impozitul, contributia la pensii si la somaj) .

Exemplul 2
In cazul in care, dvs. incheiati contractul cu acea terta persoana in numele societatii A, atunci contractul este un contract comercial si nu se supune prevederilor OUG 58/2010 (societatea A nu va retine impozitul - decat daca v-ati exprimat optiunea, nu va retine contributia la pensii si nici cea la somaj).
Ultima modificare: Vineri, 12 Noiembrie 2010
Ana Muntianu, Consultant fiscal
acum m-am lamurit, multumesc frumos!
fat frumos a scris:

Daca nu sunteti PFA, contractul se supune prevederilor Codului Civil.




De ce spuneti ca daca nu este PFA contractul se supune prevederilor Codului Civil?
Conform Cod Comercial art. 7 " Sunt comercianti aceia care fac fapte de comert, avand comertul ca o profesiune obisnuita, si societatile de comert"
Activitatea discutata, daca se realizeaza cu caracter obisnuit (deci nu accidental, sa intre sub incidenta art. 9 C Com) intra sub incidenta Codului Comercial.

Eu am o situatie asemanatoare. Am mai multe pers fizice ( nu PFA) care imi presteaza o activitate pe baza de comision, in mod obisnuit.Pentru acestea platesc 16%, dar nu si contributiile legate de salarii, pentru ca nu se incadreaza la prevederile OUG 82/2010.

va rog,daca stiti vreo lege care imi obliga persoanele cu care colaborez, in baza contractului de comision, sa devina PFA, sa imi spuneti si mie, sa o citesc sa caut o solutie. :D

va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Vineri, 10 Decembrie 2010
emilmailat, utilizator
Comerciantii, asa cum sunt definiti in Codul Comercial art. 7, articol la care faceti referire in postarea dvs., sunt obligati sa se inregistreze la O.N.R.C. potrivit Legii 26/1990 republicata, art. 1 alin. 1, alin. 2 si alin. 2^1. Prin inregistrarea la O.N.R.C. devin persoane fizice autorizate (P.F.A.).

Legea 26/1990
Art. 1. - (1) Comercianţii, înainte de începerea comerţului, precum şi alte persoane fizice sau juridice, prevăzute în mod expres de lege, înainte de începerea activităţii acestora, au obligaţia să ceară înmatricularea în registrul comerţului, iar în cursul exercitării şi la încetarea comerţului sau, după caz, a activităţii respective, să ceară înscrierea în acelaşi registru a menţiunilor privind actele şi faptele a căror înregistrare este prevăzută de lege.
(2) În înţelesul prezentei legi, comercianţii sunt persoanele fizice şi asociaţiile familiale care efectuează în mod obişnuit acte de comerţ, societăţile comerciale, companiile naţionale şi societăţile naţionale, regiile autonome, grupurile de interes economic cu caracter comercial, grupurile europene de interes economic cu caracter comercial şi organizaţiile cooperatiste.
(2^1) Potrivit prezentei legi, prin înregistrare se înţelege atât înmatricularea comerciantului şi înscrierea de menţiuni, precum şi alte operaţiuni care, potrivit legii, se menţionează în registrul comerţului.
Ultima modificare: Vineri, 10 Decembrie 2010
Ana Muntianu, Consultant fiscal

Alte discuții în legătură

Conventii civile - contributii cindean cindean As dori sa stiu ce contributii datoreaza un salariat (medic),care ar incheia un contract tip \"conventie civila\".Daca exista si alte contributii in afara ... (vezi toată discuția)
Obligatii plati taxe contract agent asigurari ionut_m36 ionut_m36 Buna ziua, Am incheiat cu o societate de asigurare un contract de agent. Din cate stiu este asimililat unui contract de mandat. Pana in iunie 2010 mi se ... (vezi toată discuția)
Colaborari cu persoane fizice Gabriela Cristina Gabriela Cristina Buna ziua, Ce fel de contract se poate incheia intre o organizatie non-profit si o persoana fizica (nu PFA), pentru prestarea unor servicii (ex: organizare ... (vezi toată discuția)