avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1837 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... contract de agent
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

contract de agent

se poate incheia contract de agent de intermediere pentru alte activitati decat cele din domeniul asigurarilor?
Cel mai recent răspuns: emilmailat , utilizator 10:41, 7 Ianuarie 2011
Cu aceste argumente, aveti perfecta dreptate. Va multumesc pentru clarificari.

As dori sa va intreb daca ma puteti ajuta si in urmatoarea problema (nu stiu daca este topic separat sau nu, dar nu am avut timp sa caut).
Conform OUG 82/2010, pentru orice contract civil care se incadreaza ca activitate independenta trebuiesc retinute la sursa impozitul pe venit de 16% si impozitele privind asigurare, somaj si pensie. In afara de persoanele care sunt pensionate, care sunt exceptiile la aceasta obligatie?
Va multumesc, inca o data , anticipat.
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Decembrie 2010
emilmailat, utilizator
O.U.G. 58/2010 modificata prin O.U.G. 82/2010

Art. III
(2) În sistemul public de pensii şi în sistemul asigurărilor pentru şomaj, prin venituri de natură profesională, altele decât cele de natură salarială, în sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, se înţelege acele venituri realizate din drepturi de autor şi drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 131 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, şi/sau venituri rezultate din activităţi profesionale desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor încheiate potrivit Codului civil. Asupra acestor venituri se datorează contribuţiile individuale de asigurări sociale şi asigurări pentru şomaj.
(5) Persoanelor asigurate în alte sisteme, neintegrate sistemului public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, şi persoanelor care au calitatea de pensionari nu le sunt aplicabile prevederile alin. (2).

Sisteme neintegrate sistemului public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale:
- Sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale al politistilor - Legea 179/2004;
- Sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale al militarilor - Legea 164/2001;
- Sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale al avocatilor - O.U.G. 221/2000.
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Decembrie 2010
Ana Muntianu, Consultant fiscal
mai am o problema, legat de conventiile civile.
Conform Og 82/2010, daca este conventie civila, trebuie retinute la sursa 16% impozit pe venit si contributiile la asigurari sociale si somaj. Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. persoana fizica, care incheie cu mine conventia civila trebuie sa inregistreze contractul la finante? daca da, cum se face acest lucru.
Eu stiam ca atunci cand inregistrezi o conventie civila la finante trebuie sa completezi un formular cu venituri estimative, din care se plateste trimestrial 16%.
Daca eu retin la sursa 16%, el mai trebuie sa plateasca?
2. am adresat aceeasi intrebare reprezentantilor Adm Financiare Brasov, si ei au spus ca daca retin la sursa 16%, nu mai trebuie sa inregistrez la finante Conventia Civila. In acest caz, ce declaratii depune persoana fizica si ce declaratii depune persoana juridica?

Stiu ca sunt multe intrebari, si imi cer scuze anticipat, dar din pacate, adm Fin Brasov, nu stie sa raspunda la asemenea intrebari..... si nu stiu altundeva unde sa intreb in Brasov.

Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conventii civile - contributii cindean cindean As dori sa stiu ce contributii datoreaza un salariat (medic),care ar incheia un contract tip \"conventie civila\".Daca exista si alte contributii in afara ... (vezi toată discuția)
Obligatii plati taxe contract agent asigurari ionut_m36 ionut_m36 Buna ziua, Am incheiat cu o societate de asigurare un contract de agent. Din cate stiu este asimililat unui contract de mandat. Pana in iunie 2010 mi se ... (vezi toată discuția)
Colaborari cu persoane fizice Gabriela Cristina Gabriela Cristina Buna ziua, Ce fel de contract se poate incheia intre o organizatie non-profit si o persoana fizica (nu PFA), pentru prestarea unor servicii (ex: organizare ... (vezi toată discuția)