Obiectul dosarului: constatrea nulitatioi absolute a unui contrcat de vanzare cump + repunerea partilor in sit anetrioara ( imobilul, la data incheierii actului avea o valoarea de sub 1 mld)
La data atacarii actului in instnta avea o valoare de peste 1 mld, insa nu s-a efectuat expertiza si deci a ramas valoarea de sub 1 mld , consider.
In cazul de fata este atacabila cu apel - asa cum a spus instanta - sau direct cu recurs.
In cazul in care este direct cu recurs - se face crr. de recurs si se aminteste de eroare instantei in cuprinsul ei ?
Este atacabila cu apel. Obiectul actiunii este constatarea nulitatii absolute a unui contract de vanzare-cumpare, actiune pentru care se plateste o taxa judiciara fixa.
Daca era o actiune in revendicare al carei obiect avea o valoare de sau peste 1 miliard de lei, atunci se punea problema exercitarii caii de atac impotriva hotararii primei instante. Deoarece, hotărârile judecătoreşti date în primă instanţă în litigiile al căror obiect are o valoare de până la 1 miliard lei nu sunt supuse apelului.
As zice ca te inseli. Este o actiune care tinde la realizarea unui drept.
Vezi: repunerea partilor in situatia anterioara.
Fata de valoarea estimata de 1mld. as zice ca recursul este calea de atac.
Daca sunteti in situatia de a ataca sentinta aveti grija mai bine la termenul de motivare.
In astfel de situatii cel mai bine e sa o botezi apel dar sa motivezi avand in vedere dispozitiile de la recurs (pentru ca totul sa fie in ordine, indiferent cum ar fi calificata calea de atac).
Eu spun ca nu conteaza nici cum se numeste si nici pe ce articole se bazeaza motivarea... Caci sentintele atacabile cu recurs se pot analiza tinand cont de toate motivele de drept si de fapt, nu sunt tinute strict numai de motivele de recurs. Adica instanta trebuie, intr-un astfel de caz, sa analizeze cauza sub toate aspectele invocate de dv. prin recurs.
Astfel, indiferent daca e apel sau recurs se poate motiva atat sub aspect faptic (motive de apel), dar si sub aspectul procedurii (de regula, motive de recurs, dar de care se tine seama si in apel). Caci, daca o hotarare s-a dat fara citarea corespunzatoare, acesta desi e motiv de recurs si instanta de apel se poate pronunta.
Asa ca motivati bine in fapt (iar daca exista posibilitatea de incadrare a celor descrise de dv. intr-un motiv de apel sau recurs, instanta le incadreaza) si la prim termen instanta va califica acea cale de atac in mod corespunzator.
Recus dau apel?
ioanandrei
Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea situatie :
Intr-o CAUZA EVALUABILA IN BANI , val. peste 100.000,0 Ron , in care INSTANTA DE FOND a fost TRIBUNALUL- ... (vezi toată discuția)