avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 653 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Coasigurat - sanatate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Coasigurat - sanatate

Va rog ajutati-ma in urmatoarea problema: luna trecuta mi-a expirat perioada de somaj, si implicit calitatea de asigurat la CAS. In decursul acestui an am incercat sa obtin ceva venituri din asigurari (RCA), dar nu am castigat cine stie ce din comisioane. Au fost luni mai bune, si mai slabe (cu venit zero), in total vreo 7-800 lei in zece luni. Avand o varsta la care nu te mai angajeaza nimeni, au inceput sa apara si probleme de sanatate.
Intrebarea mea este: pot sa devin coasigurat pe langa sotia mea, in conditiile in care societatea de asigurari cu care lucrez numai la sfarsitul anului elibereaza o adeverinta (formular ptr. stabilirea impozitului anual), deci administratia financiara nu poate sa-mi elibereze acuma niciun fel de adev. de venit ? Si daca sunt alte clauze (ex. detinere teren) care pot duce la neacordarea statutului de coasigurat?
Va multumesc anticipat!:wassat:
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:02, 29 Iunie 2011
Mergeti la finante sa va dea o declaratie ca nu aveti venit si mergeti cu ea la firma sa va inregistreze ca persoana de intretinut si sunteti coasigurat.
Pentru ca sotia sau parintii sa beneficieze de asigurare medicala de sanatate in calitate de coasigurat sunt necesare urmatoarele documente:
-adeverinta de la Primarie ca sotia nu primeste ajutor social, Legea 416/2001;
-adeverinta de la Finante/Primarie ca nu a realizat venituri impozabile;
-copie buletin identitate sau carte de identitate;
-copie certificat de casatorie.

Aceste documente se pastreaza la angajator si angajatorul include coasiguratii in declaratiile lunare la CASS.


Persoana in intretinere poate fi sotia/sotul, copiii sau alti membri de familie, rudele contribuabilului sau ale sotului/sotiei acestuia pana la gradul al doilea inclusiv, ale carei venituri, impozabile si neimpozabile, nu depasesc 250 lei lunar.
Nu sunt considerate persoane aflate in intretinere:
a) persoanele fizice care detin terenuri agricole si silvice in suprafata de peste 10.000 mp in zonele colinare si de ses si de peste 20.000 mp in zonele montane;
b) persoanele fizice care obtin venituri din cultivarea si din valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturilor in sere, in solarii special destinate acestor scopuri si/sau in sistem irigat, din cultivarea si din valorificarea arbustilor, plantelor decorative si ciupercilor, precum si din exploatarea pepinierelor viticole si pomicole, indiferent de suprafata.

Sunt in urmatoarea situatie. Sotia este studenta la master, a doua facultate (34 ani), si are nevoie de asigurare de sanatate. De la medicul de familie i-a spus ca trebuie sa o trec coasigurata a mea la servici. Intrebarea este daca singurul ei venit, bursa de studii, o poate impiedica de la dreptul de coasigurat? Daca da, cum poate obtine altfel calitatea de asigurat si daca nu ce adeverinte trebuiesc depupuse la dosar? Va multumesc.
Trebuie sa mergeti amandoi la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate sa faceti o cerere, sa dati niste declaratii si sotia va fi coasigurata dvs. la sanatate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sotul ca si coasigurat ContSters132988 ContSters132988 Buna ziua, Am si eu o problema: as vrea sa-mi trec sotul pe asigurarea mea de sanatate.El nu mai lucreaza de aproape 2 ani.Problema cea mai mare este ca nu ... (vezi toată discuția)
Deducere suplimentara ana55 ana55 care este venitul maxim pentru deducerea suplimentara pentru cei aflati in intretinerea salariatului-exemplu pt.parinti (vezi toată discuția)
Trecere ruda de gradul intai (parinte) ca si coasigurat Simmy Simmy Buna ziua, Mama prietenei mele are nevoie urgenta de o operatie si ni s-a comunicat ca, neobtinand nici un fel de venit in ultimul an, trebuie trecuta ca si ... (vezi toată discuția)